Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Koronavírus után - Matolcsy György a gazdaság újraindításáról: gyorsítás kell
No menu items!

Koronavírus után – Matolcsy György a gazdaság újraindításáról: gyorsítás kell

A jegybank elnöke a koronavírus utáni idők teendőiről, a gazdaság újraindításáról fogalmazta meg elképzeléseit. Azt vizionálja, hogy a világgazdaság nem fordul általános válságba, azt írja, nem kell tartani a 2007-2009-es válság megismétlődésétől, és Magyarország jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-et.

A Növekedés.hu-n megjelent írásában Matolcsy György egyben azt is felveti, hogy miért ne lehetne gyorsítással újraindítani a gazdaságot.

A jegybank elnöke szerint a pénzforgalmat is gyorsítani kell. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kifejti: Kína és Ázsia gyorsan visszapattan, év végére lényegében behozza az elveszített első fél év teljesítményét. Az Egyesült Államok és az angolszász világ nem süllyed kínai, dél-koreai vagy olasz típusú válságba, a második fél évben szintén kiheverik az első fél év megpróbáltatásait. Az Európai Unió ugyan még befelé megy a válságba, de az év második felében szintén visszatér a korábbi állapotokhoz, ez azonban csak stagnálás közeli teljesítményt jelent majd – írta az MNB elnöke.

Matolcsy György szerint az EU végre ráébred, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikát követett 2008 után, amit jelez “a németek 500 milliárd eurós  – GDP 10 százaléka – kormányzati mentőterve és a svédek 500 milliárd koronás”, szintén ilyen arányú jegybanki válságkezelő csomagja.

A magyar gazdaságpolitikának 12 pontos javaslatcsomagot vázolt fel Matolcsy György, aki szerint a magyar gazdaság immunrendszere erős. A kimagasló korábbi növekedés, a jó egyensúlyi mutatók és a magas foglalkoztatási szint helyes kormányzati programokkal jó alap a sikeres újra indításához, az unió átlagánál 2-3 százalékponttal gyorsabb magyarországi GDP-bővülés fenntartásához.

Hangsúlyozza:

a gazdaságvédelem kulcsa a munkahelyek megőrzése és a sérülékeny vállalati csoportok megerősítése, amit a beruházási dinamika, a fogyasztási szint és a hitelezés tarthat fenn, költségvetési forrásokból fedezett célzott munkahelyvédelmi programok támogatásával.

Kiemeli azt is, hogy a gazdaságvédelem kulcsa “az idő új felfogása, mindent gyorsítani kell!” Ide sorolja az állami beruházásokat, egy új lakásépítési program a zöld, város rehabilitációval összekötött vállalkozói bérlakás programelindítását, a digitális gazdaságra való átállást, az összes zöld programot a fásítástól az öntözésig, a napenergia hasznosításától a közlekedési átállásig.

A javaslatcsomag tartalmazza még a pénzforgalom gyorsítását, jegybanki programokat a gyorsított hitelkihelyezéshez, akárcsak az adózási adminisztrációt és az engedélyezési eljárások könnyítését.

Az ezer mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik – tanítja Lao-Ce. Igaz, lépjünk hát gyorsan” – zárta írását Matolcsy György.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így húzott el Győr mellett Debrecen, és együtt integetnek Miskolcnak

Az első negyedévi 640 ezer forintról az utolsó negyedévre 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben, ez 6 százalékos emelkedést jelent.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.