Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság TikTok - Lenézett másolatból komoly vetélytárs
No menu items!

TikTok – Lenézett másolatból komoly vetélytárs

A kínai közösségi videómegosztó, a ’TikTok’ a Micrososftal együttműködve készül meghódítani Amerikát. Európát önállóan akarják bevenni. Globális szereplővé, az online világ legnagyobbjainak egyikévé válna. Nincs távol célja elérésétől.

Go West!

Zhang Yimin globális jelenlétre törekszik

A ’TikTok’ a kezdetektől kétarcú. Hazájában ’Douyin’ névre hallgat. Külföldön viszont a ’TikTok’ brand alatt működik az alkalmazás. Két név, két arculat, kétféle szolgáltatáscsomag, kétféle tartalom – nem olcsó mulatság. Az alkalmazás ötletgazdája, Zhang Yiming mégis a kezdet kezdetén e mellett döntött. Meg akarta tisztítani a külföldi oldalakat minden megkötéstől és ellenőrzéstől, aminek a kínai változat ki van téve. Hazájában a világhálót különösen szigorú állami kontroll alatt áll.

A ’TikTok’ Ázsia meghódítása után a nyugati viliágban is fogalomnak számító netes platformmá akar válni, mint a Facebook, az Instagramm vagy a YouTube. A siker érdekében tovább osztódik.

A sikerrecept marad

A brand és az arculat más, de az alapötlet mindenhol ugyan az: videómegosztó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rövid, 3-15 másodperces zenés vagy szöveges videókat készítsenek és töltsenek fel. Egyben közösségi portál, a Facebookhoz hasonló idővonallal és kapcsolatépítési lehetőséggel.

Amerikai falóban érkeznek a kínaiak

Trump ultimátumot adott a TikTok-nak

Az amerikai vezetés nemzetbiztonsági kockázatként tekintett egy tisztán kínai okostelefon alkalmazásra. Szigorú hatósági ellenőrzésnek és titkosszolgálati kémkedésnek lett volna kitéve. Sőt, a kínaiakkal hadilábon álló Trump elnök ultimátumot intézett a Microsofthoz. A cégről köztudott volt, hogy együttműködést tervez a ’TikTok’ kínai anyacégével a nyugati expanzió során. „A Microsoftnak 45 napja van, hogy meghatározó részesedést szerezzen az amerikai leányvállalatban. Ha ez nem történik meg, fel is út, le is út a ’TikTok’-nak!” – közölte az elnök kedvenc kommunikációs fórumán, a Twitteren.

Így három cég, és várhatóan három eltérő alkalmazás lesz a világban ugyan arra a sikerreceptre. Kínában az anyacég, a ByteDance. Az USA-ban és a többi angol nyelvű országban egy leányvállalat a Microsoft többségi részesedésével. Európában, ahogy Ázsiában is a ByteDance kizárólagos tulajdonában álló regionális leányvállalatok. Utóbbiak is a ’Douyin’-tól szervezetileg és tartalmilag független platformokat fognak működtetni.

Lazább és keményebb reakciók

A nyugati kormányok igyekeznek megnehezíteni a terjeszkedő kínai netes cégek dolgát. Nemzetbiztonsági és adatvédelmi problémákat látnak. De a demokratikus berendezkedés mellett nehéz dolguk van.

Az európai országok és Brüsszel általában visszafogottan reagálnak. Meg vannak győződve, hogy a magas adat- és fogyasztóvédelmi standardok elegendő védelmet nyújtanak.

Washingtonban jóval élesebb a retorika és vélhetőleg titkosszolgálati eszközöket is bevetnek a kínai cégek ellen. De például a ’TikTok’ esetében – bár sose ismerné el – Trumpnak sincs szabad keze. A szabadszájú elnök tudja, hogy 100 millió amerikai, köztük sok fiatal szavazó lelkes felhasználója az alkalmazásnak. Nem veheti el tőlük a kedvenc közösségi platformjukat.

Kanada és Ausztrália megelégszik annyi garanciával, hogy a Microsoft képében, amerikai falóban érkeznek a kínaiak. India az egyetlen ország, amely kitiltotta a ’TikTok’-ot. Új-Delhi döntésének speciális okai vannak. A Himalájában húzódó vitatott határszakaszon az utóbbi hónapokban indiai-kínai katonai villongások voltak. A két ország viszonya ezért a szokásosnál is feszültebb.

Lenézett másolatból komoly vetélytárs

Nem az első, és biztosan nem is az utolsó eset, hogy egy netes alkalmazás kitalálója, vagy bármely más terméket, szolgáltatást kínáló cég, a világ különböző pontjain eltérő brand alatt és valamelyest különböző tartalommal jelenik meg. A folyamat éppen Kínából indult ki. A kommunista vezetés kitiltotta a cenzúrát és állami ellenőrzést nem, illetve csak korlátozottan akceptáló amerikai óriásokat, a Googlet, Facebookot és a Twittert. Rövidesen kínai mutációik alakultak ki. Most ezek indulnak világhódító útra. Azonban a hazaitól különböző név alatt.

A világot már meghódított kaliforniai óriások úgy érezték jó tíz éve, mindent megengedhetnek maguknak: Nem akceptálták a kínai feltételeket és kivonultak az óriási piacról (Google), vagy el se kezdet ott terjeszkedni (Facebook). Nem sejltették, hogy ezzel a döntésükkel olyan vetélytársak születésénél bábáskodnak, amelyek néhány évvel később az egész világon veszélyeztetni fogják monopol piaci pozícióikat.

Van könnyű préda is

Afrikában a legkönnyebb a kínaiak dolga. Hatalmas és – demográfiai okokból – gyorsan bővülő piac. Alig néhány szabállyal, amelyek betartása ellenőrizetlenül marad.

A legszegényebb kontinens hatóságainak nincsenek technikai eszközeik a betartatásukra. A kormányok pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy szembe menjenek a kontinens legnagyobb invesztorává előlépett Kínával.

Nagyratörő, de reális víziók

Zhang Yiming minden nehézség ellenére magabiztos. Felhasználók százmilliói, globális jelenlét, a ’TikTok’ az online világ legnagyobbjai között – osztotta meg vízióját az anyacég, a ByteDance munkatársainak küldött körlevélben. Nincs távol célja elérésétől.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.