A húsipari termékek árának emelését sürgetik Németországban állatvédők. A Bundestag több pártja is nyitott az állatjólét növelését célzó javaslatra.
A klímaváltozás elleni küzdelem részeként tervezett szén-dioxid-kibocsátási adó mintájára egy húsadó bevezetése is szükséges – nyilatkozott Thomas Schröder, az állatvédelmi szervezetek országos szövetségének (Deutscher Tierschutzbund) elnöke. A többletbevételt állatjóléti fejlesztésekre, például istállók átépítésére lehetne fordítani. Az adó egy kilogramm húsra, egy liter tejre vagy egy doboz tojásra vetítve csupán néhány cent (10-20 forint) kiadást jelentene a fogyasztóknak – mondta Thomas Schröder.
A kormánypártok – a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – és az ellenzéki Zöldek szakpolitikusai szerint érdemes megfontolni a javaslatot.
A társadalom által fenntarthatóként elfogadott haszonállattartás kiépítése eurómilliárdokba kerül, és ezeket a fejlesztéseket a gazdálkodók nem tudják saját zsebből kifizetni. Ezért az új adónemről szóló elképzelés konstruktív – húzta alá Albert Stegemann, a CDU/CSU Bundestag-frakciójának agrárpolitikai szóvivője.
Az SPD és a Zöldek szerint viszont az állatjólét biztosítására nem új adót kell bevezetni, hanem az általános forgalmi adó (áfa) szabályozásából kell kivezetni a hústermékek kedvezményes kulcsát. Megmagyarázhatatlan, hogy miért 7 százalék a hús áfája, amikor a zabtej után 19 százalékos áfát kell fizetni – húzta alá Friedrich Ostendorff, a Zöldek frakciójának vezető mezőgazdasági szakpolitikusa.
A Die Welt című lap összeállítása szerint a Bundestag többi pártja elutasítja az adóterhek növelését. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) például azért, mert a magasabb árakat a hátrányos helyzetű embereknek is meg kellene fizetniük, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) pedig azért, mert a hazai termék “mesterséges drágítása” csak az olcsóbb importáru felé terelné a fogyasztókat, ami nem a németországi, hanem a kevésbé szigorú külföldi állatjóléti szabályozás érvényesülését szolgálná.
A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a németországi állatfeldolgozó üzemekben az idei első fél évben 29,4 millió sertést, szarvasmarhát, bárányt, kecskét és lovat vágtak le. A baromfival együtt 3,9 millió tonna húst állítottak elő, ami 2,6 százalékkal – 102 700 tonnával – kevesebb az egy évvel korábbinál.