Hirdetés
Kezdőlap Építőipar  A betonéhség felzabálja a természetet
No menu items!

 A betonéhség felzabálja a természetet

Környezetvédők tiltakoznak, mert szerintük a betonkészítéshez szükséges több milliárd tonna homok és kavics bányászásával, a tengerpartok és a folyómedrek kimerülnek. A BBC News a gazdasági elemzője, Tim Bowler azt a nézetet is osztja, hogy  az építőipar az üvegház hatás egyik fő okozója azáltal, hogy a cementgyártás önmaga egyedül felel a globális széndioxid kibocsátás 7 százalékáért.

A BBC News elemzője rámutat arra is, hogy a sok országban gyakran illegálisan kitermelt homok hiánya okozza elsősorban a hatalmas, pusztító méretű és hirtelen áradásokat. Ugyanez érvényes a tengerparti fövény hiányára is, amelyik a viharok energiáját és vízmennyiségét tudták eddig megkötni illetve levezetni, megvédve a szárazföldet az elemi károktól.

A homokéhség azért is jelent rejtett katasztrófát – állítják a BBC-nek nyilatkozó tudósok -, mert a közkeletű hiedelmekkel ellentétben, a végtelennek tűnő sivatagi homok nem megfelelő az építőiparnak, mivel a szemcséi sima felületűek és gömbölyűek. A betonkészítéshez a tengerpartok és folyómedrek szögletes, daraszerű homokja kell.

Tim Bowler idézi az OECD hivatalos jelentését, amelynek értelmében a világon évente 27 milliárd tonna homokot zabál fel az építőipar, és az éhsége nemhogy csökkenne, hanem 2060-ig vélhetően meg is duplázódik: évenkénti 55 milliárd tonnára nőhet. Ez pedig – vélekednek a kutatók – azt jelenti, hogy gyorsabban használjuk fel a világ homok készletét, mint amilyen ütemben azt a természet visszapótolhatná.

A BBC News számos kutatóintézetre – köztük a Bath University tudósaira – hivatkozva azt írja, hogy a kutatások középpontjában napjainkra a cementnek és a homoknak más anyagokkal történő helyettesítése került, ami nem is reménytelen.

A kutatók úgy vélik a Bath University-n, hogy a betonba való homok 10 %-át lehetne műanyaggal pótolni oly módon, hogy az nem befolyásolja a beton kötőerejét, valamint szilárdságát. Míg Ausztráliában a 100 százalékosan újrahasznosított műanyaggal kísérleteznek a mérnök-kutatók, addig az Exeter University-n nanotechnológiával grafént adagolnak a betonhoz, ami kétszer olyan erőssé és négyszeresen vízállóbbá teszi azt. Különös előnye ez utóbbi betonkészítési technológiának, hogy a nyersanyag szükségletet majdnem a felére csökkenti.

A BBC News elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ cement felhasználása 1990 óta a 300 százalékos magasságig emelkedett, jórészt a kínai építőipar robbanásszerű bővülésének eredményeként.

Szerencsére a kutatás is szintet lépett – fejeződik be a tudósítás – mivel több helyen ma már azzal kísérleteznek, hogy a szén-dioxidot belemossák a betonba, vagy a technológia során csapdába zárják a betonon belül. Az egyik kanadai építőipari vállalatnak ez már oly mértékig sikerült, hogy évenként közel 700 millió tonna szén-dioxidtól mentik meg a légkörünket, ennyivel csökkentik az üvegház hatást.

Mindeddig 100 vállalkozás vette át a technológiát – olvashatjuk a BBC News gazdasági rovatában.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érezni a zenét: Mélynyomós koncerten buliznak együtt siketek és hallók

Sub_Bar a neve annak az új rendezvényformátumnak, amelynek keretében siket, halló és nagyothalló fiatalok bulizhatnak együtt. A zene kizárólag 150 Herz alatti frekvencián szól a mélynyomókból, így inkább érezni lehet, mint hallani. Bécsben a FLUCC Wanne lokál adott helyet az első Sub_Bar koncertnek 2024. április 29-én.

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.