Az újrainduló vendéglátóipar legnagyobb gondja a munkaerőhiány, a jövő évtől azonban újra a növekedés irányába fordul a turizmus – nyilatkozta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Kovács László a Magyar Nemzetnek elmondta: a mostani szezon azért is jó lehet, mert a rendezvénytartásra vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziókban tömegesen merült fel igény családi ünnepségekre. Ezek “kitartó húzóerőt jelentenek” idén – fogalmazott, bár hozzátette, hogy “a vállalati szféra még ébredezik“.
A cikkben úgy fogalmaztak: “belháború zajlik az újrainduló vendéglátóiparban“, a fellángolt munkaerőhiány miatt egyes cégek etikátlan lépésekre szánták el magukat.
Az ipartestületi elnök azt mondta, hogy Budapesten elhúzódik az újraindulás. “Sokan kivárnak őszig“, így a koronavírus-járvány előtti kínálatnak nagyjából a fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.
A legnagyobb gondnak továbbra is a munkaerőhiányt nevezte Kovács László, aki szerint országosan 20 százalékkal kevesebben dolgoznak a szükségesnél.
Vidékre a fővárosból is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, akik akár havi egymillió forintot is megkereshetnek a Balatonnál – mondta.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint egy budapesti étteremben naponta 15-20 ezer forintot is elkérhet a takarításért egy 6-8 órában felvett munkavállaló.