Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína. Közel 5 százalékos növekedés a harmadik negyedévben
No menu items!

Kína. Közel 5 százalékos növekedés a harmadik negyedévben

A várakozásoknál kisebb mértékben nőtt a kínai GDP a harmadik negyedévben, de a gazdaság helyreállása javuló ütemben folytatódott az előző negyedévhez képest, amikor Kína kilábalt a koronavírus-járvány okozta visszaesésből.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Elemzők nagyobb ütemű, 5,2 százalékos növekedésre számítottak a második negyedévben regisztrált 3,2 százalékos erősödés után. A kínai GDP az idei év első három hónapjában 6,8 százalékkal csökkent, először zsugorodva azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A járvány miatti bizonytalanságra hivatkozva a kínai parlament az idén nem tűzött ki GDP-növekedési célszámokat.

Negyedéves összevetésben a kínai GDP 2,7 százalékkal nőtt július-szeptemberben. Elemzők nagyobb, 3,2 százalékos bővülést vártak az előző negyedévben regisztrált 11,5 százalékos növekedés után.

Az év első kilenc hónapjában a kínai gazdaság 0,7 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF a múlt héten 1,9 százalékra emelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan. Ji Kang, a kínai jegybank elnöke pedig szintén 2 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idei évre.

Az ipari termelés szeptemberben tovább javult, és az idei év eddigi legnagyobb mértékű – 6,9 százalékos – növekedését produkálta éves összehasonlításban. Elemzők 5,8 százalékos bővülésre számítottak az augusztusi 5,6 százalékos emelkedést követően. Havi összevetésben 1,18 százalékos bővülés történt augusztusról szeptemberre. Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 1,2 százalékkal erősödött a tavalyi év azonos időszakához képest.

A termelés növekedése szeptemberben is a feldolgozóipari szektorban volt a legmarkánsabb: 7,6 százalékos bővülést mértek éves bázison a múlt hónapban. Ez a növekedés ütemének további gyorsulására utal az augusztusban regisztrált 6,0 százalékos adatot követően. A csúcstechnológiával foglalkozó feldolgozóipari ágazat 7,8 százalékos bővülést ért el éves összevetésben szeptemberben.

A tulajdonszerkezet alapján éves bázison a legnagyobb – 7,9 százalékos – növekedést a magánszektorban mérték szeptemberben, míg a külföldi finanszírozású vállalatoknál 7,1 százalékos, a részvénytársaságoknál 6,8 százalékos, az állami szektorban pedig 6,5 százalékos növekedést jelentettek a termelést illetően.

A kiskereskedelmi forgalom a vártnál jóval nagyobb ütemben javult szeptemberben éves összehasonlításban: 3,3 százalékkal nőtt az augusztusi 0,5 százalékos bővülés után. Ez az idei év eddigi legjobb havi eredménye, miközben elemzők csak 1,8 százalékos növekedést vártak. Az első kilenc hónapban a kiskereskedelem azonban még így is 7,2 százalékkal maradt el a tavaly azonos időszakitól.

A koronavírus-járvány által nagy mértékben sújtott vendéglátóipar forgalma éves bázison szeptemberben 2,9 százalékkal esett vissza, ami javulás az augusztusi 7,0 százalékos csökkenés után. Az első kilenc hónapban a vendéglátóipar kiskereskedelmi forgalma mindazonáltal 23,9 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest.

Kína internetes kiskereskedelmi forgalma változatlanul lendületesen nő: január-szeptemberben 9,7 százalékkal bővült éves bázison. Ez a növekedés további erősödését jelzi az év első nyolc hónapjában mért 9,5 százalékos emelkedés után.

Az állóeszköz-beruházások az elemzői várakozásokat beváltva az idén első alkalommal nőttek: az év első kilenc hónapjában 0,8 százalékkal bővültek éves összevetésben. Január-augusztusban még 0,3 százalékos zsugorodást regisztráltak. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások 1,5 százalékkal estek vissza az év első kilenc hónapjában. Ez a visszaesés enyhülésére utal, hiszen az adat január-júliusra vetítve még 2,8 százalékos szűkülést tükrözött.

A statisztikai hivatal adatai alapján a munkanélküliségi ráta 5,4 százalékra csökkent az augusztusi 5,6 százalékról.

Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül képes hű képet adni a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 6 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben kilencmillió új, városi munkahelyet teremt. A tavalyi célkitűzés 5,5 százalék körüli munkanélküli ráta, és 11 millió új, városi munkahely létrehozása volt, utóbbit túlteljesítették, 13,5 millió új álláslehetőség megteremtésével.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érezni a zenét: Mélynyomós koncerten buliznak együtt siketek és hallók

Sub_Bar a neve annak az új rendezvényformátumnak, amelynek keretében siket, halló és nagyothalló fiatalok bulizhatnak együtt. A zene kizárólag 150 Herz alatti frekvencián szól a mélynyomókból, így inkább érezni lehet, mint hallani. Bécsben a FLUCC Wanne lokál adott helyet az első Sub_Bar koncertnek 2024. április 29-én.

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.