Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország. Elillant a fogyasztók derűlátása
No menu items!

Németország. Elillant a fogyasztók derűlátása

Az erősödő koronavírus-járvány hatására októberben érezhetően romlott a fogyasztók hangulata Németországban – derül ki a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet felméréséből.

A nyári hónapok erőteljes javulása után szeptemberben megtört az emelkedő dinamika és érzékelhető csökkenésre váltott a Gfk fogyasztói hangulatindexe. Az október első felében elvégzett felmérés szerint a fogyasztók gazdasági és jövedelmi várakozásainak romlása mellett a vásárlási hajlandóság is visszaesett.

Az intézet előrejelzése szerint az októberi mínusz 1,7 pontról mínusz 3,1 pontra süllyed a hangulatindex novemberben. Elemzők mérsékeltebb csökkenéssel, mínusz 2,8 ponttal számoltak novemberre. Egy évvel ezelőtt, tavaly októberben még 9,8 ponton, novemberben pedig 9,6 ponton állt a hangulatindex értéke.

A Gfk metodikája szerint a hangulatindex nulla pont feletti értéke azt jelzi, hogy a fogyasztás éves összevetésben emelkedik, a nulla pont alatti érték pedig csökkenést mutat. A háztartások fogyasztásában éves szinten 0,1 százalékos változást jelez minden egyes pont.

Az optimizmus elillant októberben az új koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése miatt, a német fogyasztók a járvánnyal kapcsolatos intézkedések további szigorítására számítanak – mutatott rá Rolf Bürkl, a GfK kutatója.

Hozzátette, a megkérdezettek háromnegyede “nagy vagy nagyon nagy veszélynek” tartja a járványt, és több mint felük aggódik saját személyes jövője miatt.

Októberben a gazdasági kilátások megítélése romlott a legnagyobb mértékben, és először csökkent öt egymást követő hónap emelkedése után. A fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő mutató 17 ponttal, 7,1 pontra zuhant. A jó hír az, hogy még mindig a pozitív tartományban tartózkodik ez az érték, ráadásul jócskán meghaladja a tavaly októberi mínusz 13,8 pontot.

Rolf Bürkl

A fogyasztók nyilván megértették, hogy a gazdaság talpraállási folyamata a korábban remélt gyors ütemről lassulásra váltott a járvány erős terjedésének következtében. Ráadásul a legfontosabb kereskedelmi partnerek, Mint Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia szintén ezzel a problémával küzdenek, így az exportra nem lehet számítani a következő hónapokban.

A derűlátás megfogyatkozása a jövedelmi várakozásokat számszerűsítő alindexet is lerántotta, a szeptemberi 16,1 pontról 9,8 pontra, ami már nagyon messze áll az egy évvel korábbi 39,0 pontos értéktől. A növekvő fertőzési ráták visszavetik a vendéglátást és a turizmust, így az ezen ágazatokban dolgozóknak a korábban reméltnél tovább kell rövidített munkaidőben dolgozniuk. Sok vállalkozást fenyeget fizetésképtelenség, ami ha bekövetkezik, a munkanélküliség emelkedéséhez és a háztartások jövedelmének csökkenéséhez vezet.

A jövedelmi várakozásokkal ellentétben a vásárlási hajlandóság enyhén romlott. A vásárlási hajlandóságot számszerűsítő mutató értéke 1,4 ponttal, 37,0 pontra süllyedt októberben, de már 14,7 ponttal marad el az egy évvel ezelőtti 51,7 ponttól.

Németországban is mind többen fertőződnek meg az új koronavírussal, és csütörtökön először több mint tízezer új esetről adtak számot. Rolf Bürkl közölte, hogy a fogyasztói hangulat stabilizálódása a fertőzési ráták alakulásától függ majd a következő hónapokban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Szupermenta program – szabálytalanságok az energiaitaloknál

A magas a koffeintartalma miatt az energiaitalok fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

Nyugdíjpénzből ingatlant? Most jól teljesítenek a pénztárak, reálhozam mindenhol!

A Bank360.hu elemzése emlékeztet rá, hogy a csúcs reálhozamok (jellemzően több millió forintosak) 2021 vége felé voltak, amikor az árfolyamok magasan jártak, az infláció viszont még nem szabadult el