Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Szupermenta program - szabálytalanságok az energiaitaloknál
No menu items!

Szupermenta program – szabálytalanságok az energiaitaloknál

Energiaitalokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), biztonsági probléma nem merült fel, egy esetben élelmiszerminőségi hibát, 28 terméknél pedig jelölési problémát találtak, ezért több mint 2,6 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki – közölte a Nébih csütörtökön.

A Nébih a Szupermenta program legújabb tesztjében 35 energiaitalt vizsgált: 15 kizárólag cukorral, 12 édesítőszerrel készült, míg 8 termék cukrot és édesítőszert is tartalmazott. A tesztben 250 és 500 milliliteres kiszerelésű italok szerepeltek, amelyek közül 20 magyar és 15 külföldi előállítású volt.

A hivatal laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a termékek koffein-, taurin-, cukor-, édesítőszer-, valamint vitamintartalmát ellenőrizték. Az energiaitalokban mért koffein mennyisége 13,8 és 35 milligramm/100 milliliter között mozgott.

Kiemelték, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleménye szerint egészséges felnőtteknél az egyszeri 200 milligramm, valamint a napi 400 milligramm koffeinfogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot. A tesztelt energiaitaloknál egy doboz ital elfogyasztásával nem éri el az egyszeri 200 milligramm koffein mennyiséget.

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a magas a koffeintartalma miatt az energiaitalok fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

Közölték, egy energiaital bérgyártást végző élelmiszer-vállalkozás elmulasztotta bejelenteni e tevékenységét az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnál. A mulasztás miatt a hatóság eljárást indított.

A közlemény szerint a tesztelt energiaitalok közül 28 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságok többek között a megnevezés, a koffeintartalom jelölése, az összetevők, a termék és az elsődleges összetevők származásának feltüntetése, valamint a tápértékjelölés kapcsán adódtak. Továbbá előfordult olyan probléma is, hogy származási helyként Ausztriát jelölték meg a csomagoláson, azonban a beküldött gyártmánylap alapján Magyarországon állítják elő a terméket.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a hatósági felügyelők pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, amelyek együttes értéke 2 millió 662 ezer forint volt – olvasható a Nébih közleményében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.