Hirdetés
Kezdőlap Hírek Brexit - A készletfelhalmozás gyorsította a brit növekedést
No menu items!

Brexit – A készletfelhalmozás gyorsította a brit növekedést

Jelentősen gyorsult a brit gazdaság növekedése az idei első negyedévben, ám ebben valószínűleg része volt a készletfelhalmozásnak is a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát övező bizonytalanság közepette.

A brit statisztikai hivatal (ONS) egyelőre részleges adatai alapján a brit hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékkal volt magasabb 2019 első három hónapjában, mint a tavalyi utolsó negyedévben.

A brit gazdaság teljesítménye 2018 negyedik negyedében 0,2 százalékkal emelkedett negyedéves összevetésben.

Az ONS adatismertetése szerint az idei első negyedévi GDP-érték 1,8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakban mért szintet. Egy negyedévvel korábban 1,4 százalékos volt az éves összehasonlításban számolt negyedéves GDP-növekmény.

A statisztikai hivatal szerint az első negyedévi gyorsulásban része lehetett annak, hogy a vállalati szektor raktárkészlet-feltöltő célú beszerzésekbe kezdett a Brexitre készülve.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az Európai Unióval novemberben kötött Brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette, és Theresa May brit miniszterelnök emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását az EU-nál.

Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése értelmében a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

Az előzetes GDP-becslés szerint a brit vállalati szektor első negyedévi Brexit-készülődésére vall az is, hogy a brit feldolgozószektor teljesítménye 2,2 százalékkal – 1988 harmadik negyedéve, vagyis több mint harminc éve nem mért ütemben – nőtt az idei első három hónapban.

Brexit - Megéri? Elemzők szerint a gazdaság megugrása átmeneti, hiszen amint Nagy-Britannia kilép az EU-ból, várhatóan készletleépítés kezdődik. azüzlet.hu
Brexit – Megéri? Elemzők szerint a brit gazdaság növekedésének megugrása átmeneti, hiszen amint Nagy-Britannia kilép az EU-ból, várhatóan készletleépítés kezdődik

Az ONS szerint a gyáripari szektor aktivitását mérő márciusi beszerzésimenedzser-index (BMI) is azt jelezte, hogy a vállalati szektor az akkor még érvényes március végi Brexit-határidő előtti raktárkészlet-feltöltés céljából gyorsította termelését.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) márciusi közös felmérése valóban jelezte, hogy rekordütemű készletezés, ezzel párhuzamosan viszont évek óta nem mért munkaerő-leépítés kezdődött a brit gyáriparban, egyértelműen a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságok, főleg a megállapodás nélküli kilépés és az ezzel járó kereskedelmi fennakadások kockázatának hatására.

Az akkori IHS Markit-CIPS felmérés szerint a szektor beszerzési aktivitásának mennyiségi részindexe 56,8-ről 59,1-re, soha nem mért szintre emelkedett, ami rekordütemű alapanyag-felhalmozásra vall.

A BMI-felméréshez csatolt adatelemzés szerint a készletfelhalmozásra konkrét indokot megnevező brit iparvállalatoknak csaknem a 70 százaléka egyértelműen a Brexitet nevezte meg a raktárkészletek rekordütemű feltöltésének okaként.

A felmérés kimutatta ugyanakkor azt is, hogy a brit ipari szektorban hat éve nem tapasztalt ütemű munkaerő-leépítés kezdődött az első negyedévben, és a feldolgozó ágazat üzleti bizalmi mutatója is 2012 óta nem mért mélypontra süllyedt.

Londoni makrogazdasági elemzők éppen e tényezők miatt átmeneti jellegűnek tartják az első negyedévi GDP-növekedési megugrást.

Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó főközgazdásza a friss GDP-becslést értékelő elemzésében közölte: a ház azzal számol, hogy már a második negyedévben 0,2-0,3 százalék környékére lassul vissza a brit gazdaság negyedéves növekedési üteme.

A cég 2019 egészére sem vár 1,5 százalékot meghaladó növekedést a brit gazdaságban.

Egy másik tekintélyes londoni elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) helyzetértékelésében még lanyhább, mindössze 1,3 százalékos idei egész évi brit GDP-növekedést valószínűsített.

Josie Dent, a CEBR vezető közgazdásza szerint a készletfelhalmozás élénkítő hatása ugyanis a továbbiakban már nem érvényesül, és amint Nagy-Britannia kilép az EU-ból, várhatóan készletleépítés kezdődik. Ennek negatív növekedési hatása lesz, mivel a vállalati szektor új megrendelések helyett a raktárkészleteket használja majd fel – érvelt a CEBR szakértője. (MTI)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az üzemanyag-kereskedők önkéntesen csökkentették az áraikat

Emellett a kormány megfontolja az üzemanyag-forgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag-átlagára legyen a referenciaérték.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.