Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Lakóházak projektfinanszírozása - áprilistól 30 százalékos önerő kell
No menu items!

Lakóházak projektfinanszírozása – áprilistól 30 százalékos önerő kell

Ajánlást adott ki a jegybank a lakóingatlan-fejlesztések finanszírozásánál az egységes kockázatkezelési elvek megvalósításához. Az egyik szabály szerint a teljes nettó költség 30 százalékát önerőként be kell mutatni a finanszírozáshoz a lakásokat eladónak.

A szabályozás kiadása előtt a jegybank felmérte a hazai bankok gyakorlatát, és konzultált az érintett szakmai érdekképviseletekkel is. Az új szabályokat április 1-jét követően az újonnan nyújtott lakóingatlanfejlesztési projekthitelekre és vevőoldali finanszírozásokra kell alkalmazni.

Az MNB elvárja, hogy a bankok kockázatvállalási politikájukban határozzák meg a lakóingatlan-fejlesztések finanszírozhatóságának minimumfeltételeit, a konkrét finanszírozói, illetve vevőoldali hitelezői folyamatokat illetően pedig alkalmazzanak jól kidolgozott eljárásrendeket. Szabjanak meg portfóliószintű limitet az ilyen típusú projekthitelekre, és folyamatosan kövessék nyomon azok kihasználtságát – írták. A bankoknak előzetesen meg kell határozniuk, hogy milyen fejlesztési jellemzőket (például az ingatlan elhelyezkedése, közművekkel való ellátottsága) részesítenek előnyben a hitelnél.

A banki finanszírozás feltételeként a projekt biztonságos megvalósításának igazolására a lakóingatlan-fejlesztésben résztvevő személynek (szponzor, a lakásokat eladó) alapesetben legalább a teljes nettó költség 30 százalékát önerőként be kell mutatnia.

Emellett igazolnia kell saját – és kivitelezője – megfelelő szakmai hátterét és tapasztalatát, valamint az előre nem látható esetekre helytállási kötelezettséget is kell vállalnia. A projekt önerejének és a finanszírozó banktól lehívható hitelkeretnek száz százalékban – tehát a majdani lakásvásárlók pénze nélkül is – fedeznie kell a teljes lakóingatlan-fejlesztést.

A lakást vásárolni tervezőket védi az az előírás is, hogy az általuk befizetett foglalókat, vételárat a projekt (eladó) zárolt óvadéki számláján kell tartani. A projekthez kötődő szállítói számlákat az építtető, illetve szponzor vevői előlegekből, foglalókból nem fizetheti. A bankoknak külön belső szabályozásban kell rögzíteniük a vevőoldali finanszírozási feltételeiket, ellenőrizniük kell, hogy az eladó megfelelő formátumú és tartalmú adásvételi szerződéseket kötött a lakásvásárlókkal.

A jegybank közölte: az ügyletben résztvevő minden fél biztonságát szolgálja az a megoldás, hogy a vevők bankhitelét az ingatlan készültségi fokához illeszkedően szakaszosan folyósítják, ezért ezt jó gyakorlatnak tartják. Az MNB elvárja azt is, hogy ha a bank egy, nem általa finanszírozott projekthitelhez kapcsolódó lakás vásárlására ad hitelt, akkor a finanszírozás feltételeként a projektnél legalább 90 százalékos készültségi fokot határozzanak meg.

A jegybanki ajánlás emellett felsorolja a banki finanszírozáshoz bevonandó fedezeteket, rögzíti a konstrukció zártságát szavatoló számlastruktúrával kapcsolatos elvárásokat, illetve a folyósítási feltételekkel és a monitoring tevékenységgel kapcsolatos minimum elvárásokat is.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.