Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény
No menu items!

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették – mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

A második negyedév jelentését elemezve üdvözölte, hogy az OTP jövedelmezősége az elmúlt hónapokban is kedvezően alakult, a tőkehelyzet stabil maradt, a belföldi hitelállomány dinamikusan, a bedőlt hitelek aránya viszont csak elhanyagolható mértékben nőtt. Véleménye szerint az OTP elégedett lehet a részesedésével mind a vállalati hitelek, mind a lakossági hitelek, mind a megtakarítások piacán.

Bencsik László

Az OTP-csoport az idei második negyedévet 78,67 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséggel zárta, az előző negyedév 4 milliárd forintos vesztesége után, így a féléves nyeresége 74,6 milliárd forint lett. A második negyedévi nyereség 25 százalékkal, a féléves 58 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakának nyereségénél.

Az OTP Bank pénteken publikált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye 82,2 milliárd forint volt a második negyedévben, 158 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 27 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

Az elemzők 68 milliárd forintos adózás utáni, illetve 69,4 milliárd forintos korrigált eredményt vártak.

A vezérigazgató-helyettes a korrigált adózott eredmény második negyedéves növekedését elsősorban a kockázati költségek jelentős csökkenésével magyarázta. A bevételek összege nem változott, a működési költség kissé csökkent, a működési eredmény így kissé javult. A csoportszintű eredményekhez a második negyedévben minden csoporttag hozzájárult, a külföldiek részesedése 50 százalék körüli.

A hitelállomány csoportszintű bővüléséhez Magyarország kiemelkedő mértékben járult hozzá. Belföldön főképp a fogyasztási hitelek bővülése jelentős, de a jelzálog- és lakáshitelezés is kiemelkedő – emelte ki.

Bencsik László szerint bizakodásra ad okot, hogy bővült a jelzáloghitelek állománya, mert ez azt mutatja, hogy az OTP-ügyfelek a hosszú távú terveikről nem mondtak le, legfeljebb a fogyasztásaikat fogták vissza. Erre utal az is, hogy a fogyasztási hitelek több országban jelentősen visszaestek, ugyanakkor a betéti állomány csoportszinten gyarapodott, a belföldi növekedés pedig meghaladta a csoportszintűt. Mindez – mint mondta – arra utal, hogy a fogyasztás visszaesésével párhuzamosan gyarapodnak az ügyfelek megtakarításai.

Bencsik László közölte, hogy az OTP működését a járvány hatásai a második negyedévben sem akadályozták. A pénzintézet számára ugyanakkor különleges kihívást jelentett a veszélyhelyzet, amelynek költségei, beleértve az adományok összegét, június végére elérte a 3 milliárd forintot – tette hozzá.

A rövid távú kilátásokat részletezve a vezérigazgató-helyettes közölte, hogy a menedzsment jövőre mindenképp osztalékfizetéssel számol. Ennek mértékéről később döntenek, de az éves eredmények, és a gazdasági kilátások függvényében ellensúlyozhatja az elmaradást a jövőre esedékes összeg.

Számításaik szerint a második félévben a jövedelmezőség kedvezőbben alakul, mint az első hat hónapban, és jelentősen csökkennek a hitelkockázati költségek is. A teljesítő hitelállományok éves szinten 7 százalékkal bővülhetnek.

A legfontosabb mutatók alapján a portfólió minőségében nem látni romlásra utaló jeleket, az esetleges negatív hatásokra a bank az elmúlt félévekben tartalékolással igyekezett felkészülni, és továbbra is keresi az akvizíciós lehetőségeket – hangsúlyozta.

Bencsik László a sajtótájékoztatón kijelentette, az hogy OTP a banki jövedelmezőséget szem előtt tartva támogatja az ügyfelek biztonságát, és a gazdasági fellendülést erősítő intézkedéseket. Ezzel együtt ugyanakkor abban bízik, hogy jövőre a GDP-növekedés megközelítheti az 5 százalékot, és a kedvező helyzet miatt a mostani formájában nem lesz szükség a hitelmoratórium meghosszabbítására.

Az OTP Bank részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papír a csütörtöki kereskedést 1,37 százalékos erősödéssel, 10 340 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 15 850 forint, a legalacsonyabb 7865 forint volt.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így húzott el Győr mellett Debrecen, és együtt integetnek Miskolcnak

Az első negyedévi 640 ezer forintról az utolsó negyedévre 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben, ez 6 százalékos emelkedést jelent.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.