Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Amerikaiak milliói maradhatnak teljesen bevétel nélkül
No menu items!

Amerikaiak milliói maradhatnak teljesen bevétel nélkül

Több mint 2,5 millió amerikai munkanélküli maradhat teljesen jövedelem nélkül – jelentette az AFP francia hírügynökség, idézve az egyik legtekintélyesebb globális intézet, az Oxford Economics elemzését.

Az elemzés egyebek közt rámutatott arra, hogy a világjárvány miatt megemelt összegű munkanélküli segély vélhetően hozzájárul a korlátozott munkaerő-kínálathoz: jóllehet a gazdaság talpraállása még várat magára, de sok vállalat máris arra panaszkodik, hogy nehézségekbe ütközik a munkaerőtoborzáskor, s lenne munka, de nem akad elég munkát vállaló.

Erre hivatkozva több republikánus kormányzó azt fontolgatja, hogy csökkenti, vagy egyenesen meg is szünteti a pandémia miatt bevezetett rendkívüli munkanélküli segélyeket. Az Oxford Economics felmérése szerint az Egyesült Államok 27 republikánus párti kormányzójából legalább 21 tervezi ezt. A politikusok arra hivatkoznak, hogy a juttatások kedvezőtlenül hatnak a munkaerőpiacra.

Henry McMaster, Dél-Karolina republikánus kormányzója úgy vélekedik: a járvány idejére meghatározott, kivételesnek számító pénzügyi segély mostanra “veszélyes joggá” változott.

Ez a segély a munkaerőpiacra történő visszatérés helyett az otthonmaradásra ösztönzi az embereket

– jelentette ki McMasters egy, még május elején közzétett levelében, amelyben egyúttal a megemelt támogatások eltörlésére utasított.

Greg Gianforte, az észak-nyugati Montana republikánus kormányzója szintén az államában tapasztalható munkaerőhiányra panaszkodott, amely – mint hozzátette – a gazdaság szinte valamennyi szektorát érinti.

A járvány következtében emberek millió veszítették el állásukat országszerte, ezért a szövetségi kormányzat a munkanélküli segélyhez való jogot kiterjesztette, mások mellett az egyéni vállalkozókra, illetve a járulék időtartamát is meghosszabbította szeptember elejéig. A segélyek összege tagállamonként változó, heti 230 és 820 dollár között mozog.

Joe Biden amerikai elnök azt közölte, hogy az egyes államok maguk dönthetnek arról, tovább kívánják-e folyósítani a megemelt juttatásokat, és hozzátette azt is, hogy e támogatást megvonhatják azoktól, akik visszautasítják a felkínált munkát.

Közgazdászok szerint a segélyek megszüntetése a jelenlegi 16 millió kedvezményezettből mintegy 2,5 milliót minden bevételétől megfosztana.

Többen arra figyelmeztetnek, hogy a döntésnek katasztrofális hatásai lehetnek az állandó jövedelemmel nem rendelkező családokra nézve.

Sue Berkowitz, egy alacsony jövedelműeknek jogsegélyt nyújtó dél-karolinai központ vezetője újságíróknak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a különleges munkanélküli segélyek megvonása “pusztító hatású lesz”, és elsősorban az afroamerikai és spanyolajkú közösségeket, valamint az állandó jövedelemmel nem rendelkezőket sújtja majd.

Az Oxford Economics elemzése leszögezi azt is: a munkaerőpiac gyengélkedésének egészségügyi okai is lehetnek, amennyiben még mindig sok amerikai nincs beoltva az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.