Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Befektetők: a kereskedelmi háború a legnagyobb kockázat
No menu items!

Befektetők: a kereskedelmi háború a legnagyobb kockázat

A globális intézményi befektetők közössége az Oxford Economics vizsgálata szerint a recesszió rizikóját, különösen a kereskedelmi háborút tekinti a legnagyobb világgazdasági kockázatnak.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics 143 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel kedden ismertetett idei negyedik negyedévi globális vizsgálatában.

A felmérésbe bevont cégek együttesen 5 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk 2500 milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók 71 százaléka tartja úgy, hogy a globális növekedési kilátásokat a következő két évben lefelé ható kockázatok terhelik. E mezőnyön belül 21 százalék erőteljesnek érzékeli e kockázatokat.

A vizsgálat résztvevői átlagosan 20 százalékosra taksálták annak a valószínűségét, hogy a világgazdaság jövő évi növekedési üteme nem éri el az 1 százalékot.

Az Oxford Economics közölte: mérési módszertana alapján ez az egy főre jutó globális hazai össztermék (GDP) csökkenését, vagyis definíciószerűen világgazdasági recesszió kialakulását jelentené 2020-ban.

A ház felmérésébe bevont üzleti vállalkozások átlagosan 46 százalékos eséllyel jósolták azt, hogy a világgazdaság jövőre 2 százaléknál lassabb ütemben növekszik.

Az Oxford Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy 2 százaléknál alacsonyabb globális növekedésre a 2009-es recessziós év óta nem volt példa.

A legnagyobb globális kockázati tényezőnek a vizsgálat résztvevői közül továbbra is a kereskedelmi háborúk növekedéslassító hatását nevezték a legtöbben; arányuk csökkent valamelyest, de így is meghaladja az 50 százalékot.

A hosszabb, öt évig terjedő időtávlat jelentős globális kockázataira vonatkozó kérdésre a felmérésbe bevont gazdasági szereplők 56 százaléka a protekcionizmus növekedésgátló hatását tette az első helyre, és az így vélekedők 93 százaléka szerint ez jelentős, vagy igen jelentős kockázat.

Folyamatosan csökken ugyanakkor azoknak a befektetési társaságoknak az aránya, amelyek szerint az Európai Unió felbomlásának lehetősége is a meghatározó hosszabb távú globális kockázati tényezők között van.

Az Oxford Economics idei első globális felmérésében a válaszadók 17 százaléka nevezte ezt jelentős világgazdasági kockázatnak, a kedden ismertetett negyedik negyedéves vizsgálatban azonban már nem érte el a 10 százalékot azoknak a cégeknek az aránya, amelyek szerint az EU szétesésével komoly globális kockázati tényezőként kell számolni a következő öt évben.

Az Oxford Economics összeállított egy külön stresszhelyzeti szimulációs forgatókönyvet is, amely az amerikai-kínai kereskedelmi háború esetleges szélsőséges mértékű eszkalációjának hatásait modellezi.

A ház kimutatása szerint a kétoldalú amerikai-kínai kereskedelem értéke az eddigi vámintézkedések miatt máris 20 százalékkal zuhant, és további eszkaláció esetén a visszaesés mértéke elérheti az 50 százalékot.

Az Oxford Economics londoni elemzőinek számításai szerint ha az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus földrajzilag is kiszélesedik és globálissá válik, az ezer milliárd dollárral – a globális kereskedelem éves értékének 5 százalékával – vetheti vissza a Kínával, az Európai Unióval és Mexikóval folytatott kétoldalú amerikai kereskedelmi forgalom éves értékét.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.