Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moody's: idén sokkal kevesebb leminősítés várható
No menu items!

Moody’s: idén sokkal kevesebb leminősítés várható

A tavalyinál várhatóan sokkal kevesebb olyan negatív minősítési lépés lesz az idén, amely a globális koronavírus-járványhoz kötődik – áll a Moody’s Investors Service szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 14 oldalas tanulmányából kitűnik, hogy a cég által az elmúlt egy évben leminősített vállalati adósok nagyon nagy többsége már a negatív minősítési döntés idején is a spekulatív – vagyis nem befektetési ajánlású – osztályzati sávban volt.

A Moody’s a kimutatás szerint 2020 márciusa és az idei év februárjának vége között 993 spekulatív – “Ba1” vagy ennél gyengébb – besorolású vállalat adósbesorolását rontotta.

A befektetési ajánlású – “Baa3” vagy ennél magasabb – osztályzattal ellátott cégadósok közül 141 minősítése romlott a vizsgált tizenkét hónapban a Moody’s besorolási listáján.

A nyilvántartásában spekulatív osztályzattal szereplő vállalatok 41 százalékát, a befektetési ajánlású besorolással ellátott cégadósok 13 százalékát minősítette vissza a február végével zárult egy évben.

A Moody’s hangsúlyozza ugyanakkor, hogy várakozása szerint – hacsak a világgazdaságot vagy a piacokat nem éri komoly sokkhatás – az idén már közel sem lesz szükség olyan intenzitású negatív osztályzati kiigazításokra, mint a koronavírus-járvány eddigi tizenkét hónapjában, a járvány ugyanis enyhülőben van, és ennek nyomán a gazdasági aktivitást is érintő korlátozások fokozatos oldása várható világszerte.

A hitelminősítő közölte: ennek nyomán immár kevesebb törlesztési csőddel számol a globális vállalati szektorban, mint amennyi az egy évvel ezelőtti előrejelzésében szerepelt, mivel a járványhoz köthető hitelpiaci visszaesés valószínűleg viszonylag rövid ideig tart.

A tanulmány szerint a törlesztési csődök globális rátája a cég besorolási listáján spekulatív osztályzati kategóriába sorolt vállalatok 6,8 százalékán tetőzött az év elején.

A hitelminősítő előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2022 februárjának végén már csak 3,9 százalék lesz a törlesztési csődben lévő cégadósok aránya a Moody’s által nem befektetési ajánlású vállalati körben.

Felidézik, hogy tavaly még 11 százalékra taksálták a törlesztési csődök arányának tetőzését a spekulatív besorolású vállalatok körében, de mindenekelőtt a globális jegybankok gyors és jelentős monetáris válaszlépéseinek segítségével sikerült alacsonyabb szinten tartani ezt a rátát.

A szektorelemzés szerint a cég besorolási univerzumán belül a szuverén adósosztályzati kategória is robusztus maradt az elmúlt egy évben, elsősorban azért, mert a magasabb államadósság-terheket alacsony – nem egy esetben a járvány előtti szinteknél is alacsonyabb – finanszírozási költségek ellentételezik.

A Moody’s által a szuverén adósok körében tavaly végrehajtott negatív minősítési lépések az alacsony jövedelmű feltörekvő gazdaságokra koncentrálódtak, amelyekben a hitelkockázatok már a járvány előtt is növekedtek – áll a tanulmányban.

A Moody’s ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a “Baa3” szintű magyar szuverén osztályzat kilátását.

A cég március 26-ra tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei első felülvizsgálatát.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Ágh Péter: a béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez

A béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren tartott útátadón.

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is.

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.