Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar A jó, a jobb és a legjobb mozzarella - vakteszt
No menu items!

A jó, a jobb és a legjobb mozzarella – vakteszt

A mozzarella egészséges és sokoldalú a felhasználása. A mozzarella helye örök a salátákban – mint például a szicíliai caprese salátában (közöljük a receptjét). Megkóstolandó persze bundáskenyérben is. Mindenek előtt azonban álljon itt a Magyarországon kapható fior di latte mozzarella sajtok vaktesztje! Előljáróban: van legjobb a mozzarella sajtok között is – a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói szerint.

A mozzarella története

Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül a „Mozzarella di Buafala”, egyéb vidékeken illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik, de ennek a sajtnak „Fior di Latte” a neve.

Hogyan készül?

Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából a fürjtojás- és zsemlenagyság között, leggyakrabban 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkednek kisebb darabokat, amelyeket gömböcökre formáznak. Íze semlegesnek mondható. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).

A kereskedelemben kapható, hasonló elnevezésű sajtok nem egyenértékűek az eredeti mozzarellával, többnyire tehéntejből készülnek, és folyadékban csomagolva hozzák őket forgalomba.

Magyarországon mozzarella néven a tehéntejből készült sajtot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte).

A teszt menete

Mozzarella teszt – jók és jobbak

Tizenketten teszteltek, közöttük két gyerek (9 éves, 14 éves) is volt. Kíváncsiak voltak, hogy ez az alapvetően édeskés sajt hogyan hat ennek a korosztálynak résztvevőire.

A tesztelő egyesület az összes Magyarországon kapható tehéntejből készült mozzarellát vizsgálta – közölte az érzékszervi teszt eredményéről beszámolva a Maradok a pénzemnél blog.

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket keresték. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt.

Illat: édeskés, friss illatot vártak el, a teljesen jellegtelen, vagy érzékelhetetlen illat a gyenge minőségű alapanyagra (tejre) utalhat. A savanykás technológiai hibára vagy nem megfelelő tárolási körülményt sejtet.

Állag: a gyúrás következtében kialakult sajtszálak a mozzerella sajtok jellegzetessége, enélkül nem is mozzarella.

Íz: kissé édes, tejes, tejszínes ízt vártak. A sós lé ízét nem veheti fel a sajt. A savanyú, keserű, idegen íz tárolási vagy technológiai hiba eredménye.

A TESZT EREDMÉNYE

15. Alpinetta mozzarella, egységára: 2390 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont  

Az illata jellegtelen, az íze alig érezhető, ennek talán az is az oka lehet, hogy a sajt teste túlságosan tömör.

 

14. TESCO mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Közepesen kemény, szálas állagú mozzarella. Enyhe tejes illat és íz jellemzi.

 

13. ALDI Carloni mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont 

A belseje tömör, mágis szálas szerkezetű. Sima tejes, tejcukros íz érzékelhető.

 

12. Galbani mozzarella, egységára: 3390 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont 

Puha, tejes, minimálisan sajtos jellegű, édeskés, nem tejszínes, teljesen natúr, ízkarakterektől mentes.

 

11. Auchan mozzarella (zöld csomag), egységára: 1590 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, tejes illat és íz. A többi mozzarellához képest tömörebb állagú, de szépen láthatóak a gyúrás során kialakult sajtszálak.

 

10. LIDL Lovito mini mozzarella, egységára: 2792 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont 

Tejes illatú, puha-rugalmas szerkezetű sajt. Az íze édeskés, tejszínes.

 

9. LIDL Lovito mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Lágyabb, tejes illatú mozzarella. Puha, már-már krémes állagú. Az íze édeskés-tejszínes.

 

7. PENNY San Fabio mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont 

Édeskés, tejes illatot éreztünk. Lágyabb-szálas állag, puha, finom tejes, enyhébb ízű mozzarella.

 

7. Zottarella mini mozzarella, egységára: 3193 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, megfelelő sózású, rugalmas gömbök

 

6. SPAR Budget mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont

Édeskés, tejes illat. Megfelelő lágyság és tejszínes íz. Semmi mellékíz, az állaga puha, de nem találtuk a gyúrás miatt keletkező jellegzetes szálakat.

 

3. Zottarella mozzarella, egységára: 2072 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, kellemes aromájú, megfelelő sózású.

 

3. Auchan mini mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat és íz. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Salátához viszont kiváló választás, nem csak finom, hanem guszta is.

3. Szarvasi mini mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont 

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat. Ízében tiszta tej-tejszín érezhető a legjobban, friss-sajtos ízjegyekkel. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Viszont egy salátához meg nem tudunk finomabb mozzarella golyókat elképzelni ennél

2. Auchan mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont

A színe megfelel a fogyasztói elvárásoknak, hófehér. Illatában és az ízében is a tejes-tejszínes jegyeket éreztük leginkább, finom friss-sajtos ízjegyekkel. Kellemes puha, rugalmas állag.

1. Szarvasi mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont 

A sajttészta hófehér színű. Állaga puha, rugalmas, és érződik – látszódik a gyúrás közben keletkezett szálas szerkezet. Tartalmas, tejes-tejszínes illat. Ízében a tiszta tej-tejszín zamata dominál, finom friss-sajtos ízjegyekkel.

Összegzés

A videóban a tesztelés néhány mozzanatának bemutatásán túl két, pár perc alatt elkészíthető mozzarellás finomság receptje is helyet kapott…

Hirdetés
Nemzetközi ESG konferencia közhelyek nélkül, csak a lényegről.
A legjobb magyar és nemzetközi előadókkal a bevezetés és a sikeres napi gyakorlat jó példái. Mert: a fenntarthatóság, az ESG, ma már mérettől függetlenül minden vállalkozás számára megkerülhetetlen! Mert az ESG messze több, mint a fenntarthatóság! Mert folyamatosan nő az érintettek köre! Mert a beszállítóktól is elvárják az ESG megfelelést! Mert a német beszállítói törvény új korszakot hoz a magyar KKV-knak is. Mert folyamatosan születtek, születnek az új jogszabályok. Ezért segíti a cégeket AzÜzlet november 26.-i ESG konferenciája, ahol Ön is mindent megtudhat az ESG keretrendszerről, kapcsolatokat építhet és személyesen is kérdezhet a téma legjobb előadóitól.
https://azuzletkonferenciakozpont.hu/esg-a-bevezetes-buktatoi-es-sikeres-napi-gyakorlat-konferencia/
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai bükkösöket fel kell készíteni a klímaváltozásra

A gazdasági mellett Magyarországon a bükkösöknek kiemelkedő természetvédelmi jelentősége van.

Tetőt fednek fiatalon – bádogosok aranyérme

A magyar csapatok eredményei azt üzenik a fiataloknak, hogy érdemes szakmát tanulni.

Aknázzuk ki a digitalizációban rejlő lehetőségeket

A VP-s pályázat folytatásaként 2025-ben ismételten megjelenik a 100 milliárd forint keretösszegű felhívás mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására.

Nőtt a téglalakások havi bérleti díja a fővárosban

A panellakások bérlése a fővárosban 100 ezer forinttal, a vidéki városoknál pedig 70 forinttal olcsóbb a téglalakásoknál.
Hirdetés

Hírek

A bitcoin történelmi csúcson, 94 ezer dollár fölött

A bitcoin jegyzése az év eleje óta több mint a kétszeresére emelkedett.

Vegyesen alakult szerda reggelre a forint árfolyama

Az év eleje óta a forint gyengült mindhárom devizával szemben, 6,5 százalékkal az euró, 11,0 százalékkal a dollár és 5,7 százalékkal a svájci frank ellenében.

Gyengült a forint árfolyama

Az euró 1,0714 dollárt ért hétfő reggel a péntek esti 1,0694 dollár után.

BÉT – Mínuszban zárt a BUX

A BUMIX 6793,64 ponton zárt pénteken, ez 59,36 pontos, 0,87 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Gyengült pénteken a forint

Gyengült pénteken a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.

Devizapiac – Vegyesen mozgott a forint kedd reggel

Az euró jegyzése hét órakor 408,10 forintra gyengült az előző esti 408,27 forintról

Az Operában a “IV. Murat” operaelőadást adják elő a 2024-es Török-Magyar Kulturális Év részeként

Az opera török nyelven, magyar és angol felirattal kerül bemutatásra, így a szélesebb közönség is hozzáférhet ehhez a kulturális mesterműhöz.

Vegyesen alakult a forint árfolyama szerda reggel

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,0810 dollárról 1,0814 dollárra változott.

Gazdaság

A hitel nem ajándék – kampány a karácsonyi időszakra kvízjátékokkal

Az év végi időszakban sokan igényelnek rövid lejáratú, kisebb összegű hiteleket is a karácsonyi kiadások fedezésére.

Már több mint 2000 milliárd forintnyi vagyont tartanak külföldi bankbetétekben a magyarok 

A pénzügyi vagyon kétharmada ugyanis a legvagyonosabb 10 százalék kezében van az MNB korábbi felmérései szerint.

Az MFB kiemelt jelentőségű pénzügyi művelete

A klubhitelek lényege, hogy a hitelfelvevő nem egyetlen pénzintézettől, hanem több banktól, azaz az általuk alkotott csoporttól jut forráshoz, amelyet a részt vevő bankok azonos feltételekkel és futamidőre biztosítanak.

Megszületett a döntés: így változik majd az ÁFA az Európai Unióban

2024. november 5-én az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának (ECOFIN) miniszterei a soros magyar elnökség alatt elfogadták az úgynevezett „VAT in the Digital...