Partnerségi megállapodást kötött egymással a Danone és az Ajinomoto élelmiszeripari vállalatok. Az együttműködés célja a tejipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése – írta az Agrárszektor.hu.
Az Ajinomoto és a Danone élelmiszeripari vállalatok partnerséget hoztak létre a tejipar üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentése érdekében – írta meg a Reuters. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés a metánkibocsátás egyik fő forrása, amely gyakran a trágyából és az állatok rutinszerű testi funkcióiból, például a tehenek böfögéséből származik.
A vezető világcégek emellett igyekeznek fényezni ESG (környezeti, társadalmi és irányítási) referenciáikat, amelyekben a vállalatok által a környezet védelme érdekében tett lépések magas pontszámot kapnak.
Az Ajinomoto és a Danone közötti partnerség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében azt követően jött létre, hogy a világ hat legnagyobb tejipari vállalata – köztük a Danone – tavaly az ENSZ COP28 csúcstalálkozóján szövetséget kötött a metánkibocsátás csökkentése érdekében.
A két vállalat az Ajinomoto egy olyan termékének használata érdekében fogott össze, amelyet a tehenek emésztőrendszerében használnak. Ez az érintett cégek által idézett számadatok szerint körülbelül 25%-kal csökkentheti a trágyából származó dinitrogén-oxid-kibocsátást, és – ha egy metáncsökkentő adalékanyaggal kombinálják – körülbelül 30%-kal képes felerősíteni a metáncsökkentő adalékanyag hatását.
Az olyan partnerekkel, mint az Ajinomoto, bővítjük azon megoldások eszköztárát, amelyeket a tejtermelőknek kínálunk, és amelyek kettős hatást fejtenek ki: egyrészt csökkentik a gazdaságon belüli üvegházhatásúgáz-kibocsátást, másrészt támogatják a gazdákat abban, hogy javítsák árrésüket, és ezáltal növeljék ellenálló képességüket – mondta Jean-Yves Krummenacher, a Danone beszerzési vezetője. (Agrárszektor)