Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bundesbank: gyenge első negyedéve volt a német gazdaságnak
No menu items!

Bundesbank: gyenge első negyedéve volt a német gazdaságnak

Elsősorban a szolgáltató ágazatok termelésének és a lakosság fogyasztásának csökkenésére hivatkozva a német gazdasági teljesítmény első negyedévi gyengülését jelzi a Bundesbank.

A járványvédelmi korlátozások elhúzódása fokozta a szolgáltatóipari ágazatokban a teljesítmény visszaesését az előző negyedévhez képest – írja a központi bank havi elemzése, hozzátéve, hogy a lakosság vásárlóerejének megőrzése érdekében az elmúlt évben bevezetett áfacsökkentés hatása januártól kezdve már megszűnt támogatni a lakossági fogyasztást. Mindemellett a kedvezőtlen év eleji időjárás az építőipari teljesítményt is visszavetette, és az év első két hónapjában megtorpant az ipari termelés tavalyi év második felében megindult növekedése is.

A jelentés kimutatása szerint 2021 februárjában beszállítói fennakadások miatt csökkent a német ipari termelés. “A megrendelések növekedése ellenére is a termelés a beszállítói láncban keletkezett fennakadások miatt csökkent” – fogalmaz a jelentés.

A leginkább érintettnek az autógyártás bizonyult, ahol a termelés 7 százalékkal, míg a német ipari termelés 1,25 százalékkal csökkent februárban az előző havihoz képest.

A német autóipari szakmai képviseleti szervezet, a VDA szerint az autóipar termelése márciusban sem indult még növekedésnek. A január-februári ipari termelés pedig nagyjából megfelelt az előző negyedév átlagának a Bundesbank kimutatása szerint, bár a járműipar leszámításával közel két százalékkal haladta meg azt.

A német termelőipar tehát a járműipar és a fogyasztási cikkek kivételével az élénk exportkeresletnek köszönhetően továbbra is jól teljesít. A fogyasztási cikkek termelése számottevően elmaradt a negyedik negyedévi átlagtól az áfacsökkentés hatályának tavaly év végi lejárta miatt. Összességében a német ipari termelés január-februárban mintegy három százalékkal maradt el a még a koronavírus-válság előtti tavalyi első két havitól.

A feldolgozóipari megrendelések februárban szezonális kiigazítással 1,25 százalékkal emelkedtek, a január-februári átlag pedig úgy egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az erősen volatilis nagymegrendelések leszámításával a növekedés több mint három százalékos volt. A fogyasztási cikkek esetében viszont több mint két százalékkal csökkentek a megrendelések. A megrendelések elsősorban külföldről, az euróövezeten kívülről érkeznek, az euróövezetből pedig nagyjából stagnáltak.

A német gazdaság év eleji teljesítménycsökkenésének a hatása elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatás növekedésében köszönt vissza a munkaerőpiacon. Januárban 40 százalékkal többen voltak részmunkaidős alkalmazásban mint tavaly októberben, a járványvédelmi korlátozások második szigorítási hullámát megelőzően. Februárban a részmunkaidős alkalmazás gazdaságkutatók becslése szerint nagyjából a januári szinten stagnált, márciusban azonban az ifo felmérése szerint már csökkenésnek indult.

A Bundesbank megállapítása szerint a járványvédelmi korlátozások által nem érintett ágazatok az év első negyedében továbbra is “robusztus” teljesítményt nyújtanak.

A vezető német gazdaságkutató intézetek a kormány számára készített prognózisukban 1,8 százalékos GDP-csökkenést jeleztek előre a január-márciusi periódusra, ami a második negyedévben meginduló lendületes növekedésnek köszönhetően az egész évre vonatkozóan 3,7 százalékos GDP-növekedésre vált át.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.

Érdemes figyelni: felhasználókezelővel erősít online vonalon a NAV

Az elsődleges felhasználók a másodlagos és a technikai felhasználók jogosultságait 2024. április 25-től már nem az Online Számla rendszerben, hanem a NAV Felhasználókezelő felület „Felhasználók” menüjében kezelhetik.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.