Hirdetés
Kezdőlap Hírek Üzletek tízezrei húzhatják le a rolót Amerikában
No menu items!

Üzletek tízezrei húzhatják le a rolót Amerikában

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

A koronavírus-járvány első időszakában megugrottak az üzletbezárások, ami kiürítette a bevásárlóközpontokat és üres kirakatokat hagyott az utcákon. A helyzet azóta folyamatosan javul, de így is több tízezer boltnak kell majd lehúznia a rolót a UBS bank szakértői szerint.

A pandémia első éve, 2020 még a bezárásokról szólt, mivel a vállalkozások gyorsan leépítették üzleteik számát, amikor látták, hogy a fogyasztók otthonaikban ragadtak. Azonban 2021 már a részleges nyitás éve volt, ami hirtelen fordulatot hozott az egyébként évek óta tartó csökkenés után. A vállalatok megragadták a lehetőséget, hogy kihasználják az olcsó bérleti díjakat és a karanténból kiszabadult emberek megugró vásárlási kedvét.

Bár a CNBC beszámolója szerint a UBS elemzői látnak még buktatókat, új előrejelzésük jóval optimistább, mint az egy évvel ezelőtti, amely 80 ezer üzlet bezárásával számolt az Egyesült Államokban a következő öt évben.

A befektetési bank most 40-50 ezer bolt bezárásával számol, ami nagyjából 4-5 százaléka az országban működő 880 ezer kiskereskedelmi üzletnek.

Ez a becslés azt feltételezi, hogy az amerikai kiskereskedelmi forgalom évente körülbelül 4 százalékkal növekszik, és hogy az e-kereskedelmi eladások aránya a teljes kiskereskedelmi forgalomban 2026-ra 25 százalékra nő a 2021-es 18 százalékról.

A UBS úgy látja, hogy a legtöbb bezárást a ruházati cikkeket és kiegészítőket árusító kiskereskedők, a szórakoztatóelektronikai cikkekkel foglalkozó vállalkozások és a lakberendezési boltok szenvedik majd el. Ezeken a kategóriákon belül összesen 23 500 bezárásra számítanak az elemzők 2026-ig.

De a szakértők szerint a hagyományos bevásárlóközpontok is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a bezárások szempontjából, mint a kisebb üzletházak. Ez nagyrészt azért van így, mert a fogyasztók a lakóhelyükhöz közelebbi boltokba való gyors eljutást részesítik előnyben.

Eközben az olyan nagy amerikai hipermarketek – mint például a Target és a Walmart -, valamint az autóalkatrészekkel foglalkozó vállalkozások várhatóan nyitásokról számolnak be az elkövetkező években.

Idén eddig a kiskereskedők új üzletek nyitására vonatkozó tervei messze meghaladják az üzletek bezárására vonatkozó terveiket.

A Coresight Research adatai szerint az amerikai kiskereskedők április 1-jéig mindössze 1385 üzlet bezárását jelentették be, szemben a 3694 üzletnyitással.

A boltok számának növekedését az olcsóbb áruházláncok és diszkontok – mint a Dollar General és a TJX – hajtják, valamint az úgynevezett digitálisan natív vállalatok, amelyek az interneten kezdték, de most már fizikai üzletekben próbálnak új vásárlókat szerezni. Néhány példa erre a Warby Parker, az Allbirds, a Vuori, a Brooklinen és a Fabletics.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.