Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Európai Bizottság: csökkentek az uniós régiók közötti különbségek
No menu items!

Európai Bizottság: csökkentek az uniós régiók közötti különbségek

2023-ra 5 százalékkal is magasabb lehet az egy főre jutó GDP a kevésbé fejlett uniós régiókban. Illusztráció: Bigstock

Az európai uniós támogatásoknak köszönhetően csökkentek az uniós régiók közötti különbségek, valamint a területi és társadalmi egyenlőtlenségek – közölte az Európai Bizottság 8. kohéziós jelentésében.

A háromévente közzétett európai bizottsági szakjelentés szerint – amely a tagországoknál kisebb területi egységek szintjén vizsgálja a helyzetet – a kohéziós források hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években 3,5 százalékkal mérséklődött a régiók legfejlettebb 10 százaléka és legkevésbé fejlett 10 százaléka között az egy főre jutó GDP közötti eltérés.

A jelentésből kiderült, hogy rugalmasságának köszönhetően az uniós kohéziós politika képes volt arra, hogy a gazdasági lassulás során és az utóbbi idők legsúlyosabb válsága közepette gyorsan a tagállamok segítségére siessen, és biztosítsa számukra a szükséges támogatást. Az uniós bizottság szerint a 2021-2027-es időszakra szóló új kohéziós politikai programok további beruházásokat fognak finanszírozni, előmozdítva a régiók fejlődését és megkönnyítve az emberek életét.

A jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy 2001 óta folyamatos Kelet-Európa kevésbé fejlett régióinak felzárkózása az EU többi régiójához.

Ugyanakkor számos közepes jövedelmű és kevésbé fejlett régiót – különösen az EU déli és délnyugati részén – sújt gazdasági stagnálás vagy hanyatlás. A tagállamok közötti felzárkózás felgyorsult, de a gyors növekedést produkáló tagállamokon belül nőttek a regionális egyenlőtlenségek. A foglalkoztatás növekszik, de a regionális egyenlőtlenségek továbbra is meghaladják a 2008 előtti mértéket.

2012 és 2019 között 17 millióval csökkent azoknak az embereknek a száma, akiket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata fenyeget. Az EU népessége elöregedik, és az elkövetkező években csökkenni fog. 2020-ban az EU lakosságának 34 százaléka élt elnéptelenedő régióban. Ez az arány az előrejelzés szerint 2040-re eléri az 51 százalékot.

A brüsszeli testület kiemelte: a következő években a kohéziós politika továbbra is elő fogja mozdítani a méltányos és fenntartható fejlődést az EU valamennyi régiójában, miközben támogatni fogja a zöld és digitális átállást. A kohéziós politika segítségével 2023-ra akár 5 százalékkal is magasabb lehet az egy főre jutó GDP a kevésbé fejlett uniós régiókban – tették hozzá.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! programban

Idén 2373 helyszínen, több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban.

Kínán kívül dupla áron adja a villanyautót a BYD. Miért?

Miközben az amerikai és európai politikusok riadalmat keltettek, hogy a hazai autóiparukat tönkreteheti az olcsó kínai elektromos járművek hulláma, Kína vezető EV-gyártója, a BYD eddig mást lépett: az otthonihoz képest drasztikusan megemelte az exportárait ahelyett, hogy alulmúlta volna a külföldi riválisokat.

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.