Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat Francia-magyar kamara: felértékelődött a naprakész információ

Francia-magyar kamara: felértékelődött a naprakész információ

A Covid-járvány után ismét a személyes találkozáson alapuló rendezvényekre helyezi a hangsúlyt a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (CCI France Hongrie), amely a magyar cégek francia üzleti kapcsolatainak erősítésére is erőteljesen fókuszál.

– A francia-magyar kapcsolatok súlyát jól érzékelteti, hogy a francia vállalatok a negyedik legnagyobb beruházóknak számítanak Magyarországon – fejti ki Károlyi László, a Magyar Francia Kereskedelmi és Iparkamara (CCI France Hongrie) 2020 őszén megválasztott elnöke.

Károlyi László

Szavai szerint, miközben a kamara mára már túl nőtt az alapításakor, 31 esztendeje megfogalmazott elképzelésekhez, máig hűen tartja magát az eredeti célokhoz is. Az alapítók ugyanis elsősorban azért hozták létre a szervezetet, hogy a francia cégeknek legyen egy olyan szakmai szövetségük Magyarországon, amely erősíti a jelenlétüket, segíti a beruházók megtelepedését a magyar üzleti környezetben és olyan érdekképviseletet garantál, ami a szakmai információcsere mellett a kormányzati párbeszédet is biztosítja.

– A szervezet megjelenését a rendszerváltozás váltotta ki, mert a ’90-es évek elején még igen kevés francia beruházó volt jelen Magyarországon. Azóta nagyot változott a helyzet, amit Franciaország 4. legnagyobb magyarországi beruházó szerepe mellett az is jelzi, hogy a taglétszám folyamatosan bővült és mára már több mint 200 tagja van a kamarának. Mindez rendkívül fontos ahhoz, hogy az eredeti céloknak megfelelően tudjunk működni, miközben a létszám további növelésével is szeretnénk erősíteni a kamara érdekérvényesítő képességét. Ezért is fontos, hogy a magyar-francia kamara egy vegyes kamara, amelyben a francia tagvállalatok mellett magyarok is szerepet vállalnak.

A kamara elnöke szerint ennek megfelelően a kamara, a szakértői révén a franciaországi és a magyarországi gazdasági élethez kötődően is naprakész információkkal segíti a tagságot. Ami azért fontos, mert amíg a hazánkban tevékenykedő francia cégek számára a magyarországi üzleti eredményesség és érdekérvényesítés az elsődleges, addig a magyar tagság sikerességét a franciaországi üzleti lehetőségek és a francia üzleti partnerek bemutatása segíti elő.

Forrás: CCI France Hongrie / MFKI

– Ezt az igényt felismerve hoztuk tető alá a hivatalba lépésem után a Magyar Export Fejlesztési Ügynökséggel, a HEPA-val azt a stratégiai megállapodást, amelynek keretében a korábbiaknál is hatékonyabban tudjuk támogatni a magyar cégek francia kapcsolatainak megteremtését, erősítését. A kamara új szolgáltatói szerepvállalása nemcsak ahhoz járult hozzá, hogy a covid ellenére is meg tudtuk őrizni a tagságunkat, hanem ahhoz is, hogy még újabb cégek is csatlakoztak a kamarához. Akiknek döntő többsége a francia üzleti lehetőségeket kereső magyar cég volt – elemez Károlyi László, aki úgy látja, hogy a kamara létszámban is történő megerősödését az is elősegítette, hogy többféle információval és előrejelzéssel is segítik a tagság munkáját. A gazdaság forró kérdéseire keresnek gyakorlati megoldást az évente kétszer megrendezésre kerülő HOT TOPIC rendezvényen. Politikai és gazdasági elemzők, illetve az üzleti életben gyakorlott menedzserek véleményét ütköztetve igyekeznek elősegíteni, hogy a rendezvényen részt vevő szakemberek minél sikeresebb üzleti döntéseket hozzanak.

– A mondás azt tartja, hogy az információ pénzt ér. Ami a jelenlegi, komplex és kiszámíthatatlanul változó politikai és – a globális ellátási láncok összeomlásával is terhelt – gazdasági helyzetben különösen igaz. Mert bátran kijelenthetjük, hogy talán még sohasem volt ennyire időszerű az állandóan változó, vagyis VUCA (változékonyság, bizonytalanság, komplexitás, homályosság) világhoz igazodó vezetésielmélet, amihez kötődően a Magyar Francia Kereskedelmi és Iparkamara is érzi annak a felelősségét, hogy a korábbinál is nagyobb támogatást nyújtva segítse a tagjai munkáját.

Károlyi László szerint a folyamatos információcserére és tudásmegosztásra már csak azért is nagy szükség van, mert az új helyzetben a két stabil, gazdasági normalitással jellemezhető időszak között ma már egyre inkább meghosszabbodnak az átmeneti, vagyis különféle válságokkal terhelt  időszakok.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.