Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Rekordon a személyi kölcsönök, ismét 100 milliárdnál a lakáshitelek
No menu items!

Rekordon a személyi kölcsönök, ismét 100 milliárdnál a lakáshitelek

Márciusban tovább csökkent a lakáshitelek átlagos kamata, az új szerződések összege pedig megközelítette a 100 milliárd forintot, amire utoljára közel két éve volt példa. A személyi kölcsönből is rekordösszegben vettek fel az igénylők – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Márciusban 97,84 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést az igénylők, ami csaknem 15 százalékkal haladta meg az előző havi értéket, a tavalyi év márciusához képest pedig 235 százalékos volt a növekedés. A Magyar Nemzeti Bank most publikált friss adatai szerint a márciusban felvett kölcsön 78 százalékát használt lakás vásárlására fordították, 11 százalékát új építésű ingatlanra, 6 százalékát építkezésre vagy bővítésre, a fennmaradó részt pedig korszerűsítésre vagy egyéb célra. Az átlagos hitelösszeg a lakáshiteleknél 16,5 millió forint volt.

A keresletet a csökkenő kamatok is segítették: a szerződésben szereplő átlagos kamat 7,39 százalékról 6,90 százalékra mérséklődött, az átlagos hitelköltség mutató (THM) pedig kereken fél százalékponttal csökkent, 7,85-ről 7,35 százalékra.

Az MNB statisztikája alapján februárban és márciusban is jelentősen megugrott a legfeljebb egy éves kamatfixálással felvett lakáshitelek aránya az előző hónaphoz képest. 2020 óta elenyésző volt ezeknek a hiteleknek a volumene a teljes szerződéses összeget tekintve, idén azonban változás történt. Februárban a teljes szerződéses összeg 16 százalékát, márciusban pedig már a 27 százalékát tették ki az ilyen típusú hitelek. Ezzel összefüggésben nem meglepő, hogy a lakáscélú hitelek kamatfixálásainak átlagos hossza január óta 146 hónapról 119 hónapra csökkent.

Egyharmados a támogatott lakáshitelek aránya

A számokat látva felmerülhet, hogy a piacon ismét megjelentek és népszerűvé váltak a rövid, legfeljebb 12 hónapra fixált kamatozású hitelek, de itt nem erről van szó. A választ a januárban induló CSOK Plusznál érdemes keresni, melynek az ügyleti kamata a kamattámogatás időszaka alatt első alkalommal a kölcsön folyósítását követő 1 év elteltével, a kölcsönszerződés szerinti fordulónapon változtatható meg. Ez azonban a törlesztésnél nem látszik, hiszen a nettó ügyleti kamat a legfeljebb 3 százalékos kedvezményes érték lesz, tehát az ügyfelek fix kamattal és törlesztőrészlettel számolhatnak.

Ezt igazolja az is, hogy a rövid kamatperiódusú lakáshitelek aránya közel megegyező a támogatott kölcsönök szerződéses összegével, a teljes márciusi volumen 29 százalékát vették fel valamilyen állami támogatással az MNB adatai szerint.

A személyi kölcsönök magas kamattal is nagyon fogytak

A személyi kölcsönök népszerűségét a még mindig elég magas kamatok sem tudták megtörni, az elmúlt hónapokban már láthatóan csökkenő kamatok pedig még tovább is növelték a keresletet. Márciusban 56,55 milliárd forint volt a szerződéses összeg, ami az eddigi legmagasabb a személyi kölcsönök történetében. Az átlagos kamatláb 18,11 százalékról 17,96-ra csökkent, a THM pedig 18,43-ról 18,29-re. Az átlagos hitelösszeg 2,5 millió forint körül alakult a személyi hiteleknél.

A babaváró hitelből közel 20 milliárd forintot vettek fel márciusban, ami valamivel elmarad az előző havi eredménytől. Az igénylők közül szinte mindenki a maximális 11 millió forintos hitelösszeget vette fel, az átlagos hitelösszeg ennél a kölcsönnél 10,88 millió forint volt.

Csökkentek a betétek kamatai

A lekötött betétek átlagos kamatlába márciusban 6,18 százalék volt, ami az előző hónaphoz képest fél százalékpontos csökkenést jelent. Ezen belül a lakossági betétek kamatai minimálisan változtak csak, 4,12 százalékról 4,15 százalékra. A betétek közül továbbra is az éven belül lekötött betétek kamatai a magasabbak, márciusban 6,28 százalék volt az átlag, szemben az éven túli betétek 2,15 százalékával.

Márciusban meghaladta a 9000 milliárd forintot a látra szóló és folyószámlabetétek szerződéses összege (9082 milliárd forint), ezen belül a lakossági számlákon 7843 milliárd forint van lekötés nélkül. A lekötött betétek szerződéses összege márciusban 852 milliárd forint volt, ezen belül a lakosságnál 327 milliárd forint van ebben a formában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.