Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Háromhavi mélypontra estek az európai tőzsdeindexek
No menu items!

Tőzsde – Háromhavi mélypontra estek az európai tőzsdeindexek

Háromhavi mélypontra estek a főbb európai tőzsdeindexek pénteken, különösen az autógyártókat sújtotta keményen Donald Trump amerikai elnök váratlan bejelentése a Mexikóból importált árukra kivetett vámokról. 

Esésben a nagy nyugat-európai tőzsdék. azüzlet.huKora délután a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,08 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,94 százalékos, a párizsi CAC-40 1,59 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,96 százalékos, a madridi IBEX 35 pedig 1,91 százalékos mínuszban állt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 1,42 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,41 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,56 százalékkal esett.

Trump elnök csütörtök este jelentette be, hogy június 10-től 5 százalékos vámot vetnek ki minden mexikói importtermékre, és minden hónapban további öt százalékponttal emelik a vámtarifát, amíg annak mértéke el nem éri a 25 százalékot, hacsak Mexikó meg nem állítja az Egyesült Államok felé özönlő közép-amerikai bevándorlókat. Ezzel kérdésessé vált a három észak-amerikai ország új szabadkereskedelmi egyezményének sorsa.

Kanadában éppen szerdán indították el hivatalosan, Mexikóban pedig csütörtökön jelentették be, hogy elindítják az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó, tavaly november 30-án parafált új szerződés parlamenti jóváhagyásának folyamatát. Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön a kanadai miniszterelnökkel tartott tárgyalása után azt bizonygatta, hogy megpróbálja nyáron keresztülvinni az új megállapodást a kongresszuson.

Az amerikai elnök meglepte a piacokat azzal, hogy új frontot nyitott a globális kereskedelmi vitákban, miközben még Kínával sem jutott dűlőre. Az európai tőzsdéken minden szektor veszteségben áll, mivel a befektetők a részvénypiacokról a biztonságot jelentő államkötvényekbe terelik át tőkéjüket. A jelentős mexikói kitettségekkel is rendelkező autógyártók a nap vesztesei, alindexük több mint 3,3 százalékos mínuszban állt kora délután.

A három nagy német autógyártó közül a Volkswagen árfolyama több mint 4 százalékkal, a Daimleré több mint 3 százalékkal, a BMW-é pedig több mint 2,3 százalékkal csökkent a frankfurti tőzsdén. A Fiat Chrysler olasz-amerikai autógyártó részvényei 5,36 százalékos mínuszban forogtak Milánóban, a New York-i elektronikus jegyzésben pedig 5,22 százalékos veszteségben várták a nyitást.

A nagy ázsiai autógyártókat és beszállítóikat is megrengette a hír. Japánban a Toyota árfolyama 2,85 százalékkal, a Hondáé 4,26 százalékkal, a Nissané 5,39 százalékkal, a Mazdáé pedig több mint 7 százalékkal csökkent.

Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank elemzője rámutatott: az amerikai kereskedelempolitika egy minőségileg más fordulatot vett. “A vámokat nem gazdasági célok elérését szolgáló eszközként használni valami olyan dolog, amely új minőséget hoz az eljárásokba” – írta, utalva arra, hogy a migráció eddig nem gazdasági, hanem politikai téma volt.

Az autók és autóalkatrészek teszik ki Mexikó Egyesült Államokba irányuló exportjának legjelentősebb tételét, tavalyi érékük 93,3 milliárd dollár volt. (MTI)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.

30 éves fennállását ünnepli az AVIAREPS

AVIAREPS Csoport hazai leányvállalata, az AVIAREPS Magyarország Kft. több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik professzionális utasforgalmi GSA-szolgáltatások és turizmus-kommunikáció-és marketing területén.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.