Kezdőlap Élelmiszeripar A jó, a jobb és a legjobb mozzarella - vakteszt
No menu items!

A jó, a jobb és a legjobb mozzarella – vakteszt

A mozzarella egészséges és sokoldalú a felhasználása. A mozzarella helye örök a salátákban – mint például a szicíliai caprese salátában (közöljük a receptjét). Megkóstolandó persze bundáskenyérben is. Mindenek előtt azonban álljon itt a Magyarországon kapható fior di latte mozzarella sajtok vaktesztje! Előljáróban: van legjobb a mozzarella sajtok között is – a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói szerint.

A mozzarella története

Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül a „Mozzarella di Buafala”, egyéb vidékeken illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik, de ennek a sajtnak „Fior di Latte” a neve.

Hogyan készül?

Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából a fürjtojás- és zsemlenagyság között, leggyakrabban 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkednek kisebb darabokat, amelyeket gömböcökre formáznak. Íze semlegesnek mondható. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).

A kereskedelemben kapható, hasonló elnevezésű sajtok nem egyenértékűek az eredeti mozzarellával, többnyire tehéntejből készülnek, és folyadékban csomagolva hozzák őket forgalomba.

Magyarországon mozzarella néven a tehéntejből készült sajtot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte).

A teszt menete

Mozzarella teszt – jók és jobbak

Tizenketten teszteltek, közöttük két gyerek (9 éves, 14 éves) is volt. Kíváncsiak voltak, hogy ez az alapvetően édeskés sajt hogyan hat ennek a korosztálynak résztvevőire.

A tesztelő egyesület az összes Magyarországon kapható tehéntejből készült mozzarellát vizsgálta – közölte az érzékszervi teszt eredményéről beszámolva a Maradok a pénzemnél blog.

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket keresték. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt.

Illat: édeskés, friss illatot vártak el, a teljesen jellegtelen, vagy érzékelhetetlen illat a gyenge minőségű alapanyagra (tejre) utalhat. A savanykás technológiai hibára vagy nem megfelelő tárolási körülményt sejtet.

Állag: a gyúrás következtében kialakult sajtszálak a mozzerella sajtok jellegzetessége, enélkül nem is mozzarella.

Íz: kissé édes, tejes, tejszínes ízt vártak. A sós lé ízét nem veheti fel a sajt. A savanyú, keserű, idegen íz tárolási vagy technológiai hiba eredménye.

A TESZT EREDMÉNYE

15. Alpinetta mozzarella, egységára: 2390 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont  

Az illata jellegtelen, az íze alig érezhető, ennek talán az is az oka lehet, hogy a sajt teste túlságosan tömör.

 

14. TESCO mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Közepesen kemény, szálas állagú mozzarella. Enyhe tejes illat és íz jellemzi.

 

13. ALDI Carloni mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont 

A belseje tömör, mágis szálas szerkezetű. Sima tejes, tejcukros íz érzékelhető.

 

12. Galbani mozzarella, egységára: 3390 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont 

Puha, tejes, minimálisan sajtos jellegű, édeskés, nem tejszínes, teljesen natúr, ízkarakterektől mentes.

 

11. Auchan mozzarella (zöld csomag), egységára: 1590 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, tejes illat és íz. A többi mozzarellához képest tömörebb állagú, de szépen láthatóak a gyúrás során kialakult sajtszálak.

 

10. LIDL Lovito mini mozzarella, egységára: 2792 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont 

Tejes illatú, puha-rugalmas szerkezetű sajt. Az íze édeskés, tejszínes.

 

9. LIDL Lovito mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Lágyabb, tejes illatú mozzarella. Puha, már-már krémes állagú. Az íze édeskés-tejszínes.

 

7. PENNY San Fabio mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont 

Édeskés, tejes illatot éreztünk. Lágyabb-szálas állag, puha, finom tejes, enyhébb ízű mozzarella.

 

7. Zottarella mini mozzarella, egységára: 3193 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, megfelelő sózású, rugalmas gömbök

 

6. SPAR Budget mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont

Édeskés, tejes illat. Megfelelő lágyság és tejszínes íz. Semmi mellékíz, az állaga puha, de nem találtuk a gyúrás miatt keletkező jellegzetes szálakat.

 

3. Zottarella mozzarella, egységára: 2072 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, kellemes aromájú, megfelelő sózású.

 

3. Auchan mini mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat és íz. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Salátához viszont kiváló választás, nem csak finom, hanem guszta is.

3. Szarvasi mini mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont 

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat. Ízében tiszta tej-tejszín érezhető a legjobban, friss-sajtos ízjegyekkel. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Viszont egy salátához meg nem tudunk finomabb mozzarella golyókat elképzelni ennél

2. Auchan mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont

A színe megfelel a fogyasztói elvárásoknak, hófehér. Illatában és az ízében is a tejes-tejszínes jegyeket éreztük leginkább, finom friss-sajtos ízjegyekkel. Kellemes puha, rugalmas állag.

1. Szarvasi mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont 

A sajttészta hófehér színű. Állaga puha, rugalmas, és érződik – látszódik a gyúrás közben keletkezett szálas szerkezet. Tartalmas, tejes-tejszínes illat. Ízében a tiszta tej-tejszín zamata dominál, finom friss-sajtos ízjegyekkel.

Összegzés

A videóban a tesztelés néhány mozzanatának bemutatásán túl két, pár perc alatt elkészíthető mozzarellás finomság receptje is helyet kapott…

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érdemes egyszerre több banknál is elindítani az Otthon Start hitelkérelmet?

Akár milliókat hozhat a párhuzamos hiteligénylés

Gazdálkodás drónnal és tablettel: átalakul az aranykalászos gazdaképzés

A mezőgazdaság szó hallatán sokak fejében azonnal a szántás-vetés, a kétkezi fizikai munka képe jelenik meg. Pedig a modern gazdálkodás ma már messze nem erről szól.

Akkor érdemes szakértőhöz fordulni, ha gyorsan kell eladni vagy megvásárolni egy ingatlant

A magyarok 29 százaléka szerint leginkább akkor érdemes szakértőhöz fordulni, ha gyorsan kell eladni vagy megvásárolni egy ingatlant, ha bizonytalanok az eladási vagy vásárlási folyamat lépéseiben, illetve ha a tartózkodási helytől távol lévő ingatlan szerepel az ügyletben.

Bekövetkeztek a 2025-ös költségvetési tervezés véleményezése során jelzett kockázatok

A Költségvetési Tanács (KT) szerint bekövetkeztek az általa a 2025-ös költségvetési tervezés véleményezése során jelzett kockázatok - állapította meg a 2025. évi központi költségvetésről szóló 2024. évi XC. törvény első félévi végrehajtásáról készített véleményében a testület.
Hirdetés

Hírek

Érdemes egyszerre több banknál is elindítani az Otthon Start hitelkérelmet?

Akár milliókat hozhat a párhuzamos hiteligénylés

Akkor érdemes szakértőhöz fordulni, ha gyorsan kell eladni vagy megvásárolni egy ingatlant

A magyarok 29 százaléka szerint leginkább akkor érdemes szakértőhöz fordulni, ha gyorsan kell eladni vagy megvásárolni egy ingatlant, ha bizonytalanok az eladási vagy vásárlási folyamat lépéseiben, illetve ha a tartózkodási helytől távol lévő ingatlan szerepel az ügyletben.

Bekövetkeztek a 2025-ös költségvetési tervezés véleményezése során jelzett kockázatok

A Költségvetési Tanács (KT) szerint bekövetkeztek az általa a 2025-ös költségvetési tervezés véleményezése során jelzett kockázatok - állapította meg a 2025. évi központi költségvetésről szóló 2024. évi XC. törvény első félévi végrehajtásáról készített véleményében a testület.

Drasztikus átalakítás jöhet a magyar családi cégeknél

Cégstruktúra mint versenyelőny: Hogyan segíti a tudatos vállalati struktúra a növekedést és a kockázatkezelést?

Tökéletes Halloween Pécsen – egész napos boszorkányos kaland a Zsolnay Negyedben!

A pécsi Zsolnay Negyed idén is hátborzongató, ugyanakkor varázslatos kalandokkal várja a látogatókat október 31-én, Halloween napján.

Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Kulcs elismerést

Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Key (Kulcs) elismerést, amely a hotelek kiválóságának mérésére szolgál - közölte a Michelin csoport.

Felkészült a fűtési szezonra az MVM

Az MVM a téli hónapokban is szavatolja a lakosság számára a biztonságos energiaellátást; a földgáztárolókban elegendő készlet áll rendelkezésre, és a társaság a tavaszi-nyári időszakban folyamatos hálózatfejlesztésekkel készült a szezonra.

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. Londonban a FTSE index 0,37 százalékkal gyengült, míg a frankfurti DAX index 0,10 százalékkal, a CAC-40 index pedig 0,09 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
Hirdetés

Gazdaság

Oda az MBH kapcsolat, de marad a régi gondoskodás

Megújul a Gondoskodás Egészség- és Nyugdíjpénztár – megszűnik az MBH-val való együttműködés A mai nap első híre az volt, hogy az MBH Bank felülvizsgálta és...

Csodánkra jár a világ: a vagyonosodás tempójában világcsúcs ütemet diktálunk, a Blochamps prognózisa már 2019-ben előre látta

A Blochamps Capital szakembere arra figyelmeztet, hogy a hazai vagyonosodás üteme nemzetközi összevetésben is kiemelkedő

Fiatalok tízezrei adósodtak el 2025 első felében – több százan máris bajba kerültek

A munkáshitelek rövid időn belül megugró aránya a késedelmes állományon belül azt sejteti, hogy a konstrukció sérülékeny ügyfélkört vonz, így a gyors felfutás mellett gyorsan a törlesztési nehézségek válhatnak a legfőbb problémává.

A kockázatkezelés nem játék, de tanulhat a sakkból – öt párhuzam a tábla és a tőkepiacok között

A 2008-as pénzügyi válság óta a kockázatkezelés a banki működés egyik legfontosabb területévé vált. Ma már nemcsak arról szól, hogy egy intézmény megfeleljen a szabályozói elvárásoknak, hanem arról is, hogy előre felkészüljön szélsőséges forgatókönyvekre és biztosítsa a pénzügyi szektor hosszú távú stabilitását.