Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Majdnem tízmilliárd euróval gazdagítják az osztrák GDP-t a bécsi migráns vállalkozások
No menu items!

Majdnem tízmilliárd euróval gazdagítják az osztrák GDP-t a bécsi migráns vállalkozások

A sokszínűség gazdagít – ez is lehetne a konklúziója a Bécsi Gazdasági Kamara legújabb felmérésének, amelyben a bevándorló hátterű vállalkozások gazdasági jelentőségét mérték fel. 

A nem osztrák állampolgárok illetve nem Ausztriában születettek által alapított cégek összességében egy augusztusi felmérés szerint csaknem tízmillárd euróval járulnak hozzá az osztrák GDP-hez.

Bécsben jelenleg 34 ezer olyan vállalkozás működik, amelyet olyasvalaki alapított, aki nem Ausztriában született vagy nem osztrák állampolgár. Ezek az úgynevezett migráns vállalkozások, amelyeknek most először mérték fel a gazdasági jelentőségét.

A Bécsi Gazdasági Kamara összegzése szerint ezek a vállalkozások 6,4 milliárd eurós éves forgalmat bonyolítanak le és 7,45 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket termelnek. Ez azt jelenti, hogy 8,3 milliárd euróval járulnak hozzá a bécsi bruttó regionális termékhez és csaknem tízmilliárd euróval az osztrák GDP-hez. 7.400 vállalkozást olyanok alapítottak, akik osztrák állampolgárok ugyan, de nem Ausztriában születtek. 4.500 céget szlovák, 3.800-at román és 2.600-at német állampolgárok hoztak létre.

A migráns vállalkozások munkaadóként is jelentős szerepet töltenek be: közvetlenül 21 ezer embert foglalkoztatnak, indirekt pedig 45.500 munkahelyet teremtenek Bécsben. Ráadásul évente 3,7 milliárd euró adót és járulékot fizetnek be a város illetve az állam kasszájába.

A legtöbb migráns vállalkozás a kereskedelem terén tevékenykedik és évente 1,8 milliárd euró hozzáadott értéket termel. A második helyen az ingatlankereskedelem áll 760 millió euró hozzáadott értékkel. Ezt a szabadúszóként nyújtott műszaki szolgáltatások (708 millió euró), az építőipar (694 millió euró), az egyéb gazdasági szolgáltatás (642 millió euró) és a szállásadás és vendéglátás (510 millió euró) követi.

A felmérés kapcsán Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a migráns vállalkozásoknak nemcsak a gazdasági jelentősége nagy, de a sokszínűség óriási előnyt jelent a bécsi gazdaság számára. Ennek köszönhetően Bécs gazdasága könnyebben vészelte át a pandémia éveit és még a járvány ideje alatt is évente több mint kétszáz külföldi cég telepedett le az osztrák fővárosban.

Képaláírás és copyright: A legtöbb migráns vállalkozás a kereskedelemben tevékenykedik © Eurocomm-PR / Regina Hügli

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.