Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat Franciaország gazdasági: tények, számok

Franciaország gazdasági: tények, számok

Fotó és címlapfotó: Bigstock

Franciaország a külföldi közvetlen befektetések egyik fő fogadó országa. 2022-ben összesen több mint 36 milliárd dollárt fektettek be Franciaországban külföldi tőke formájában külföldi leányvállalat létrehozása vagy fejlesztése, illetve egy francia vállalatba történő befektetés céljából.

 

A gazdaság bizonyos ágazataiban tapasztalt nehézségek ellenére Franciaország gazdasági helyzete elég erős ahhoz, hogy támogassa jóléti állam modelljét. Franciaország azonban súlyos belső és külső válságok szorításában van, beleértve az inflációt, az emelkedő energiaárakat és a lakásválságot, amelyek a francia háztartások pénztárcáját nehezítik. A francia gazdaság előtt álló egyik legfontosabb kihívás továbbra is a dezindusztrializáció és a növekvő importfüggőség. A 100 milliárd eurós negatív kereskedelmi mérleggel Franciaország lényegesen rosszabbul áll, mint szomszédai. Ennek megállítására Franciaország a termelőeszközök területére történő áthelyezésével számol: a COVID végén a kormány több mint 800 millió eurót különített el egy áthelyezési tervre.

Gazdasági fejlődés és külkereskedelem

Franciaország 2022-ben közel 2,8 billió dolláros GDP-jével a 7. helyre emelkedett a világ leggazdagabb országai között, megelőzve Olaszországot, Brazíliát és Kanadát. 2020-ban a vállalatok túlnyomó többsége a szolgáltatási és kereskedelmi szektorban működött. Az ország dezindusztrializációja számos ágazatot erősen érintett, amelyek termelőeszközei ma már Kelet-Európában vagy a Távol-Keleten vannak. Ennek ellenére bizonyos iparágak továbbra is erősek Franciaországban, mint például a luxusipar, a kozmetika és a repülés. Ez utóbbi szektor biztosítja a legjobb nemzetközi eredményeket. 2023-ban a repüléstechnikai kereskedelmi mérleget közel 30 milliárd euróra becsülték.

Összességében azonban Franciaország nagyon erős egyensúlyhiánnyal néz szembe kereskedelmi mérlegében. Németország továbbra is a fő kereskedelmi partnere, mind az import , mind az export tekintetében. Franciaország még az egykor nagymértékben feleslegben álló mezőgazdasági szektorban is egyre több élelmiszert importál, különösen európai partnereitől. 2015 óta a mezőgazdasági kereskedelmi mérleg egyenlege még hiányossá is vált. De leginkább a fosszilis tüzelőanyagokból származó termékek behozatala rontja le a kereskedelmi mérleget. Az energiával kapcsolatos kereskedelmi hiány 100 milliárd eurót tett ki 2023-ban. Ez a szám folyamatosan növekszik az Oroszországgal kötött tranzakciók megszakadása miatt, amely az ukrajnai háborúig az olaj és a gáz jelentős részét szállította Franciaországban.

A háztartások jövedelme és fogyasztása

2022 óta az infláció visszatért Franciaországba. A világpiaci energiaárak szárnyalása Európa-szerte felpörgette az inflációt. 2023 januárjára a gáz ára megduplázódott 2015-höz képest, a fogyasztási cikkek pedig 20%-kal emelkedtek.

Fotó: Freepik

Az ingatlan továbbra is sok háztartás számára drága Franciaországban. 2022-ben a lakhatás a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének 18,1%-át tette ki Franciaországban. Ráadásul a franciák egyre inkább vonakodnak attól, hogy tulajdonosokká váljanak. Az ok az ingatlanválság és az euróövezeti kamatlábak megugrása.

Amíg 2020-ban a háztartások pénzügyi befektetéseinek csúcspontja volt , a tendencia 2022 óta meredeken csökkenő tendenciát mutat. A megtakarításokat általában a franciák vásárlóerejének stagnálása befolyásolja, 2021 és 2022 között 3 ponttal csökkent a háztartások megtakarítási rátája Franciaországban .

Állami kiadások és bevételek

A legtöbb európai országhoz hasonlóan Franciaország is a jóléti állam mintájára épült, ahol a szolidaritás és a vagyon újraelosztás elve érvényesül, és ahol az állam szociális szerepvállalásának számos formája alakult ki. A beavatkozási területek között találjuk a nemzeti oktatást, mint az államháztartás egyik fő befektetési területét: 2022-ben 80 milliárd euróval. A társadalombiztosítás is e jóléti állam egyik alapja. Franciaország életkorral, betegséggel, munkanélküliséggel és családdal kapcsolatos védelmet biztosít. A társadalombiztosítási rendszer összességében költségvetési egyensúlyban van.

Forrás: fr.statista.com

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Francia gazdasági jelenlét Magyarországon

A Magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztálya és a Magyar-Francia...

Franciaország gazdasági: tények, számok

Fotó és címlapfotó: BigstockFranciaország a külföldi közvetlen befektetések egyik...

Főhet a feje a lakáshiteleseknek: érdemes-e várni a sokkal kisebb THM-re?

Ehhez képest egy ugyanekkor összegű lakáshitelnek 5 százalékos THM-mel 130 779 forint lenne a havi törlesztőrészlete, és 20 év alatt 31,4 millió forintot kellene visszafizetni az adósnak.

Bécs ad otthont a világ első villamos-világbajnokságának

A közlekedési dolgozók, köztük a villamosvezetők munkája sokszor észrevétlen marad, pedig nélkülözhetetlen szerepet játszanak egy város működésében.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Nagy Márton négy pontban kérte a Bankszövetség együttműködését

A növekedést a fogyasztás fokozatos helyreállása mellett a külpiacok gyengélkedése, így elsősorban a német gazdaság kedvezőtlen teljesítménye árnyékolja be.

Nem kell kifizetnie a Google-nak az EB által kiszabott 1,5 milliárd euró bírságot

Az Európai Bíróság szerdán megsemmisítette az Európai Bizottság által a Google internetes óriásvállalatra kivetett 1,5 milliárd euró bírságot.,

A Fed-re várnak a befektetők

A befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntő ülésének bejelentésére várnak.

Százezernél is több új bankszámlát nyitottak a magyarok

A bankkártyás vásárlások értéke és forgalma is gyors ütemben, az inflációt meghaladó mértékben növekszik.