Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára júniusban májushoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint.
Júniusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 122,3 pont lett, ami 1,7 pont (1,4 százalék) csökkenés májushoz képest, és 37,4 ponttal (23,4 százalékkal) alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékhez képest.
Az átfogó mutató júniusi csökkenését elsősorban a cukor, a növényi olajok, a gabonafélék és a tejtermékek indexeinek csökkenése okozta, miközben a húsárindex gyakorlatilag nem változott.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
FAO gabonaárindex júniusban átlagosan 126,6 pont volt, 2,7 ponttal (2,1 százalékkal) alacsonyabb a májusinál, és 39,7 ponttal (23,9 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. A havi összevetésben az összes jelentősebb gabonaféle világpiaci ára csökkent.
A növényiolaj-árindex júniusban átlagosan 115,8 pont volt, ami 2,9 pontos (2,4 százalékos) csökkenés májushoz képest, egyben 2020 novembere óta a legalacsonyabb. Az index csökkenését különösen a pálma- és napraforgóolaj világpiaci árának esése váltotta ki, amit csak részben ellensúlyozott a szója- és repceolaj drágulása.
A tejtermékek árindexe júniusban átlagosan 116,8 pont volt, ami 1,0 ponttal (0,8 százalékkal) alacsonyabb, mint májusban, és 33,4 ponttal (22,2 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A mutató júniusi gyengülését elsősorban a nemzetközi sajtárak esése okozta és mérsékelten csökkent a tejpor ára is, miközben drágult a vaj.
A FAO húsárindexe júniusban átlagosan 117,9 pont volt, gyakorlatilag megegyezett a májusival. A múlt hónapban emelkedett a baromfi- és sertéshús nemzetközi ára, és szinte ugyanolyan mértékben csökkent a szarvasmarha- és juhhús ára. Tavaly júniushoz képest a húsárindex 8,1 ponttal (6,4 százalékkal) csökkent.
A cukorárindex átlagosan 152,2 pont volt júniusban. Ez 5,1 pontos (3,2 százalékos) csökkenést jelent májushoz képest, és ez volt az első visszaesés négy egymást követő havi emelkedés után. A cukor ára idén júniusban 34,9 ponttal (29,7 százalékkal) volt magasabb a tavaly júniuinál.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.