Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti hangulat decemberben
No menu items!

Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti hangulat decemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 53,9, a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A 2019 december havi index nagyobb a novemberi (53,1) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi adat, értéke felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,4), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hatszor volt ennél magasabb decemberben.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, azt mutatva, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. Értéke átlag feletti, 1995 óta, eddig hét alkalommal mértek magasabb decemberi mutatót.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek ötödik alkalommal bővültek egy hónap szűkülés után. A decemberi indexérték az elmúlt évekhez képest átlag feletti, és a harmadik legnagyobb decemberi. Tavaly összesen tizenegy hónapban jelzett növekedést a mutató.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti a korábbi decemberi adatokkal összevetve.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt 2019 utolsó hónapjában, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb decemberi a közlemény szerint.

A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi decemberi értékekhez viszonyítva átlag feletti, a nyolcadik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egyhavi szűkülést megelőzően, azóta három hónapja tart a bővülő trend. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamat rajzolódik ki: értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, amelynek 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.