Az Európai Sörfőzők Szövetsége önkéntes kötelezettséget vállalt arra, hogy 2022-ig megjelöli a sörök csomagolásán az italok összetevőit és tápértékeit. A vállaláshoz 25 ország sörszövetsége, köztük a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) is csatlakozott.
A dokumentumot szeptember 5-én Brüsszelben fogadták el, magyar részről Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója írta alá.
Kántor Sándor elmondta, a vállalás a fogyasztók érdekét tartja szem előtt az átláthatóság és a minőség biztosítására, és megjegyezte, hogy a kötelezettségnek a Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai által forgalmazott sörök jelentős aránya megfelel már most is.
Hozzátette, hogy a cél elérése érdekében az európai sörgyárak is jelentős lépéseket tettek már az elmúlt években: a sörök 60 százalékánál már most is megadják a kalóriaszámot, 85 százalékuknál pedig az összetevők részletes listáját.
Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, míg a magyar piacon ebben az időszakban 6,26 millió hektoliter sör fogyott.