Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hangulatindex. Világválságot idéző mélypont Európában
No menu items!

Hangulatindex. Világválságot idéző mélypont Európában

A valaha volt legnagyobb esést mérték az euróövezet üzleti hangulatában: a gazdasági hangulatindex értéke 11 éves mélypontot közelített meg, a szolgáltatóiparban pedig negatív rekordot állított be a mutató.

Áprilisban az euróövezeti gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) a valaha mért legnagyobb mértékben, 27,2 ponttal esett 67,0 pontra, 2009 márciusa óta a legalacsonyabbra. Elemzők kisebb mértékű esést, 74,7 pontot vártak áprilisra a márciusi 94,2 pont után.

Hasonlóan rekordnagyságú esés következett be az Európai Unió gazdasági hangulatindexében is, az ESI az előző haviról 28,8 ponttal esett 65,8 pontra áprilisban. A havi csökkenés mértéke a legnagyobb volt a nyilvántartás 1985-ös kezdete óta.

Az euróövezeti és az uniós ESI egyaránt jóval a 100 pontos hosszú távú átlag alá süllyedt és mindkét index közel áll a gazdasági és pénzügyi világválság idején 2009 márciusában beállított mélypontjához.

Az euróövezeti szolgáltatóiparban abszolút negatív rekordra, mínusz 35,0 pontra esett a hangulatindex áprilisban a márciusi mínusz 2,3 pontról. A feldolgozóiparban mínusz 30,4 pontra esett áprilisban a márciusi mínusz 11,2 pontról a hangulatindex, ami a valaha mért legnagyobb havi csökkenés. Az elért érték azonban nem került a 2009. márciusi mélypont alá.

Az építőiparban mínusz 12,8 pontra csökkent a hangulatindex az előző havi plusz 2,3 pontról, a kiskereskedelemben pedig mínusz 28,3 pontra mínusz 8,6 pontról. A fogyasztói hangulatindex az euróövezetben 11 éves mélypontra, mínusz 22,7 pontra romlott áprilisban a márciusi mínusz 11,6 pontról.

Az ESI Hollandiában 32,6 ponttal 65,6 pontra, Spanyolországban 26,0 ponttal 73,3 pontra, Németországban 19,9 ponttal 72,1 pontra, Franciaországban 16,3 ponttal 82,7 pontra esett.

Magyarországon a szomszédos országokkal összehasonlítva viszonylag jól áll a gazdasági hangulat a DG EcFin felmérése alapján: az előző havi 102,8 pontról 75,4 pontra csökkent az ESI.

Lengyelországban viszont 95,3 pontról 47,2 pontra csökkent. A cseh hangulatindex 94,9 pontról 64,5 pontra, a szlovák 96,7 pontról 55,1 pontra csökkent. Szlovéniában 94,0 pontról 66,2 pontra csökkent az ESI, Romániában pedig 99,6 pontról 65,3 pontra.

Baljós foglalkoztatási kilátásokat vetít előre, hogy az EEI (Employment Expectations Indicator) mutató, az euróövezetre és az EU-ra vonatkozóan is a valaha elért legalacsonyabb szintre esett áprilisban. Az euróövezetben 30,1 ponttal 63,7 pontra esett az EEI, az EU-ban pedig 31,2 ponttal 63,3 pontra.

A németországi EEI 93,5 pontról 78,7 pontra csökkent áprilisban, a francia 92,1 pontról 69,5 pontra, a spanyol pedig 100,1 pontról 64,7 pontra.

A foglalkoztatási kilátásokat számszerűsítő EEI mutató Magyarországon 87,7 pontra csökkent áprilisban az előző havi 105,2 pontról, a lengyel 61,7 pontra 97,8 pontról, a cseh 80,8 pontra 96,9 pontról, a szlovák 86,3 pontra a márciusi 107,9 pontról, a romániai pedig áprilisban 57,9 pontra az előző havi 104,8 pontról.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.