Hirdetés
Kezdőlap Agrár Mezőgazdaság - Generációváltás hitellel megsegítve
No menu items!

Mezőgazdaság – Generációváltás hitellel megsegítve

Az agrárszektorban működő családi vállalkozások is élhetnek azzal a generációváltást segítő társfinanszírozási hitel lehetőséggel, amelynek programját a napokban hirdette meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – mondták el AzÜzlet.hu érdeklődésére az MFB-nél.

Az Agráriumban is segíti a bank a nemzedékváltást. Ajánlata ugyanis az olyan vidéki mezőgazdasági családi vállalkozások továbbéléséhez is kínál finanszírozási lehetőséget, amelyek tulajdonosai idősek és örökös hiányában, vagy más okból nem képesek a gazdálkodás folytatására –  válaszolta kérdésünkre.

Például olyan esetben is nyújtanak hitelt a kivásárlónak, amikor a fiatal családtag nem akarja a gazdálkodást folytatni. Gyakori, hogy az utódnak nincs, vagy már nem elégséges a szakképzettségi szintje a földműveléshez, a jószágtartáshoz. Az sem ritka, hogy a fiatal tanulmányai során más pályát, esetleg könnyebb foglalkozást választott.

Máskor megoldható lenne az utódlás, de gondokat okoz a hitelhez jutás, a jogszabályok gyakori változása és a nagyfokú a bürokráciát okolják, mások azért nem vállalják felmenőik gazdaságának működtetését, mert azon túl, hogy esélytelennek érzik a támogatások elnyerését, a termények árának ingadozása felülírj a fiatalok földhöz, működő vagyonhoz való ragaszkodását.

Márpedig sem családi, sem nemzetgazdasági szempontból nem volna kedvező, ha a családi föld és eszközvagyon működtetése, a termőföld hasznosítása akárcsak átmenetileg szünetelne.

A KSH legutóbbi mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása szerint a gazdálkodók 31 százaléka, tehát csaknem harmada volt 65 év feletti, a 35 év alattiak aránya pedig csupán 5,3 százalék.

Az MFB programjának célja, hogy társfinanszírozást nyújtson azoknak a befektetőknek, akik generációváltással érintett családi vállalkozást vásárolnának. Ennek keretében az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. az 500 millió forint alatti tőkefinanszírozási igény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkeigény esetén várja a mezőgazdasági szektor szereplőinek jelentkezését. A családi vállalkozások megvásárlóitól 30 százalékos magánforrás bevonását várják el és a finanszírozási időtáv 5-7 év.

dr. Máhr András

Alapvetően jókor jött az MNB programja – mondta érdeklődésünkre dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkár-helyettese. Az agrár-pénzügyi szakember  azonban arra is rávilágított: nem biztos, hogy a program teljes egészében a mezőgazdasághoz adekvát. Néhány módosítási lehetőséget is megvilágított, ami kiterjedtebbé tehetné a  az agráriumban a banki cél elérést.

Például arról van szó – fejtegette -, hogy az ipari, és más ágazatokéhoz képest az agráriumban nem 7-8 évnyi a tőkemegtérülés, hanem ennek akár a kétszerese, 14-15 év is lehet.

Ez nemcsak nálunk van így, hanem nemzetközileg is elismert tény, ami ráadásul az 1980-as évek sikerei óta visszaeső magyar mezőgazdaságra fokozottan igaz. Tehát a bank programját jobban a mezőgazdaság igényeihez kellene alakítani, igazítani.

A programhoz nem tartozik uniós pénz, és állami támogatást sem így az agrártermelők előtt is nyitva az út a hitelfelvételhez. Ugyan  egy vásárláskori 500 milliós, vagy éppen egymilliárdos tőkebefektetés megtérülésének elmaradása a későbbiekben nagy gondot okozhat egy kezdő kkv-snek, vagy éppen kis családi agrárvállalkozónak. Sőt olyannak is, aki saját vállalkozását bővítendő vesz meg egy másik, akár kisebb gazdaságot – mondta.

Azzal is számolnia kell a generációváltásból adódó lehetőség kihasználásakor, hogy – szintén nemcsak nálunk – egyre magasabb a mezőgazdasági termelés tőkeigénye. Napjainkban, amikor egy kombájn ára akár 200-300 millió forint is lehet, a kivásárolt gazdaság eszközparkjának akár lassú cseréje is egyre több pénzt igényel. A kivásárlási hitel törlesztése mellett a tevékenység jövedelméből kell ennek fedezetét is biztosítani.

A világban a mezőgazdasági termelés egyfajta centralizáció felé halad – tette hozzá -, nálunk ezt a jó banki kezdeményezést hátráltathatja például, hogy az érvényes földforgalmi törvénnyel személyenként 300 hektárban maximálták a földszerzést. A földhasználat ismert 1200-1800 hektáros maximalizálása szintén nem jelent előnyt – fogalmazott a főtitkár-helyettes.

Fehér István

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A francia elnök sötét és prófétai figyelmeztetést adott ki

Európának fel kell ébrednie erre az új veszélyre. Macron nem hajlandó visszalépni februári nyilatkozatától, miszerint Európának nem szabad kizárnia, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába.

További két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti

Véget ért az idei Szakma Sztár Fesztivál

Sikerrel zárult az idei Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény zárónapján 65 szakmából 21 agrárszakmában, az ország legjobb tanulói, összesen 63 diák részesült elismerésben, akik példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. A fesztivál ideje alatt a szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal.

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától?

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától? A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.