Sikeres a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex oktatási programja, amely az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztül, egészen az egyetemistákig igyekszik bővíteni az élelmiszerbiztonsági ismereteket. Erről Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszél a Mese habbal, szülinappal című oktató mesekönyvének bemutatóján.
Az államtitkár az alsó tagozatos gyerekeknek szóló könyv bemutatóját házigazdaként fogadó Csillaghegyi Általános Iskolában felidézte: a 2018-ban indított oktatási program keretében 60 óvodában mintegy 5300 gyerekhez jutottak el.
Mint mondta, a mesekönyv azt az általános európai tendenciát veszi alapul, miszerint a konyhakész állapotban házhoz szállított ételek és a házon kívüli étkezés világában a gyerekek egyre kevésbé találkoznak az otthoni ételkészítés fortélyaival és élelmiszer-biztonsági kérdésekkel.
Felhívta a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szabályok betartására, és elmondta, hogy Európában az élelmiszerek által okozott megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó okai a helytelen háztartási gyakorlatok. Ennek tudatában a Mese habbal, szülinappal című könyv valós és időszerű problémákra próbál reflektálni – fűzte hozzá.
Az államtitkár elmondta: a Nébih a közelmúltban kapott felkérést az Európai Bizottság által támogatott, 14 tagország részvételével megvalósuló SafeConsume című élelmiszerbiztonsági kutatási program hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetésére.
Ezáltal a középiskolásoknak szóló oktatási anyagokat nemzetközi együttműködésben, más neves hazai és európai intézményekkel közösen fogják készíteni, amelyeket várhatóan 2020-ban mutatnak majd be.
A Nébih első élelmiszerbiztonsági mesekönyve minden érdeklődő számára ingyenesen hozzáférhető pdf formátumban itt, online változata a pedig a hivatal “Ételt csak okosan!” programjának honlapján elérhető.