Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: a járműgyártás még nem érte el a járvány előtti szintet
No menu items!

KSH: a járműgyártás még nem érte el a járvány előtti szintet

Májusban az ipari termelés 39,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, a járványügyi korlátozások miatti alacsony szintet, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 40,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,4 százalékos volt a kibocsátás szezonálisan és munkanappal kiigazított emelkedése – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 40,6 százalékkal nőtt, a jelentős bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult.

Átlagon felüli volt a járművek és a villamosberendezések gyártásának  81,1 százalékos, illetve 73,3 százalékos növekedése, míg a legkevésbé a gyógyszergyártás emelkedett 1,1 százalékkal.

Nagyításért KLIKK a grafikonra

A feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő, és ezzel a legnagyobb súlyú járműgyártás termelésének kiugró növekedése elsősorban a tavaly májusi gyárleállások, illetve az egyműszakos munkarend okozta alacsony bázis eredménye. A tavalyi brutális visszaesése miatt a járműipar májusi kibocsátása még 15,0 százalékkal elmaradt a 2019. májusitól, miközben a feldolgozóipar átlaga csak 4 százalékos lemaradást mutat, azt követően, hogy áprilisiban elérte a két évvel korábbi termelési szintet.

A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása 23,8 százalékkal nőtt, amivel 2,4 százalékra megközelítette a tavalyelőtti szintet, amelyet áprilisban 14,8 százalékkal lépett túl.

A feldolgozóiparból mintegy 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 14,7 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a belföldi eladások növekedésének köszönhetően, amivel szerény 1,2 százalékkal felülmúlta a 2019-es termelését. A legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipari export volumene 37,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát adó járműgyártás kivitele 67,6, a 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 22,3 százalékkal szárnyalta túl a tavaly májusit. Tovább erősödött az élelmiszerkivitel 14,9 százalékkal haldta meg az egy évvel korábbit az áprilisi 11,3 százalék után. A vegyipar exportja 29,2 százalékkal nőtt a tavaly májusi 16,5 százalékos visszaesés után, amivel 7,8 százalékkal felülmúlta a járvány előtti szintet. A tavalyi járvány viszonylag mérsékelten rontotta a villamosberendezések külpiaci értékesítését, így a májusi 69,6 százalékos éves növekedéssel csaknem másfélszeresét érte el a 2019. májusi exportnak.

Az ipar belföldi értékesítése 25 százalékkal, a feldolgozóiparé 28,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 74,1 százalékkal, a számítástechnikai és elektronikai gyártóké 94,9 százalékkal szárnyalta túl a tavaly májusit és az élelmiszerek keresletes is 13,7 százalékkal nőtt, ami 1,1 százalékponttal élénkebb az áprilisinál is. Kiugró volt a gyógyszeripar belföldi eladásainak  28,7 százalékos növekedése is.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 53,4 százalékkal nagyobb volt a tavaly májusinál. Az új belföldi rendelések 41,3 az új exportrendelések 56,0 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány május végén 11,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az export rendelések 12,5 százalékkal, a belföldi rendelések 1,2 százalékkal nőttek.

Az év első öt hónapjában az ipari termelés 18,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.