Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Lengyel gasztroest a Gastropolis főzőstúdiójában
No menu items!

Lengyel gasztroest a Gastropolis főzőstúdiójában

Lengyel Idegenforgalmi Szervezet, fotós: Szeicz Anita

A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet ezúttal egy rendhagyó formáját választotta Lengyelország promóciójának. A varsói Elixir by Dom wódki étteremmel és a Varsói Idegenforgalmi Szervezet Convention Bureau-jával közösen főző workshopot szerveztek a hazai sajtó képviselői számára a Gastropolis főzőstúdióban.

A lengyel konyháról nem tudunk túl sokat, de ha jártunk Lengyelországban biztosan kóstoltuk már a céklalevest (barszcz), a sűrű savanyú levest a zsureket, a pierogit vagy a Tátrában jól ismert oscypek sajtot és ismerjük a lengyel vodkákat, söröket. A november 28-i workshop célja az volt, hogy a klasszikus lengyel konyhán túllépve megismerhessük a modern konyha és picit a fine dining világát is.

Az estet Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet Igazgatójának köszöntő beszéde nyitotta a lengyel konyha mai helyzetéről, majd egy rövid filmet láthattunk Bárány Robi útifilmestől Varsó kulináris életéről napjainkban. Ezt Agata Rybkiewicz a Varsói Idegenforgalmi Szervezet projekt menedzserének prezentációja követte, aki a varsói gasztro-körképet tovább bővítette azzal, milyen is volt Varsó kulináris világa a II. világháború előtt, a kommunista érában és milyen fejlődésen megy keresztül napjainkban.

Agata előadását Adam Dernoga követte, aki a varsói Good Food Concept csoportot képviseli, amihez az Elixir by Dom Wódki étterem, a The Roots koktélbár és a Vodkamúzeum is tartozik. Az Elixir étterem az egyetlen olyan étterem Lengyelországban, ahol a „food and vodka pairing” koncepciót 100%-ban megismerhetjük. Az Elixir étterem idén hetedik alkalommal is bekerült a Michelin guideba, de számos más gasztronómiai elismerést is elnyert már, mint pl. az éttermi Oscar díjat. Az étterem bemutatása után egy rövid termékismertetőt hallhattuk a lengyel Antonius kaviárról, Piotr Kurzawa export managertől, amelyet később meg is kóstolhattunk a tatár bifsztek mellé.

A prezentációkat Vajda Pierre gasztrokritikus zárta, aki jól ismeri nem csupán a lengyel nyelvet és kultúrát, de a lengyel gasztronómiát is, hiszen a Lódzi filmiskola hallgatója volt, így számos olyan témáról is mesélt, amely a lengyel konyha múltját és jelenét is megvilágítja. Ő volt az est lengyel-magyar összekötője és a zsűri elnöke, hiszen az elmélet után a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhattuk magunkat.

Huszan indultunk neki a nem is egyszerű feladatnak, hármas csoportokban készítettük el egy-egy tatárbifszteket kaviárral, egy kacsamellet „lusta” pierogival és egy húsos pierogit is Michał Szcześniak séf instrukciói alapján, menüvel a kezünkben. Szerencsénk volt, hogy többen is segítettek, és a csoportok is átjárhatók voltak, vagyis vagy tanácsokat kéretünk egymástól, vagy odalestünk hol tart a másik csoport.

A hosszú és egyedi eljárások megismerése mellett minden ételhez vodkát is kóstolhattunk a fekete zubrówkától a tormás vodkáig. Az est végén értékes nyereményekkel gazdagodhattak a résztvevők a Lengyel Intézet, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet, az Elixir étterem, a Varsói Idegenforgalmi Szervezet és a Kispolszki lengyel söröző jóvoltából. Örültünk, amikor meghallottuk, hogy 2025-ben folytatása következik.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hogy állnak az önkormányzatok? Megnézhetjük vagyoni helyzetüket

Az adatbázisban az oldalon található kereső segítségével, az önkormányzat nevének beírásával és kiválasztásával érhetőek el az adatok.

Ne ebből süss: 200 grammos cukrozott darált mákot hívott vissza az Auchan

Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, árát blokk nélkül is visszatérítik.

Lengyel gasztroest a Gastropolis főzőstúdiójában

A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet ezúttal egy rendhagyó formáját választotta...

Üzleti okokból visszavonta a Mol minősítését a Moody’s

A Moody's éppen egy éve, tavaly decemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra az addigi stabilról a Mol besorolásának kilátását.
Hirdetés

Hírek

A Mikulás nyomában Antalyában

A templomban található egy római kori szarkofág, amelyet halpikkelyek és akantuszlevelek díszítenek, és amelyről úgy vélik, hogy Szent Miklósé volt.

Vegyesen mozgott a forint péntek reggel

Az euró a kora esti 1,0553 dollár után 1,0568 dolláron áll péntek reggel.

Kevéssé változott szerda reggelre a forint árfolyama

Kevéssé változott a forint árfolyama szerda reggelre a főbb...

Végre erősödött hétfő reggelre a forint

A novemberi kezdéshez képest 0,8 százalékkal áll gyengébben a forint hétfő reggel az euróval, 4,7 százalékkal gyengébben a dollárral és 1,5 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

A bitcoin történelmi csúcson, 94 ezer dollár fölött

A bitcoin jegyzése az év eleje óta több mint a kétszeresére emelkedett.

Vegyesen alakult szerda reggelre a forint árfolyama

Az év eleje óta a forint gyengült mindhárom devizával szemben, 6,5 százalékkal az euró, 11,0 százalékkal a dollár és 5,7 százalékkal a svájci frank ellenében.

Gyengült a forint árfolyama

Az euró 1,0714 dollárt ért hétfő reggel a péntek esti 1,0694 dollár után.

BÉT – Mínuszban zárt a BUX

A BUMIX 6793,64 ponton zárt pénteken, ez 59,36 pontos, 0,87 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Gazdaság

A Mol részesedését az ENEOS MOL Synthetic Rubber Kft.-ben az ENEOS veszi meg

A tranzakció várhatóan 2025 első negyedévében zárul le, a hatósági jóváhagyástól függően.

Háromból két ügyfélszámla már kamatadómentes az idén is profitban fürdő brókereknél

A befektetési vállalkozásoknál összesen 298,5 ezer számla volt szeptember végén, ebből több mint 160 ezer volt a TBSZ és csaknem 32 ezer a NYESZ,.

A hitel nem ajándék – kampány a karácsonyi időszakra kvízjátékokkal

Az év végi időszakban sokan igényelnek rövid lejáratú, kisebb összegű hiteleket is a karácsonyi kiadások fedezésére.

Már több mint 2000 milliárd forintnyi vagyont tartanak külföldi bankbetétekben a magyarok 

A pénzügyi vagyon kétharmada ugyanis a legvagyonosabb 10 százalék kezében van az MNB korábbi felmérései szerint.