Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág A turistaparadicsomok olcsósága sem segít Erdogan gazdaságán - az EU-t is érinti...
No menu items!

A turistaparadicsomok olcsósága sem segít Erdogan gazdaságán – az EU-t is érinti a válság

Törökország bajban van, amin a napjainkra lassanként feltámadó turizmus sem képes segíteni.  Az évek óta tartó menekültválság, a terrorakciók színhelyévé vált nagyvárosok visszavetették az Európa és Ázsia határán fekvő ország turizmusát. Recep Tayyip Erdogan egyeduralmának kiépülése sokakat kétségbe ejt szerte a világon, és ez a török lírán is meglátszik. A török líra az idén eddig 70 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Az árfolyamesés az utóbbi hetekben tovább gyorsult.

A térséggel foglalkozó Media Line internetes újság elemző cikke szerint az ország gazdaságának hanyatlását a török turizmus fellendülése sem képes megállítani.

Két és fél év telt el azóta, hogy 12 német turista életét vesztette Isztambulban, amikor egy öngyilkos merénylő bombát robbantott a belvárosban. Fél évvel később 45-en haltak meg egy összehangolt terrorakcióban, amelynek helyszíne a Kemal Atatürkről elnevezett nemzetközi repülőtér volt. Ugyancsak 2016-ban történt, hogy egy, a török hadsereghez tartozó katonai csoport puccsot kísérelt meg Recep Tayyip Erdogan elnök ellen, aki vérbe fojtotta az akciót. Mindhárom eset megdöbbentette a világot, olyannyira, hogy a 2016-os esztendő minden idők egyik leggyengébb éve volt a török turizmus szempontjából.

2016-ban a turizmus 7,6 milliárd euróval esett vissza 2015-höz képest, a GDP pedig közel 1 százalékkal csökkent.

Törökország helyzete 2017-ben kezdett normalizálódni, az elmúlt esztendő viszonylag nyugodt volt, ezért a turisták is újra elkezdtek szállingózni a török turistaparadicsomokba.

Bár a teljes bizalom visszanyerése eltarthat még néhány évig, a törökök számára bíztató lehet, hogy 2018 áprilisa és júniusa között 30 százalékkal növekedtek az ország turizmusból származó bevételei az előző év azonos időszakához képest – a török statisztikai hivatal közlése szerint.

Mindezt a törökországi utazási irodák szövetsége, a TURSAB is megerősítette, hozzátéve, hogy a kínai, az indiai és a dél-amerikai piac is egyre érdeklődőbb Törökország iránt, az Egyesült Államokból érkezők száma évről évre 24 százalékkal növekszik. A szervezet optimista: idén 40 millió turistára és 32 milliárd dolláros turisztikai bevételre számít.

Ám a turizmus erősödése önmagában nem szolgál mentőövként Törökország gazdasága számára, amely egyre mélyebbre süllyed. A török jegybank a napokban közölte: 2018-ban az infláció mértéke 8,4 százalékról 13,4 százalékra nőtt, miközben a helyi fizetőeszköz, a líra 27 százalékot zuhant az idén. (Hatással van Európára is a líra gyengülése, az euró is tovább gyengült, miután az Európai Központi Bank pénteken aggodalmát fejezte ki a líra gyengülésének az európai hitelező bankokra gyakorolt hatása miatt – a szerk.)

Az aggodalom nagy, s az elemzők attól sem lettek optimistábbak, hogy kiderült: Erdogan elnök az újraválasztása után a saját vejét nevezte ki gazdasági miniszterré. Ez a lépés további zuhanást eredményezett, amire válaszul a nyugattal meglehetősen rossz viszonyt ápoló elnök arra szólította fel a lakosságot, hogy vásároljanak lírát a valutatartalékaikból.

A nyáron Törökországba érkezők mindebből annyit tapasztalhatnak, hogy olcsóbbá váltak a termékek és a szolgáltatások, még az olyan turistaparadicsomokban is, mint Antalya és környéke. Ezt jól mutatja az is, hogy amíg 2018 második negyedévében egy átlagos turista 602 dollárt költött el Törökországban, addig ez a szám 2015-ben 715 dollár volt.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.