Míg a világ más részein a pandémia idején időnként hiánycikk lett a tészta vagy a vécépapír, addig a brit szupermarketek polcain a hiányok állandó problémává váltak. Szakértők szerint a tendencia fokozódhat.
A Brexit után a szakértők szerint több élelmiszerből is hiány várható az Egyesült Királyságban. “Az élelmiszer-biztonságnak az Egyesült Királyságban vége. A kormánynak ezt komolyan kell vennie” – mondta David Exwood, a National Farmers Union alelnöke a Spiegel beszámolója szerint. Szerinte a jelenlegi paradicsom- és uborkahiány valószínűleg megmarad, mivel a hazai fajták termése is egyre csökken.
A National Farmers Union várakozásai szerint a paradicsom és az uborka esetében a 2022-es szezon a legalacsonyabb terméshozamú lesz a feljegyzések közel 40 évvel ezelőtti kezdete óta. Hasonló a tendencia a körte és a paprika esetében is.
A britek jelenleg többek között azért tudnak kevesebb paradicsomot importálni a déli országokból, mert ott az időjárás miatt gyengébb volt a termés, és a Brexit miatt is felmerültek kereskedelmi akadályok.
De nem csak a zöldségekről és a gyümölcsökről van szó: a British Retail Consortium az olívaolaj esetében is szűk keresztmetszetet tart lehetségesnek a termőterületek rossz termése miatt. Andrew Lee brit-német közgazdász, aki a Baden-Württembergi Szövetkezeti Állami Egyetemen tanít, az importált sajtot is a lehetséges veszélyeztetett áruk listáján látja.
Mivel a szélsőséges időjárási események várhatóan növekedni fognak, az ellátási láncokat érő bármilyen sokk az Egyesült Királyságot az uniós országoknál súlyosabban fogja érinteni
– magyarázta Lee.
A londoni Angol-Német Kereskedelmi és Iparkamara (AHK) vezetője, Ulrich Hoppe becslése szerint az Egyesült Királyság a Brexit következtében mindig 10-15 százalékkal érzékenyebb lesz az ellátási láncok sokkjaira, mint az uniós országok. “A Brexit megnövelte az ellátási láncok összeomlásának kockázatát” – mondta Hoppe.