A borjúmájasok elvileg a prémium kategóriába tartoznak a májasok, májkrémek között. A boltban kapható termékek egységárai nagyon hasonlóak, ezért a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői különösen kíváncsiak voltak arra, hogy a borjúmájasok között ténylegesen, kizárólag prémium minőséget találunk? Akad olyan gyártó, amelyik csak egy marketing fogásként használja a borjú jelzőt? Íme az eredmény.
Érdemes felidézni a magyar szabványokat: mit is takar a májas kifejezés.
A Magyar Élelmiszerkönyv három kategóriát határoz meg
- Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)
Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény …% májtartalommal”.
- Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)
A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.
- Májpástétom (35%- májtartalom)
A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.
Értékelési szempontok
Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület vaktesztjén az illatot, állagot és az ízt pontozták, szám szerint kilencen.
Illat: nem vártunk erős illatot. A kellemetlen vagy értelmezhetetlen aromás illatokat lepontozták, ha az élvezeti értéket növelő enyhe, finom illatot éreztek, természetesen azért plusz pont járt.
Állag: termékeknek kenyérre kenhetőnek kell lenniük a májasoknak, tehát a nehezen kenhető és a kenyérről szinte lefolyó állagúakat lepontozták. Az kóstolás élményét romboló esetleges bőrkedarab, vagy nem definiálható darabos összetevőt is büntettük.
Íz: a termékeknek nem várták el a tisztán máj ízt. A közepes intenzitású májas íz mellé némi fűszerezést is elvártak. A túlzások, az erősen ízfokozott termékeket lepontozták.
A borjúmájas teszt eredménye
6. Nádudvari borjúmájas, egységára: 1767 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont
Hagymás fűszeres illat. Ízében a máj dominál, a fűszerek nem túl erősek. Az állaga nem homogén, krémes, de vannak benne zsíros máj vagy szalonnadarabok is, amik rontották a kóstolás élményét.
5. LANDHOF mini májas borjúmájjal, egységára: 3672 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe fűszeres illat. Olyan íze van, mint a konzerv májasoknak, ami annak is köszönhető, hogy csak 5% borjúmájat tartalmaz, javarészt sertésmájkrém. Enyhén fűszeres, megfelelően sós. Krémes, de picit sűrűbb állagú.
3. PICK borjúmájas viaszos csomagolás, egységára: 2725 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont /
3. PICK borjúmájas műanyag tömlős csomagolás, egységára: 2393 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
A két termék között a mi tesztelőink hiába kerestek eltérést: nem éreztünk különbséget, minket igazolt az is, hogy a csomagolást is hiába vizsgáltuk utóbb, azon sem találtunk a két termék összetevőjében különösebb eltérésre utaló adatot, vagy jelzést.
Az állag kissé darabos, minimális fűszerezéssel, szinte csak a máj íze dominál. Megfelelően sós, natúr májast érzékeltünk. Az illata enyhe, natúr májas. Jól kenhető.
2. PRIVÁT Hús borjúmájas viaszos bevonattal, egységára: 1899 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Nem túl erős illatú, viszont ami érezhető az házias májas illat. Erősebben sózott. Hagymás- zelleres ízek, a májas íze közepesen intenzív, igazi csemege borjúmájas.
1. ZIMBO Prémium borjúmájas, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont
Kiválóan kenhető, homogén állagú májas. Az illata fűszeres, hagymás és persze kellően érezhető a máj illata is. Az ízében éreztünk a finom májízen túl hagymát, borsot, zellert. A legtöbb pontozónknak ez a májas ízlett a legjobban.