Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Lakásáfa. Az MNB hosszabb távú kedvezményt javasol
No menu items!

Lakásáfa. Az MNB hosszabb távú kedvezményt javasol

Az 5 százalékos áfa 2021-es visszavezetése lendületet adhat a lakáspiacnak, mivel támaszt nyújt az új lakások vásárlására. Éppen ezért az MNB a kedvezmény hosszabb távra történő bevezetését szorgalmazza – mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője, a jegybank novemberi Lakáspiaci jelentését bemutatva.

Kiemelte: a munkaerőpiaci kilátások romlása és a jövedelmi helyzet bizonytalansága a második negyedévben érdemben visszafogta a lakások iránti keresletet, a tranzakciók száma a mélypontot jelentő áprilisban csaknem 60 százalékkal csökkent, a nyári hónapokban azonban már éves alapon bővülés volt tapasztalható.

Budapesten a második negyedévben 2,5 százalékkal csökkentek az árak éves alapon és a harmadik negyedévi előzetes számok szintén visszaesést (0,3 százalékosat) mutatnak – hangsúlyozta Nagy Tamás utalva arra, hogy 2013 óta nem volt példa erre.

Nagy Tamás

Újdonság, hogy a bérleti piacon március és szeptember között 60 százalékkal bővült a kiadó ingatlanok száma, ami a turisztikai hátterű rövidtávú bérletek visszaesésével függ össze – jegyezte meg a főosztályvezető. A lakbérek ugyanebben az időszakban Pest belső kerületeiben 11,3 százalékkal mérséklődtek, míg országos szinten összességében 6,9 százalékos volt a csökkenés.

A lakáspiac kínálati oldalát nézve megfigyelhető, hogy egyre kevesebb számban jelennek meg új építések – összegezte Nagy Tamás. Az új engedélyek kibocsátása a harmadik negyedévben a fővárosban és országos szinten is érdemben csökkent, 80 százalékot meghaladó mértékben, illetve közel 50 százalékkal az elsőző év azonos időszakához mérten. Az új átadások az első félévben még pozitív pályán voltak, nem utolsó sorban a korábbi fejlesztések csúszásai miatt is, a harmadik negyedévben azonban már ebben a szegmensben is látható volt a lassulás – mondta.

A fejlesztési aktivitás csökkenése mögött a koronavírus-járvány hatásai mellett Nagy Tamás szerint a lakásáfakulcs 2019 végén tötént visszaemelése és a rozsdaövezeti szabályozás miatti bizonytalanság áll.

Az MNB szerint az ideiglenes, 5 százalékos lakásáfa kulcs visszavezetése 2021-től 20 ezer új lakás árában okozhat csökkenést. Nagy Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

az MNB Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testülete szorgalmazná a kedvezmény hosszabb távra történő bevezetését, ugyanis annak átmeneti jellege minőségi és kapacitásbeli problémákat is okozhat.

Arra is kitért, hogy a társasházak körében végzett felmérésük alapján a lakások 50 százaléka felújításra szorul, ezek több mint háromnegyedét három éven belül tervezik is rendbe hozni. Sok társasháznál a járvány miatti korlátozások miatt nem tudtak belevágni a felújításokba -mondta. Hozzátette: a megkérdezett társasházak több mint negyede jelezte, hogy fizetési problémákat tapasztaltak a járvány miatt a lakástulajdonosoknál.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 1,5 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 4,0, az importoldalon 3,0 százalékkal csökkent.

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

Noha Magyarország lemarad a nemzetközi átlag mögött ezen a téren, egyre több cég érdeklődik a terület iránt.

Mesterséges intelligencia a HR-ben

A mesterséges intelligencia néhány éve valósággal ránk rúgta az ajtót, a technológia az élet számos területét igyekszik forradalmasítani. Az AI térhódításához a munkaerőpiac is fokozatosan alkalmazkodik, a HR-folyamatokban is egyre nagyobb szerepet kap, a szakemberek döntő többsége ma már úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia valódi segítség lehet.

Rekordon a személyi kölcsönök, ismét 100 milliárdnál a lakáshitelek

Márciusban tovább csökkent a lakáshitelek átlagos kamata, az új szerződések összege pedig megközelítette a 100 milliárd forintot, amire utoljára közel két éve volt példa. A személyi kölcsönből is rekordösszegben vettek fel az igénylők.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.