Kezdőlap Turizmus Lengyel gasztroest a Gastropolis főzőstúdiójában
No menu items!

Lengyel gasztroest a Gastropolis főzőstúdiójában

Lengyel Idegenforgalmi Szervezet, fotós: Szeicz Anita

A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet ezúttal egy rendhagyó formáját választotta Lengyelország promóciójának. A varsói Elixir by Dom wódki étteremmel és a Varsói Idegenforgalmi Szervezet Convention Bureau-jával közösen főző workshopot szerveztek a hazai sajtó képviselői számára a Gastropolis főzőstúdióban.

A lengyel konyháról nem tudunk túl sokat, de ha jártunk Lengyelországban biztosan kóstoltuk már a céklalevest (barszcz), a sűrű savanyú levest a zsureket, a pierogit vagy a Tátrában jól ismert oscypek sajtot és ismerjük a lengyel vodkákat, söröket. A november 28-i workshop célja az volt, hogy a klasszikus lengyel konyhán túllépve megismerhessük a modern konyha és picit a fine dining világát is.

Az estet Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet Igazgatójának köszöntő beszéde nyitotta a lengyel konyha mai helyzetéről, majd egy rövid filmet láthattunk Bárány Robi útifilmestől Varsó kulináris életéről napjainkban. Ezt Agata Rybkiewicz a Varsói Idegenforgalmi Szervezet projekt menedzserének prezentációja követte, aki a varsói gasztro-körképet tovább bővítette azzal, milyen is volt Varsó kulináris világa a II. világháború előtt, a kommunista érában és milyen fejlődésen megy keresztül napjainkban.

Agata előadását Adam Dernoga követte, aki a varsói Good Food Concept csoportot képviseli, amihez az Elixir by Dom Wódki étterem, a The Roots koktélbár és a Vodkamúzeum is tartozik. Az Elixir étterem az egyetlen olyan étterem Lengyelországban, ahol a „food and vodka pairing” koncepciót 100%-ban megismerhetjük. Az Elixir étterem idén hetedik alkalommal is bekerült a Michelin guideba, de számos más gasztronómiai elismerést is elnyert már, mint pl. az éttermi Oscar díjat. Az étterem bemutatása után egy rövid termékismertetőt hallhattuk a lengyel Antonius kaviárról, Piotr Kurzawa export managertől, amelyet később meg is kóstolhattunk a tatár bifsztek mellé.

A prezentációkat Vajda Pierre gasztrokritikus zárta, aki jól ismeri nem csupán a lengyel nyelvet és kultúrát, de a lengyel gasztronómiát is, hiszen a Lódzi filmiskola hallgatója volt, így számos olyan témáról is mesélt, amely a lengyel konyha múltját és jelenét is megvilágítja. Ő volt az est lengyel-magyar összekötője és a zsűri elnöke, hiszen az elmélet után a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhattuk magunkat.

Huszan indultunk neki a nem is egyszerű feladatnak, hármas csoportokban készítettük el egy-egy tatárbifszteket kaviárral, egy kacsamellet „lusta” pierogival és egy húsos pierogit is Michał Szcześniak séf instrukciói alapján, menüvel a kezünkben. Szerencsénk volt, hogy többen is segítettek, és a csoportok is átjárhatók voltak, vagyis vagy tanácsokat kéretünk egymástól, vagy odalestünk hol tart a másik csoport.

A hosszú és egyedi eljárások megismerése mellett minden ételhez vodkát is kóstolhattunk a fekete zubrówkától a tormás vodkáig. Az est végén értékes nyereményekkel gazdagodhattak a résztvevők a Lengyel Intézet, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet, az Elixir étterem, a Varsói Idegenforgalmi Szervezet és a Kispolszki lengyel söröző jóvoltából. Örültünk, amikor meghallottuk, hogy 2025-ben folytatása következik.

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB: maradt a jegybanki alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 6,50 százalékos szintjén keddi ülésén az MNB Monetáris Tanácsa.

Alkalmi és idénymunkában évente csak 120 napot lehet dolgozni

Július 1-jétől senki nem dolgozhat többet évente 120 napnál idénymunkában és alkalmi munkában.

Magyar AI kézikönyv született – ingyenesen elérhető

Magyar mesterséges intelligencia (AI/MI) kézikönyvet készített több kommunikációs szakmai szervezet, amely a szándék szerint átlátható keretrendszer mentén gyakorlati útmutatást kínál az AI felhasználásához

Deloitte: átalakítja a pénzügyi szektort a mesterséges intelligencia

Jelentős hatékonyságnövekedést és új üzleti lehetőségeket teremtve hoz gyökeres változásokat a pénzügyi szolgáltatások, különösen a banki szektor működésében a mesterséges intelligencia (AI).
Hirdetés

Hírek

Alkalmi és idénymunkában évente csak 120 napot lehet dolgozni

Július 1-jétől senki nem dolgozhat többet évente 120 napnál idénymunkában és alkalmi munkában.

Magyar AI kézikönyv született – ingyenesen elérhető

Magyar mesterséges intelligencia (AI/MI) kézikönyvet készített több kommunikációs szakmai szervezet, amely a szándék szerint átlátható keretrendszer mentén gyakorlati útmutatást kínál az AI felhasználásához

A munkavállalói jóllét rejtett tényezője: a minőségi munkaruha

Egy friss kutatás szerint a bér, a munkaterhelés, a munka és magánélet egyensúlya mellett, a munkaruha minősége is jelentősen befolyásolja a dolgozók elégedettségét, termelékenységét és jóllétét. A felmérésben 11 európai ország, köztük Magyarország munkavállalóit kérdezték.

Az AVIAREPS bővíti hajózási részlegét, és globális vezetőt nevez ki az élére

Az AVIAREPS, a világ vezető nemzetközi képviseleti, marketing- és kommunikációs vállalata a légiközlekedés, turizmus, vendéglátás területén, bejelentette Tom Fecke kinevezését a hajózási részleg globális vezetőjévé.

Itt a kormány új készpénzes szabálya

A Magyar Közlönyben megjelentek a a részletszabályok arról, hogy hogyan kell a vállalkozásoknak készpénzhasználatot biztosítani.,

BKK: tízre bővült a legújabb CAF-villamos flotta

A teljesített futáspróbák és a sikeres hatósági vizsgák után újabb CAF-villamosokat adott át a spanyol gyártó a BKK-nak, ezzel tízre nőtt a Budapesten lévő új CAF-ok száma

Többlettel zárt a központi költségvetés májusban

Májusban többlettel zárt a központi költségvetés: ebben a hónapban 213,5 milliárd forint összegű MVM osztalék-befizetés érkezett a költségvetésbe.

NAV: szeptember közepétől tisztulnak az online számlarendszer adatai

Az online számlaadatok pontossága révén az adategyeztetési eljárás vagy akár egy ellenőrzés is kiküszöbölhető, de a vállalkozások is nyernek vele, hiszen még többeket segíthet a NAV eÁFA szolgáltatása. A számlaadatok további tisztítása érdekében bizonyos hibatípusokkal szemben szeptember 15-től szigorúbban lép fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Hirdetés

Gazdaság

Itt a kormány új készpénzes szabálya

A Magyar Közlönyben megjelentek a a részletszabályok arról, hogy hogyan kell a vállalkozásoknak készpénzhasználatot biztosítani.,

Többlettel zárt a központi költségvetés májusban

Májusban többlettel zárt a központi költségvetés: ebben a hónapban 213,5 milliárd forint összegű MVM osztalék-befizetés érkezett a költségvetésbe.

4,5 milliárd forint gyermektartásdíjat előlegezett meg az állam az elmúlt években

Az elmúlt három évben több mint 20 ezer gyermek részére összesen 4,5 milliárd forint értékben előlegezte meg az állam azokat a tartásdíjakat, amelyeket a különélő szülő nem fizetett meg

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a péntek délutáni jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.