Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Építőipari kilátások: sok múlik a beruházókon
No menu items!

Építőipari kilátások: sok múlik a beruházókon

Az építőipar más ágazatokhoz képest kevésbé kitett a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseknek, de a megrendeléseken keresztül sújthatja – kommentálták elemzők a Központi Statisztikai Hivatal építőipari jelentését.  

Az adatok szerint márciusban az építőipari termelés 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent. Februárhoz mérten 5,2 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. Az első negyedévben az építőipari termelés lényegében nem változott, 0,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője részben a magas bázisidőszak adatával, részben a vírushelyzettel magyarázta az építőipari termelés márciusi kismértékű csökkenését. Az utóbbinak márciusban még leginkább csak az építőanyag-ellátás akadozásán keresztül lehetett szerepe, ami hozzájárulhatott az árak dinamikus emelkedésének folytatódásához is – tette hozzá.

Hosszabb távon a távolságtartás növekedése és a rendelésállomány csökkenése miatt hathat a vírus negatívan az ágazat teljesítményére: az állami, önkormányzati, illetve vállalati beruházások halasztása csökkenti a keresletet. A kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása valamekkora részben tudná kompenzálni – jegyezte meg.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője a márciusi adatokat úgy értékelte, hogy az életbe lépett korlátozások az építőipart kevésbé érintik más iparágakhoz képest, így nem szükségszerűen fognak kiugró csökkenést jelző adatok megjelenni később sem. Negatív fejlemény, hogy sok vendégmunkás hazatért a korlátozások előtt, ám ezt ellensúlyozhatja, hogy Nyugat-Európából is visszaáramlott a magyar munkaerő – jegyezte meg.

A jelenlegi rendelésállományok alapján a Takarékbank szakértője szerint továbbra sem látszik probléma az ágazat kilátásait illetően, némi csökkenés az egyéb építményeknél látszik az uniós források kifutásával párhuzamosan, de itt a kormányzat új beruházásokat indíthat majd. Amennyiben a válság elhúzódik, akkor keresleti oldalról érheti negatív hatás az iparágat elsősorban a magánépítkezések és a felújítások terén, viszont a jóval jelentősebb volument képviselő üzleti beruházások továbbra is az eredeti menetrend szerint zajlanak majd.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy az építőipar teljesítményét a következő időszakban meghatározó rendelésállományok negatív tartományban voltak márciusban. Még nem lehet megmondani, hogy az új megrendelések mostani visszaesése a szokásos változékonyság számlájára írható vagy már szerepet kapott benne a járvány.

Konkrétumokat majd csak az áprilisi, májusi és júniusi adatok alapján lehet látni. Németh Dávid hozzátette: idén március végén a rendelésállomány 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami megfelel az eddigi trendnek, mert ez a mutató már 12 hónapja mínuszban van.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a bankok fegyvere az átutalási csalások ellen

Bár ezek a visszaélések 2023 utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, a probléma még ma is fennáll. Így a csalók hatékonyan szerzik meg az ügyfelek pénzét.

ÉVOSZ: a sikeres otthonfelújítás titka a mesterember

A támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már a 2024. évi őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

Két nagy közösségi médiát támadott be az EU

A feltételezett jogsértések a Meta megtévesztő reklámokkal és politikai tartalmakkal kapcsolatos szabályaihoz és gyakorlatához kapcsolódnak.

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.