Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság IMF: a becsültnél nagyobb csapás érte a világgazdaságot
No menu items!

IMF: a becsültnél nagyobb csapás érte a világgazdaságot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a koronavírus-járvány a korábban becsültnél nagyobb csapást mért a világgazdaságra, ezért a szervezet rontotta az idei és a jövő évi globális prognózisát.

A világgazdasági növekedés a 2019-es 2,9 százalékból az idén 4,9 százalékos GDP-csökkenésbe fordul az IMF szerint, majd jövőre ismét növekedésbe vált át, melynek mértéke 5,4 százalékos lesz.

Az IMF az áprilisban kiadott World Economic Outlook (WEO) prognózisát így az idei évre vonatkozóan 1,9 százalékponttal módosította lefelé, a 2021-est pedig 0,4 százalékponttal korrigálta szintén lejjebb.

Az indoklás szerint a koronavírus-járvány az idei első fél évben a korábban becsültnél jóval nagyobb csapást mért ténylegesen a világgazdasági aktivitásra és ennek elhúzódó hatása a talpraállás ütemét is vontatottabbá teszi majd.

Januárban, még mielőtt ismertté vált volna, illetve felbecsülhető lett volna a járványvédelmi korlátozások gazdasági aktivitást fékező hatása, az IMF 3,3 százalékos idei és 3,4 százalékos jövő évi GDP-növekedést jelzett előre. A 2021 végére a globálisan megtermelt bruttó hazai termék a mostani prognózis alapján eléri ugyan a krízis előtti szintet, de nagyjából 6,5 százalékponttal marad majd el a még januárban jelzettől.

A fejlett országokban 8,0 százalékos gazdasági visszaesésre lehet számítani az idén az IMF szerint, az áprilisi prognózishoz képest 1,9 százalékponttal alacsonyabbra. A jövő évi növekedés pedig 4,8 százalékos lesz, 0,4 százalékponttal magasabb az előző előrejelzésnél.

Az Egyesült Államok szintén 8,0 százalékos GDP-csökkenésre számíthat az idén, 2,1 százalékponttal nagyobb mértékű csökkenésre az előző prognózisban jelzettnél. A jövő évi növekedési előrejelzést 0,2 százalékponttal kisebbítette az IMF 4,5 százalékra.

Az euróövezetben 10,2 százalékos GDP-csökkenést vár az idén az IMF, 2,7 százalékponttal nagyobb mértékűt az áprilisban jelzettnél. Jövőre azonban 1,3 százalékponttal nagyobb, 6,0 százalékos mértékben növekedhet az euróövezeti gazdaság.

Németországban az idei 7,8 százalékos visszaesés után jövőre 5,4 százalékos növekedés következhet be. Az idei visszaesés mértéke 0,8 százalékkal nagyobb az áprilisban jelzettnél, a jövő évi növekedés pedig 0,2 százalékponttal emelkedett.

Nagyot rontott az IMF az olasz, a francia és a spanyol gazdaságok kilátásain. Az idei recesszióra tett előrejelzését Franciaország esetében 5,3 százalékponttal, az olaszt 3,7 százalékponttal, a spanyolt 4,8 százalékponttal rontotta tovább. Az olasz és a spanyol gazdaság az idén 12,8 százalékkal csökken, a francia pedig 12,5 százalékkal. Jövőre az olasz és a spanyol gazdaság 6,3 százalékkal, a francia pedig 7,3 százalékkal növekszik. A jövő évi olasz előrejelzést 1,5 százalékponttal, a spanyolt 2,0 százalékponttal, a franciát 2,8 százalékponttal módosította felfelé az IMF.

A fejlődő és feltörekvő régiók gazdasága az idén a fejletteknél kisebb mértékben gyengül, jövőre viszont nagyobb mértékben növekszik majd. Az idei csökkenés 3,0 százalékos, a jövő évi növekedés 5,9 százalékos lehet. Az idei prognózist 2,0 százalékponttal lefelé, a jövő évit 0,7 százalékponttal lefelé korrigálta az IMF.

Kína 1,0 százalékos GDP-növekedést ér el az idén, 0,2 százalékponttal gyengébbet az áprilisban jelzettnél, jövőre pedig 1,0 százalékponttal gyengébb, 8,2 százalékos növekedést.

Az IMF India esetében módosította a legnagyobb mértékben áprilisi előrejelzését. Az indiai gazdaság az idén 4,5 százalékkal zsugorodik majd, ami az áprilisi prognózis 6,4 százalékpontos negatív módosítását jelenti. A jövő évi növekedés pedig 1,4 százalékponttal marad el az előzőleg jelzettől, így 6,0 százalékos lesz.

A világkereskedelmi forgalom az idén 11,9 százalékkal csökken, ezen belül a fejlett országok esetében 13,4 százalékkal, a fejlődő térségekben 9,4 százalékkal. Jövőre a világkereskedelmi forgalom 8,0 százalékkal növekszik, a fejlett térségekben 7,2 százalékkal, a fejlődő régiókban 9,4 százalékkal. Az idei világkereskedelmi forgalmat 0,9 százalékponttal módosította lefelé az IMF, a jövő évit pedig 0,4 százalékponttal, szintén lefelé.

Az IMF az olajárváltozási-előrejelzését 0,9 százalékponttal módosította felfelé az idei évre és 2,5 százalékponttal felfelé 2021-re. Eszerint az idén az olajár 41,1 százalékkal csökken a tavalyihoz képest, jövőre pedig 3,8 százalékkal emelkedik. A Brent, a Dubai Fateh és a WTI egyszerű számtani átlagára így a 2019-es 61,39 dollár után az idén hordónként 36,18 dollár, jövőre pedig 37,54 dollár lesz.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.