Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Afrikában hódít a kínai tőke
No menu items!

Afrikában hódít a kínai tőke

A világ legnépesebb állama már korábban megvetette a lábát a fekete kontinensen, most azonban minden eddiginél nagyobb beruházásra készül. Kína új selyemutat épít, ám a helyiek kétkedve fogadják az ázsiaiak térhódítását. Sok afrikai új gyarmatosítóként tekint rájuk.

A tanzániai települést, az Indiai-óceán partján fekvő Bagamoyót elsősorban halászok lakják, a napokban mégis bekerült a híradásokba. A Dar es-Salaamtól mindössze 50 kilométerre található nyugodt városka ugyanis hamarosan óriási,

10 milliárd dolláros beruházás központja lesz.

A Bagamoyónál épülő gigakikötő teljes egészében kínai pénzből valósul meg, de az azt körülvevő speciális gazdasági övezet kialakítását omániak is támogatják anyagilag. Az ázsiai beruházók hasonló szerepet szánnak az afrikai városkának, mint amilyen a történelmi kereskedelmi útvonal, a selyemút stratégiailag fontos kínai kikötőjének, Sencsennek volt. Sencsen ráadásul ugyanazt az utat járta be, amelyre Bagamoyo most rálépni készül: jelentéktelen halászfaluból vált Kína és a világ egyik legfejlettebb és legnagyobb városává.

A beruházás végeztével a bagamoyói kikötő Afrika legnagyobb hajózási csomópontja lesz. A tervekre – hosszú tárgyalássorozat után – a tanzániai kormány is áldását adta, így a hongkongi székhelyű China Merchants Holdings International hamarosan megkezdheti az építkezést.

Ugyanakkor nem mindenki örül a javarészt kínai tőkéből megvalósuló projektnek. A helyiek eddig szélmalomharcot vívtak, mára azonban beletörődtek abba, hogy városuk és környéke gyökeres változáson fog átmenni a következő években. A hatalmas rakományhajók érkezésének egészen biztosan áldozatául esik a közeli lagúna, a speciális gazdasági övezet pedig a jelenleg helyiek által lakott területekre is átnyúlik majd. Az új, saját nemzetközi repülőtérrel is rendelkező város a tervek szerint 75 ezer lakos otthona lesz.

A bagamoyóiak jól tudják, csak porszemnek számítanak Kína szemében, amely szűk tíz éve Afrika legfontosabb üzleti partnerévé vált, háta mögé szorítva az Egyesült Államokat. Az új selyemút Kínából Tanzániában partot érve Kenya, Szomália, Etiópia, Szudán és Egyiptom felé halad tovább, hogy aztán Görögországon át eljusson az olaszországi Velencébe.

A kontinenseken átívelő projekt megvalósítását a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping rendelte el 2013-ban. A kínaiak Afrikában első lépésként egy közel 500 kilométer hosszú vasútvonal kiépítését végezték el, amelynek nyomvonala a kenyai kikötővárostól, Mombasából a kelet-afirkai ország fővárosáig, Nairobiig tart. A 2017-ben átadott vasútvonal a későbbiekben Dél-Szudán, Uganda, Ruanda és Burundi felé veszi majd az irányt.

Kína tehát megállíthatatlanul, dollármilliárdokat nem sajnálva terjeszkedik Afrikában. Kérdés, mi lesz ennek az ára a helyiek részéről azon túl, hogy gyökeresen megváltozik az életük és a környezetük. Az biztos, hogy egyre több afrikai gondolja úgy: a kínaiak az új gyarmatosítók.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.

Retro-Amerika érzést hoz Obama kedvenc burgerezője Pestre

Hamarosan a magyar fővárosban is megnyitja első gyorséttermét a modernkori burger forradalom egyik legtrendibb újítója a Five Guys’.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.