Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kínai elnök: a kettős keringés nem bezárkózást jelent
No menu items!

Kínai elnök: a kettős keringés nem bezárkózást jelent

Hszi Csin-ping

Kína folytatja a nemzetközi együttműködés elmélyítését, és nyitott, egymást kölcsönösen erősítő belföldi és nemzetközi tevékenységet folytat majd az új, “kettős keringés” elnevezésű stratégiáján keresztül – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök videoüzenetben a maláj rendezésű Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) gazdasági fórumán.

A CGTN kínai hírcsatorna tudósítása szerint a kínai elnök hangsúlyozta: az új gazdaságfejlesztési stratégia, amely a belföldi piac megerősítésére helyezi a hangsúlyt a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fenntartása mellett, nem zárt ajtók mögötti keringést jelent. “A nyitottság teszi lehetővé egy ország számára, hogy előbbre jusson, míg az elzárkózás hátráltatja” – fogalmazott, rámutatva, hogy Kína már mélyen beépült a világgazdaságba.

Hszi elmondta: Kína aktívabb szerepet fog vállalni a nemzetközi munkamegosztásban, és hatékonyabban integrálódik a globális ipari, valamint ellátási és értékteremtési láncokba, miközben bővíti együttműködését és cserekapcsolatait a többi országgal. “Nyitottak vagyunk az együttműködésre minden olyan régióval, országgal és vállalattal, amely erre kész” – mondta.

A kínai elnök kitért arra is, hogy országa a tudományra és technológiára, az oktatásra, valamint az ipari és pénzügyi szektorokra kiterjedő innovációs rendszer kiépítésére törekszik, amelyen keresztül az ipari láncokat emelheti magasabb szintre.

Hangsúlyozta: Kínának innovációra kell törekednie ahhoz, hogy a belföldi kereslet által hajtott, magas szintű növekedést érhessen el, hiszen az ország a fejlődés új szintjére ért.

Hszi kilátásba helyezte, hogy Kína lépéseket fog tenni a mélyen gyökerező rendszerszintű és intézményi akadályok lebontására, kormányzási rendszerének és kapacitásának modernizációja érdekében.

A kínai elnök a májusban megtartott idei parlamenti ülésszakon vetette fel a “kettős keringés” elnevezésű stratégiát, amely a gazdaság fellendítésének érdekében nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi fogyasztás élénkítésére, fenntartva a külkereskedelmet és a külföldi befektetéseket is. A stratégiát a a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága az október végén lezárul plenáris ülésén az ország következő ötéves tervének irányelveként jelölte ki.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érezni a zenét: Mélynyomós koncerten buliznak együtt siketek és hallók

Sub_Bar a neve annak az új rendezvényformátumnak, amelynek keretében siket, halló és nagyothalló fiatalok bulizhatnak együtt. A zene kizárólag 150 Herz alatti frekvencián szól a mélynyomókból, így inkább érezni lehet, mint hallani. Bécsben a FLUCC Wanne lokál adott helyet az első Sub_Bar koncertnek 2024. április 29-én.

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.