Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Jöhet az EKB júniusi európai kamatcsökkentése. Csúcsra járnak az európai részvények
No menu items!

Jöhet az EKB júniusi európai kamatcsökkentése. Csúcsra járnak az európai részvények

Az Európai Központi Bank legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyvek szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy júniusban lazítani fognak a monetáris politikán. Míg a többség a jelenlegi kamatlábak fenntartását támogatja, néhány tag már áprilisban azonnali csökkentést szorgalmazott.

Az Európai Központi Bank legutóbbi, áprilisi ülésének monetáris politikai beszámolója jelezte, hogy a Kormányzótanács „valószínűnek” tartja, hogy a közelgő júniusi ülésen megkezdődhet a monetáris politikai korlátozások enyhítése. Az Euronews szerint az áprilisi ülés jegyzőkönyve kiemelte, hogy a piacok általános felkészültséget mutattak egy esetleges júniusi kamatcsökkentésre, amennyiben a beérkező adatok alátámasztják a jelenlegi gazdasági előrejelzéseket.

A tagok közötti széles körű konszenzus aláhúzta, hogy túlzott óvatosság lenne várni a rákövetkező monetáris politikai ülésig. Ez lehetővé tenné a Tanács számára, hogy további bizonyítékokat értékeljen, és megerősítse az inflációnak a célszintre való időbeni és tartós visszatérésébe vetett bizalmat.

A szavazásból kiderült, hogy nagy többséggel támogatták Philip Lane vezető közgazdász ajánlását, miszerint az EKB három fő kamatlábát változatlanul kell hagyni. Ez a többség a gazdasági előrejelzésekbe vetett bizalom növekedését fejezte ki, megerősítve azt a meggyőződést, hogy a dezinflációs tendencia folytatódik. A tagok kisebbsége azonban már a legutóbbi ülésen is kész volt támogatni a kamatcsökkentést, mivel a várt infláció csökkenése miatt tovább nőtt a politikai szigorítás mértéke. Azzal érveltek, hogy az inflációs cél elérésének elmaradásával járó kockázatok – amelyek később esetleg meredek korrekciós intézkedést tesznek szükségessé – most ugyanolyan jelentősek, mint az idő előtti politikai lazítással járó kockázatok.

E kisebbségi álláspont ellenére a Kormányzótanácsban uralkodó vélemény a kamatemelések júniusig történő elhalasztásának előnyeit hangsúlyozta. Ez a megközelítés lehetővé tenné, hogy a friss bizonyítékok vagy a felmerülő kockázatok – beleértve a geopolitikai feszültségek esetleges eszkalációjából eredő kockázatokat is – alapján megalapozottabb döntést hozzanak. Az EKB közelmúltbeli közleményei megerősítették az első kamatcsökkentés időzítésével kapcsolatos piaci várakozásokat. Mindazonáltal a jövőbeli politikai irányvonalakkal kapcsolatos bizonytalanságok továbbra is jelentősek.

Az EKB felügyelőbizottságának alelnöke, Frank Elderson a napokban úgy nyilatkozott, hogy a júniusi kamatcsökkentés valószínű, feltéve, hogy a gazdasági kilátások stabilak maradnak. Megjegyezte azt is, hogy a június utáni további kamatemelésekkel kapcsolatban nincsenek határozott kötelezettségvállalások.

Amikor a piaci szereplők feldolgozták az Európai Központi Bank legutóbbi jegyzőkönyvét az euró nagyjából 1,0780-on állt az amerikai dollárral szemben. A kötvénypiacokon az euróövezeti államkötvények hozamai nem változtak. A 2 éves német Schatz hozama stabilan 2,95%-on, a 10 éves Bund hozama pedig változatlanul 2,49%-on állt. Az európai részvénypiacok jelentős emelkedést mutattak, folytatva emelkedő pályájukat. A páneurópai Euro Stoxx 50 és Euro Stoxx 600 indexek 0,8%-kal, illetve 0,9%-kal emelkedtek, ami a hatodik egymást követő napot jelentette. Az Euro Stoxx 600 index pedig új történelmi csúcsot ért el. A német DAX index is jelentős mozgást mutatott, 0,7%-kal emelkedett, és új történelmi csúcsokat ért el. A vállalati oldalon a Fresenius Medical Care és a Zalando állt az élen, amelyek részvényárfolyama 4,3%-kal, illetve 3,2%-kal emelkedett.

A francia CAC 40 index 0,6%-kal emelkedett, és szintén történelmi csúcsot ért el 8.240 ponton, a hatodik egymást követő ülésszakon elért nyereségnek köszönhetően. A legjobban teljesítő részvények közé tartozott a Legrand, a Teleperformance SE és a Societe Generale 3%-os, 2,8%-os, illetve 2,4%-os emelkedéssel. Olaszországban az FTSE Mib 100 index 1,2%-kal emelkedett, és 34.720-as öthetes csúcsot ért el. Az ipari részvények erőteljes teljesítményt mutattak, a Leonardo SpA és az Iveco Group 4,3%-os és 4%-os emelkedéssel az élen.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.