A mozzarella egészséges és sokoldalú a felhasználása. A mozzarella helye örök a salátákban – mint például a szicíliai caprese salátában (közöljük a receptjét). Megkóstolandó persze bundáskenyérben is. Mindenek előtt azonban álljon itt a Magyarországon kapható fior di latte mozzarella sajtok vaktesztje! Előljáróban: van legjobb a mozzarella sajtok között is – a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói szerint.
A mozzarella története
Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül a „Mozzarella di Buafala”, egyéb vidékeken illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik, de ennek a sajtnak „Fior di Latte” a neve.
Hogyan készül?
Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából a fürjtojás- és zsemlenagyság között, leggyakrabban 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkednek kisebb darabokat, amelyeket gömböcökre formáznak. Íze semlegesnek mondható. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).
A kereskedelemben kapható, hasonló elnevezésű sajtok nem egyenértékűek az eredeti mozzarellával, többnyire tehéntejből készülnek, és folyadékban csomagolva hozzák őket forgalomba.
Magyarországon mozzarella néven a tehéntejből készült sajtot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte).
A teszt menete
Tizenketten teszteltek, közöttük két gyerek (9 éves, 14 éves) is volt. Kíváncsiak voltak, hogy ez az alapvetően édeskés sajt hogyan hat ennek a korosztálynak résztvevőire.
A tesztelő egyesület az összes Magyarországon kapható tehéntejből készült mozzarellát vizsgálta – közölte az érzékszervi teszt eredményéről beszámolva a Maradok a pénzemnél blog.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket keresték. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt.
Illat: édeskés, friss illatot vártak el, a teljesen jellegtelen, vagy érzékelhetetlen illat a gyenge minőségű alapanyagra (tejre) utalhat. A savanykás technológiai hibára vagy nem megfelelő tárolási körülményt sejtet.
Állag: a gyúrás következtében kialakult sajtszálak a mozzerella sajtok jellegzetessége, enélkül nem is mozzarella.
Íz: kissé édes, tejes, tejszínes ízt vártak. A sós lé ízét nem veheti fel a sajt. A savanyú, keserű, idegen íz tárolási vagy technológiai hiba eredménye.
A TESZT EREDMÉNYE
15. Alpinetta mozzarella, egységára: 2390 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont
Az illata jellegtelen, az íze alig érezhető, ennek talán az is az oka lehet, hogy a sajt teste túlságosan tömör.
14. TESCO mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont
Közepesen kemény, szálas állagú mozzarella. Enyhe tejes illat és íz jellemzi.
13. ALDI Carloni mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont
A belseje tömör, mágis szálas szerkezetű. Sima tejes, tejcukros íz érzékelhető.
12. Galbani mozzarella, egységára: 3390 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Puha, tejes, minimálisan sajtos jellegű, édeskés, nem tejszínes, teljesen natúr, ízkarakterektől mentes.
11. Auchan mozzarella (zöld csomag), egységára: 1590 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, tejes illat és íz. A többi mozzarellához képest tömörebb állagú, de szépen láthatóak a gyúrás során kialakult sajtszálak.
10. LIDL Lovito mini mozzarella, egységára: 2792 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont
Tejes illatú, puha-rugalmas szerkezetű sajt. Az íze édeskés, tejszínes.
9. LIDL Lovito mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Lágyabb, tejes illatú mozzarella. Puha, már-már krémes állagú. Az íze édeskés-tejszínes.
7. PENNY San Fabio mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Édeskés, tejes illatot éreztünk. Lágyabb-szálas állag, puha, finom tejes, enyhébb ízű mozzarella.
7. Zottarella mini mozzarella, egységára: 3193 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont
Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, megfelelő sózású, rugalmas gömbök
6. SPAR Budget mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Édeskés, tejes illat. Megfelelő lágyság és tejszínes íz. Semmi mellékíz, az állaga puha, de nem találtuk a gyúrás miatt keletkező jellegzetes szálakat.
3. Zottarella mozzarella, egységára: 2072 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, kellemes aromájú, megfelelő sózású.
3. Auchan mini mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat és íz. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Salátához viszont kiváló választás, nem csak finom, hanem guszta is.
3. Szarvasi mini mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat. Ízében tiszta tej-tejszín érezhető a legjobban, friss-sajtos ízjegyekkel. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Viszont egy salátához meg nem tudunk finomabb mozzarella golyókat elképzelni ennél
2. Auchan mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont
A színe megfelel a fogyasztói elvárásoknak, hófehér. Illatában és az ízében is a tejes-tejszínes jegyeket éreztük leginkább, finom friss-sajtos ízjegyekkel. Kellemes puha, rugalmas állag.
1. Szarvasi mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont
A sajttészta hófehér színű. Állaga puha, rugalmas, és érződik – látszódik a gyúrás közben keletkezett szálas szerkezet. Tartalmas, tejes-tejszínes illat. Ízében a tiszta tej-tejszín zamata dominál, finom friss-sajtos ízjegyekkel.
Összegzés
A videóban a tesztelés néhány mozzanatának bemutatásán túl két, pár perc alatt elkészíthető mozzarellás finomság receptje is helyet kapott…