Kezdőlap Turizmus „A megfázást kockáztatjuk, de nem számít!” Itáliában is nyithattak a teraszok
No menu items!

„A megfázást kockáztatjuk, de nem számít!” Itáliában is nyithattak a teraszok

„A megfázást kockáztatjuk, de nem számít!”  ezzel a felkiáltással nyugtázta egy vendég: kinyithattak az éttermek teraszai Olaszországban.  A kevesebb korlátozás élettel töltötte meg a tereket. Sokan éltek a lehetőséggel. A Repubblika terjedelmes riportot közölt a régi-új olasz valóságról, amelynek nyomán Petrus Szabolcs mutatja be olvasóinknak, hogyan élték meg a nyitást a mediterrán ország északi területein.

Az olasz tartományokat az epidemiológiai helyzet alapján kéthetente négy kategóriába sorolja a római kormány. A rossz számokat felmutató piros és narancssárga régiókban az éttermek csak elvitelre nyithatnak ki. Február óta ebben a két kategóriában volt az összes tartomány. Hétfővel a 20 régióból 15 sárga besorolású lett, így kinyithattak az éttermek teraszai. Egyidejűleg az október óta a sárga régióban is előírt 18 órai zárást 22 órára tolta ki a kormány.

Az öröm mindent felülír

Olaszok tízmilliói fél év elteltével hétfőn este vacsorázhattak először étteremben. Nagy az eufória: „A megfázást kockáztatjuk, de nem számít!”, „Élvezzük ezt a kis szabadságot, ameddig lehet.”, „Esik az eső, de nem érdekel, nekünk ma este nyár van.” – hangzanak a vendégek boldog reakciói, amelyeket a Repubblica riportere gyűjtött össze hétfő este Torinóban.

A 900 ezres észak-olasz város szívében, a Piazza Vittorio Veneton a kandeláberek világítják meg a ’Porto di Savona’ asztalait. Az étteremben 1863 óta készülnek a tartomány Piemont jellegzetes ételei – hirdeti a cégér.

A Porto di Savona teraszának asztalai a hideg ellenére sem maradtak üresek Torinóban

Természetesen minden asztalt lefoglaltak még aznap, amikor kiderült, Piemont is ’sárga lesz’ és jön a terasznyitás. A vacsora fél nyolckor indul. Olasz viszonylatban korai, de 22 órakor kötelező záróra van. Ráadásul a vendégeknek előbb kell asztalt bontaniuk a 22 órától 5-ig tartó kijárási tilalom miatt. „A ellentmondásra az érdekképviseleteink többször felhívták a kormány figyelmét, mégis így fogadták el a szabályt!” – mondja az üzletvezetőnő, Barbara Nicolai. „De a lényeg, hogy végre kinyithatunk.”

Az első vendégek, Irene és barátnője Caterina már negyed nyolckor megérkeznek:

Nagyon vártuk a pillanatot. Étterembe vacsorázni elsősorban az együttlétről és nem az evésről szól – írja le Irene saját és olaszok tízmillióinak érzését.

Az időjárás nem kegyes az étteremben vacsorázó torinoiakhoz. Egész este esik. A ’Porto di Savona’ asztalait napernyők védik. A hideg ellen pedig fűtőgombákat helyezett az asztalok közé.

„Ti még igazán nem győztétek le a COVID-ot.”

Egy másik vacsoravendég, Linzhou hat barátnőjével érkezik. Két asztalnál kell ülniük 1,5 méter távolságban, mert a kormány asztalonként csak 4 főt engedélyezett. A huszonéves lányok kínaiak. A tavaszi szemeszter kezdete óta a torinói egyetem vendéghallgatói. Először vannak Olaszországban, így még étteremben sem járta. Biztosra mennek, a ’Gran Torino’ menüt választják fejenként 42 euróért: vegyes előételtál, utána brasato, azaz raviólihoz hasonló tésztatáskácskák, majd báránypecsenye hagyma-zöldbab mártással – Olaszországban tipikus háromfogásos menü jellegzetes piemonti ételekkel.

„Kínában minket, fiatalokat oltottak először, mert mi terjesztettük leginkább a vírust” – feleli a riporter védettséget firtató kérdésére. „Talán nektek is ezt a stratégiát kellene követnetek. Mi ezzel elgyőztük a COVID-ot. Ti, Európában még nem igazán.”

Itáliában a nyugati országokhoz hasonlóan az idősekkel kezdték az oltás és még mindig csak a 65 év felettieknél tartanak.

„Jobb, mint a semmi, de a túléléshez nem elég.”

A pincérek egymás után hozzák a fogásokat a teraszra. Minden négyzetméterét kihasználták, hogy a szigorú előírások ellenére 20 asztalt tudjanak elhelyezni:

– Az eső és a kijárási tilalom nem segít. A nyárban és az oltásban reménykedünk. A terasznyitás limitált asztalszámmal jobb, mint a semmi, de a túléléshez nem elég.

Sok étteremen egyáltalán nem segít a terasznyitás. Csak minden második nyitott ki. A többinek nincs terasza vagy kicsi és a távolsági előírások miatt olyan kevés asztalt tudnának elhelyezni, hogy ráfizetés lenne beindítani a konyhát.

Vacsora történelmi kulisszák között

A ’Porto di Savona’ neve a téren, a piazza Vittorio Veneton egykoron álló városkapura utal, ahonnan a Torinót Savonával összekötő út indult. A Ligur-tenger partján fekvő kikötővárosból érkezett a szardella, a tipikus piemonti étel, a sűrű zöldség-szardella leves, a ’bagna cauda’ legfontosabb alapanyaga.

A Piazza Vittorio Veneto  egyike a legnagyobb tereknek Torinóban Kép/Forrás/mole24

A Piazza Vittorio Veneton volt Itália első étterme, ahol 1832-ban gázlámpa égett. 1928-ban pedig a ’Porto di Savona’ volt, ahonnan az első stúdión kívüli rádióközvetítést sugározták Olaszországban. Érthető, hogy az étterem az egyik legismertebb és legpatinásabba a piemonti fővárosban, amely 1861 és 1865 között az egyesült Olaszország első fővárosa volt.

„Az étterem többről szól az evésnél.”

Néhány hete még nem hittük volna, hogy itt ünnepelhetjük meg a viszontlátást – mondja Giorgio Montaldo, aki évek óta Lengyelországban él.

Határtalanul boldog, hogy végre eltölthet egy közös estét a bátyjával, Lucaval, akinek a világjárvány kirobbanása óta először sikerült az ausztráliai otthonából visszautaznia a szülővárosába. „Az ételt el lehet hozni és meg lehet enni otthon is. Az étterem azonban az evésnél többről szól. Társasági esemény. Egy hely, ahol jó hangulatban vagy együtt a barátaiddal, szeretteiddel, ahol élvezed az életet” – mondja Giorgio, majd a viszontlátásra koccint Lucaval.

Este kilenckor erősödik az eső és tovább hűl az idő. A napernyők azonban védenek, a fűtőgombák melegítenek, a vendégek pedig élvezik az együttlétet.

Mosollyal az arcukon sietnek a pincérek is az asztalok között. Boldogok, hogy végre dolgozhatnak.

– Nálunk sosem volt elvitel. Az étel része a környezet, a szervírozás és a tálalás is. Mindezt nem adhatjuk át műanyag dobozban – magyarázza el az üzletvezető, miért tartottak zárva, amíg az elvitel volt csak a megengedett. Az állami bértámogatás jóvoltából nem bocsájtottak el egyet se a 20 pincér közül. „De ez így nem mehet tovább. Tavaly március óta vegetálunk.” Most csak egy kívánsága van: a kijárási tilalom kitolása 23 órára. „Olyan veszélyes lenne?” – kérdi Barbara Nicolai.

Irene és Caterina kiélvezi az utolsó kanálnyi panna cottát, fizet és háromnegyed tízkor sietve elindul hazafelé, ahogy sokszázezernyi étteremben vacsorázó olasz is teszi a terasznyitás első estéjén.

 

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kína egy évvel meghosszabbította a magyar állampolgárok vízummentességét

Kína egy évvel meghosszabbította a magyar állampolgárok vízummentes beutazásának lehetőségét, legyen szó tanulásról, turizmusról vagy bármilyen fajta kapcsolatépítésről.

Bele kell húzni, ha valaki az idei jövedelmi feltételekkel akar lakáshitelt

Sietniük kell azoknak, akik még az idei jövedelmi feltételekkel vennének fel lakáshitelt

Megjelent a fenntartható rendezvényszervezési útmutató

Megjelent a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók (MaReSz) Szövetségének fenntartható rendezvényszervezési útmutatója, amely a rendezvényágazat bármely szereplőjének átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság (ESG) elveinek megismeréséhez és a legjobb gyakorlatok elsajátításához.

Négy Airbus A321 neo, 27 útvonal: a Wizz Air megnyitotta új bázisát a pozsonyi repülőtéren

Fotó:korkep.sk A Wizz Air pénteken hivatalosan is megnyitotta új bázisát...
Hirdetés

Hírek

Kína egy évvel meghosszabbította a magyar állampolgárok vízummentességét

Kína egy évvel meghosszabbította a magyar állampolgárok vízummentes beutazásának lehetőségét, legyen szó tanulásról, turizmusról vagy bármilyen fajta kapcsolatépítésről.

Bele kell húzni, ha valaki az idei jövedelmi feltételekkel akar lakáshitelt

Sietniük kell azoknak, akik még az idei jövedelmi feltételekkel vennének fel lakáshitelt

Megjelent a fenntartható rendezvényszervezési útmutató

Megjelent a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók (MaReSz) Szövetségének fenntartható rendezvényszervezési útmutatója, amely a rendezvényágazat bármely szereplőjének átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság (ESG) elveinek megismeréséhez és a legjobb gyakorlatok elsajátításához.

Vízumspecialista: a A magyar vízummentesség messze nem jelent automatikus belépést az USÁ-ba

Fotó:freepik Legyen szó nyaralásról, rokonlátogatásról, üzleti útról vagy hosszabb tartózkodásról...

Február 28-ig marad, és további termékkörökkel bővül az árréscsökkentés

A kedvezményes körbe tartozó termékek árának csökkentése, vagy legalábbis az árnövekedés megállítása a pénzromlás ütemét is csökkenti Magyarországon

Otthon Start Program: számos változás élesedik mától

A változások a támogatott lakáshitelek feltételeit lazítják, így több ügyfél válhat jogosulttá, illetve olyan esetekben is igénybe vehetők lesznek a támogatások, amelyek korábban kizártak voltak.

Magyar innováció a világ élvonalában: Díjat nyert az Agrosentinels a hannoveri Agritechnica kiállításon

A magyar mérnöki tudás nemzetközi szinten is versenyképes: az Agrosentinels fejlesztése egy kritikus iparági problémára (a gépek váratlan leállására) kínál működő, világszínvonalú megoldást, amit immár a globális piac szakértői is elismernek.

Az új fogyasztóvédelmi intézményi struktúra lehetőséget ad a szélesebb körű ellenőrzésre

A fogyasztóvédelmi új intézményi struktúra lehetőséget ad arra, hogy az állam a korábbinál szélesebb körben, gyorsabban, átlátható fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket hajtson végre, de emellett fontos a jogkövető vállalkozások támogatása is.
Hirdetés

Gazdaság

Nem a párna a pénz legjobb helye az inflációban

Akciós bankbetétekkel rövid távon is kivédhető a pénzromlás

Óvatosan fektetnek be a magyarok, a pénzügyi műveltség és a digitális bizalom erősítésre szorul

Az XTB egy nemzetközi befektetési applikáció, amelynek világszerte több mint 2 millió felhasználója van. A befektetési szolgáltató XTB csoport több mint 1300 munkavállalót foglalkoztat.

Kamatot csökkentett a Fed

Ezenkívül a központi bank úgy döntött, hogy december 1-jén befejezi az összes értékpapír-állományának csökkentését.

Van akinél nagyon komoly szja visszatérítést hozhat ez a megoldás

Az év vége közeledtével érdemes ellenőrizni az idei nyugdíjpénztári befizetéseink összegét, annak érdekében, hogy minél jobban ki tudjuk használni az szja-visszatérítés lehetőségét – hívja...