Hirdetés
Kezdőlap Tech A mesterséges intelligencia legyőzte az embert a Sonynál
No menu items!

A mesterséges intelligencia legyőzte az embert a Sonynál

Néhány évvel ezelőtt még csak a sakkban volt elképzelhető, ami most egy videojátékban megtörtént: a mesterséges intelligencia legyőzte az embert.

A Sony olyan mesterséges intelligencia-szoftvert fejlesztett ki, amely a Gran Turismo Sport nevű videojátékban legyőzte a legjobb hús-vér versenyzőket is. A szórakoztató elektronikai óriás egy sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a nem mindennapi diadalról szóló Nature-cikket.

Kenichiro Yoshida

Kenichiro Yoshida, a Sony vezérigazgatója a Fortune beszámolója szerint elmondta, hogy ez volt a vállalat 2020-ban létrehozott mesterséges intelligencia (MI) kutatócsoportjának első nagyobb projektje. A Gran Turismo Sophy névre keresztelt “autóversenyzőt” a Sony videojáték-stúdiója, a Gran Turismo franchise-t kiadó Polyphony Digital segítségével fejlesztették ki – tette hozzá.

Michael Spranger, a Sony MI operatív igazgatója a részletekről szólva elmondta, hogy a vállalat két versenyt rendezett az MI és a világ négy legjobb hús-vér Gran Turismo Sport játékosa között. A 2021 júliusában rendezett első versenyen az emberi videojátékosok elsöprő fölénnyel győzték le a Sony mesterséges intelligencia szoftverét, de

a második, októberben rendezett versenyen a mesterséges intelligencia eltaposta az embereket.

A Nature című szaklapban a tanulmány szerzői leírják, hogy az általuk kifejlesztett MI képes volt olyan összetett mutatványokra, mint például a kanyarokban való előzési technikák, amelyek a többi jármű által okozott légáramlatot használták fel arra, hogy “megzavarják az őket követő autót, blokkoljanak és vészhelyzeti manővereket hajtsanak végre“.

A Sony a projektben a mély megerősítéses tanulási technikáját használta, amelyben a számítógépek próbálgatással és hiba útján tanulnak, így kiképezve az MI-t a versenyautó-vezetés minden fortélyára. A Google DeepMind és az OpenAI kutatói ezt a technikát már használták nagy teljesítményű mesterséges intelligencia rendszerek létrehozására, amelyek legyőzték az emberi játékosokat olyan társasjátékokban, mint a Go, illetve olyan számítógépes stratégiai játékokban, mint a Dota 2.

Ezek a közelmúltbeli győzelmek jelentős előrelépést jelentenek az MI-ben az IBM Deep Blue rendszere után, amely 1997-ben legyőzte Garri Kaszparov világbajnokot sakkban.

Spranger szerint ugyanakkor össze sem hasonlítható a Sony videojátékos MI-je más hasonló rendszerekkel, mondván, hogy az áttörést jelent a versenyzés egyedi kihívásai miatt. Ezek közé tartozik az ellenfelek reakcióinak gyors előrejelzése, miközben figyelembe kell venni az autók közötti “összetett aerodinamikai kölcsönhatásokat“.

Michael Spranger

Ez a nem mindennapi eredmény jól mutatja az MI folyamatos fejlődését, és azt, hogy az olyan vállalatok, mint például a Google és a Facebook ezeket az előrelépéseket a technikai tudásuk jeleként hirdetik. Arra is rávilágít, hogy a videojáték-gyártók miként vizsgálják, hogyan lehet az MI-t még valósághűbb videojátékok létrehozására használni.

A Sony vezetői homályosan fogalmaztak az MI játékokban való felhasználására vonatkozó konkrét tervekről, de elmondták, hogy a technológia kulcsfontosságú lesz a vállalat jövője szempontjából.

Alig várjuk, hogy lássuk, mi vár ránk a mesterséges intelligencia és az interaktív szórakoztatás világának összekapcsolásával” – mondta Spranger.

Boruzs Álmos

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.