Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Császárok, királyok, hercegek csárdája a magyar pusztában
No menu items!

Császárok, királyok, hercegek csárdája a magyar pusztában

A lajosmizsei Tanyacsárdában a Császár mellett királyi fenségek, hercegek és elnökök adták egymásnak a kilincset, hogy megtudják, milyen is az igazi gulyás. Kevés olyan hely van Magyarországon, ahol a több mint négy évtizeddel ezelőtti nyitás óta meghatározók a szereplők és változatlanul magas a színvonal.

Károly walesi herceg, Raisza Gorbacsova, Juan Antonio Samaranch, a NOB néhai elnöke, Franz Beckenbauer, a „Császár”, Michel Platini aranylabdás labdarúgó, Tshering Yangdon, a Bhutáni Királyság anyakirálynője. Csak néhány név abból a VIP-listából, akik messze földre elvitték már az idehaza többek által is másolt lajosmizsei Tanyacsárda jó hírnevét. Amelynek tulajdonosai, Polyák Zoltán, Terenyi István és Garaczi János a nyitás óta hűen őrzik az autentikus alföldi vendéglátás hagyományait. Mindezt úgy, hogy a hamisítatlan csárdaépülethez, az ízes falatokhoz a régi Tanyacsárda mellett üzemelő Új Tanyacsárdában még pusztai lovas programokat is társítottak.

Garaczi János, aki egyben a Tanyacsárda több hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő séfje az eredeti tervekkel kapcsolatban azt mondja, az Alföld kellős közepén, a pusztában olyan csárdát álmodtak, ahol az akár csak egy gulyásra betérő vendégek is olyan tradicionális magyaros ízeket kóstolhatnak, amiért aztán már az üzleti partnereikkel, családjukkal vagy egy ünnepség keretében később is visszatérnek. A csárda azért is különleges hely, mert itt, a négy fal közül kiszabadulva a szabadban, a nyílt tűzön, a parázson, a bográcsban a hagyományos pusztai ételeket is el tudják készíteni.

„A világ minden tájáról azért is nagy a törzsközönségünk, mert a mai, divatvezérelt világban sem felejtjük el gyökereinket és visszahozzuk azokat az akár 30-100 éves recepteket is, amelyek megreformálása persze már a fiatal mesterszakácsaink feladata és felelőssége”, teszi hozzá a legendás séf. Aki úgy látja: az egyik legnagyobb kihívás az, hogy az elszaladt évtizedek alatt a vendégek igényei is jelentősen megváltoztak. A felnövekvő generáció már teljesen más látókörrel, igényekkel éli felgyorsult mindennapjait, és a külföldön szerzett gasztronómiai tapasztalataik is az elvárás szintjén jelennek meg.

Szavai szerint ugyanakkor nehéz meghatározni, mit bír el a magyar konyha, meddig lehet vele kísérletezni úgy, hogy még megőrizzen valamit az alapjaiból. De azzal is egyetért, hogy a magyar konyha sem állandó.

– Jómagam már 60 éve gyakorolom a szakmát, és többször leírtam már: nagyjából 25 évente követik egymást azok a ciklusok – fejti ki Garaczi János –, amelyek az étkezési szokások jelentős átalakulását hozzák. Most ez a tempó még fel is gyorsult, amiben az új konyhatechnológiák megjelenése is szerepet játszik. Én minden olyan újító véleményt tiszteletben tartok, ami legyen szó akár a szuvidolásról (amelynek lényege az alacsony hőfokon, vákuum alatt történő ételkészítés – a szerk.) vagy másról, a realitás talaján áll. Ugyanakkor osztom a szakácspápa, Paul Bocuse véleményét, aki azt mondta: a magyar konyha teljes mértékig a legjobbak közé tartozik. Persze akkor, ha azt a legjobban csináljuk.

Ezért a megújítás kapcsán az óvatos haladás híve. Napról napra keresni kell az új lehetőségeket – mondja –, de közben nem szabad elfelejteni és lebecsülni a gyökereket.

És persze azt sem feledi, amit a francia konyhaakadémián tanult: az, hogy mennyire fontos a tökéletes nyersanyag és annak precíz kimérése. Állítja: a magyar szakácsok között mindig akadtak nagy tehetségek, de a leggyakoribb gond az, hogy pontos kimérés helyett sokan csak úgy, érzés alapján nyúlnak az alapanyaghoz és így nem lesz egyenletes a minőség.

Az általuk használt alapanyagok kapcsán kiemeli: sokat dolgoztak, hogy megtalálják azokat a beszállítókat, akiktől már szinte becsukott szemmel is átvehetik az árut. Így jutottak az általuk megkívánt módon felszeletelt, kézműves minőségű vágóhídi szürke marhához, mangalicához, és olyan friss és akár ízesített fűszernövényekhez, aminek messze földről csodájára járnak a vendégek. Erre alapozva, a szezonalitáshoz igazodva rendezik azokat a különféle tematikus napokat, amelyekre az ország másik végéből is elzarándokolnak a vendégek.

A legnépszerűbb az a halnap amivel Sobri Józsi bácsi előtt is tisztelgünk, akivel 30 évig főztük együtt itt a halászlét – mondja.

A legújabb fejezet pedig azzal íródik, hogy az autóipar egyik királyának számító, Kecskeméten terjeszkedő Mercedes nagy rendezvényeinek – amelyek gyakran a legnagyobb közjogi méltóságok részvételével zajlanak – gasztronómiai hátterét is gyakran a Tanyacsárda biztosítja.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! programban

Idén 2373 helyszínen, több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban.

Kínán kívül dupla áron adja a villanyautót a BYD. Miért?

Miközben az amerikai és európai politikusok riadalmat keltettek, hogy a hazai autóiparukat tönkreteheti az olcsó kínai elektromos járművek hulláma, Kína vezető EV-gyártója, a BYD eddig mást lépett: az otthonihoz képest drasztikusan megemelte az exportárait ahelyett, hogy alulmúlta volna a külföldi riválisokat.

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.