Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról
No menu items!

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

Hihetetlen mértékben nőtt a lakásbiztosítási szerződések száma az első negyedévben. A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot – írja a Bank360.hu.

Lezajlott a lakásbiztosítási kampány, márciusban bárki felmondhatta a meglévő biztosítását, és köthetett egy újat máshol, másik biztosítónál. Alig másfél héttel a kampány lezárása után gigantikus piacbővülést ünnepelt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is. Az előzetes adatok alapján csaknem félmillió lakásbiztosítás vett részt az akcióban.

Az előzetes összesítés szerint a bruttó új értékesítés 285 474 szerződés volt, de csak 188 030 szerződést töröltek, és vittek át másik biztosítóhoz, vagyis 97 444-gyel több szerződés volt a kampány végén, mint előtte. Emellett 175 857 szerződést dolgoztak át a régi biztosítójuknál az ügyfelek – foglalja össze a Bank360.hu.

A valódi számok szerényebb növekedést mutatnak

Azóta frissebb adatok magáról a kampányról és annak eredményeiről nem jelentek meg, az MNB viszont közzétette a biztosítási szektor első negyedéves adatait, amelyekből valóban kiderül, hogy volt némi növekedés a lakásbiztosítási piacon, de a csaknem 100 ezer új szerződés ezek alapján túlzásnak tűnik. “Igaz, a jegybanki adatsor csak a március végéig megkötött szerződéseket tartalmazhatja, maga a kampány viszont hivatalosan a húsvéti hétvége miatt április 2-án zárult le, vagyis a számok lehetnek még nagyobbak” – magyarázza Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

A jegybanki adatok szerint mindenesetre az egyéni lakásbiztosítások száma az első negyedévben 25 790 darabbal nőtt, ezzel rekord szintre, 2 644 721 darabra nőtt az ilyen szerződések száma. A hitelfedezeti záradékkal ellátott – vagyis valamilyen jelzáloghitel mellé kötött – lakásbiztosítások száma 12,8 ezerrel 651,4 ezerre ugrott, és a társasházi biztosítások száma is emelkedett 88-cal, 49 820 ilyen szerződés volt március végén. Összesen 38 680-nal nőtt tehát az első negyedévben a szerződések száma. Sokan hagyhatták persze az utolsó pillanatra a biztosító-váltást, vagy új lakásbiztosítás kötését, de ez akkor is mintegy 60 ezerrel kevesebb új szerződés, mint amennyiről az előzetes adatok szóltak.

Az Alfa ajándéka alaposan megkavarta a statisztikákat

A friss jegybanki statisztika legérdekesebb adata az volt, hogy több mint 800 ezerre nőtt az úgynevezett egyéb lakossági biztosítások száma. Az év végén még csupán 6544 ilyen szerződés szerepelt az MNB nyilvántartásában, március végén pedig már 811 329. Egy másik adatsorból az is kiderült, hogy ez a több mint 800 ezer új szerződés “egyszeri díjas lakossági vagyonbiztosításnak” számít, ami nem jellemző a piacon. A lakásbiztosítások ugyanis jellemzően folyamatosak, ha valaki megköti, akkor a szerződése addig él, ameddig ő vagy a biztosító azt fel nem mondja.

A Bank360.hu utánajárt, mi okozhatta ezt a hatalmas hirtelen ugrást az adatokban. Az MNB azt válaszolta, az emelkedés egy biztosítóhoz köthető, oka egy, az ügyfeleknek nyújtott ajándék szerződés/szolgáltatás. 800 ezernél több lakásbiztosítási szerződése viszont kizárólag a piacvezető Alfa (korábban Aegon) Biztosítónak van, amely megerősítette, valóban miattuk ugrott meg a szerződések száma. A biztosító ugyanis a hűséges ügyfeleinek egy díjmentes vészelhárítási szolgáltatást ajánlott fel, ennek az a lényege, hogy ha valami a lakásban hirtelen meghibásodik, és javítani kell, elromlik a zár, eldugul a lefolyó, akkor a biztosító segít szakembert találni, és a javítás költségét is megtéríti egy adott összeghatárig.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Meg kell nyitni az uniós mezőgazdasági válságtartalékot

A hónapokkal ezelőtt benyújtott kéréseket követően most születik a források biztosításáról döntés az érintettek számára.

Az érthető hivatal – Egyszerűsített a NAV

Az érthető hivatal című kiadvány részletesen, gyakorlatorientáltan ismerteti a NAV Közérthetőségi Programjának lépéseit és eredményeit.

NGM: Hitelprogramot hirdettek – október 28-tól lehet pályázni

Az MFB elnök-vezérigazgatója kijelentette, felkészültek a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogram végrehajtására, október 28-ától nyílik meg a pályázat beadási lehetősége.

A klímaváltozás és az erdőgazdálkodás összefüggése

Az ipari civilizáció által generált probléma egyik legesélyesebb és legköltséghatékonyabb megoldása az erdő.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Stratégiai együttműködésre lép a Budapesti Értéktőzsde és a Raiffeisen Bank

A BÉT és a Raiffeisen Bank a közös mentorprogram keretében eseményeket és képzéseket tart a kiválasztott vállalatok vezetőinek.

Az EXIM Magyarország 120 millió euró forrást vont be a KDB Bank vezette konzorciumtól

Az idén 30 éves EXIM Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a hazai vállalkozások üzleti terveinek megvalósítását.

Olyan vagyonrobbanás jöhet a leggazdagabbaknál, amit nehéz ésszel felfogni

A jövő privátbankárának így jó eséllyel nem kell majd hivatali időben az irodájában ülnie, ám képesnek kell lennie, hogy akár egyetlen hírt értékelve 2-3 féle scenáriót felvázoló személyes hírlevélben tájékoztassa ügyfelét a hír megjelenését követő perecekben.

Nagy Márton négy pontban kérte a Bankszövetség együttműködését

A növekedést a fogyasztás fokozatos helyreállása mellett a külpiacok gyengélkedése, így elsősorban a német gazdaság kedvezőtlen teljesítménye árnyékolja be.