Kezdőlap Élelmiszeripar A jó, a jobb és a legjobb mozzarella - vakteszt
No menu items!

A jó, a jobb és a legjobb mozzarella – vakteszt

A mozzarella egészséges és sokoldalú a felhasználása. A mozzarella helye örök a salátákban – mint például a szicíliai caprese salátában (közöljük a receptjét). Megkóstolandó persze bundáskenyérben is. Mindenek előtt azonban álljon itt a Magyarországon kapható fior di latte mozzarella sajtok vaktesztje! Előljáróban: van legjobb a mozzarella sajtok között is – a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület kóstolói szerint.

A mozzarella története

Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül a „Mozzarella di Buafala”, egyéb vidékeken illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik, de ennek a sajtnak „Fior di Latte” a neve.

Hogyan készül?

Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából a fürjtojás- és zsemlenagyság között, leggyakrabban 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkednek kisebb darabokat, amelyeket gömböcökre formáznak. Íze semlegesnek mondható. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).

A kereskedelemben kapható, hasonló elnevezésű sajtok nem egyenértékűek az eredeti mozzarellával, többnyire tehéntejből készülnek, és folyadékban csomagolva hozzák őket forgalomba.

Magyarországon mozzarella néven a tehéntejből készült sajtot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte).

A teszt menete

Mozzarella teszt – jók és jobbak

Tizenketten teszteltek, közöttük két gyerek (9 éves, 14 éves) is volt. Kíváncsiak voltak, hogy ez az alapvetően édeskés sajt hogyan hat ennek a korosztálynak résztvevőire.

A tesztelő egyesület az összes Magyarországon kapható tehéntejből készült mozzarellát vizsgálta – közölte az érzékszervi teszt eredményéről beszámolva a Maradok a pénzemnél blog.

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket keresték. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt.

Illat: édeskés, friss illatot vártak el, a teljesen jellegtelen, vagy érzékelhetetlen illat a gyenge minőségű alapanyagra (tejre) utalhat. A savanykás technológiai hibára vagy nem megfelelő tárolási körülményt sejtet.

Állag: a gyúrás következtében kialakult sajtszálak a mozzerella sajtok jellegzetessége, enélkül nem is mozzarella.

Íz: kissé édes, tejes, tejszínes ízt vártak. A sós lé ízét nem veheti fel a sajt. A savanyú, keserű, idegen íz tárolási vagy technológiai hiba eredménye.

A TESZT EREDMÉNYE

15. Alpinetta mozzarella, egységára: 2390 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont  

Az illata jellegtelen, az íze alig érezhető, ennek talán az is az oka lehet, hogy a sajt teste túlságosan tömör.

 

14. TESCO mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Közepesen kemény, szálas állagú mozzarella. Enyhe tejes illat és íz jellemzi.

 

13. ALDI Carloni mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont 

A belseje tömör, mágis szálas szerkezetű. Sima tejes, tejcukros íz érzékelhető.

 

12. Galbani mozzarella, egységára: 3390 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont 

Puha, tejes, minimálisan sajtos jellegű, édeskés, nem tejszínes, teljesen natúr, ízkarakterektől mentes.

 

11. Auchan mozzarella (zöld csomag), egységára: 1590 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, tejes illat és íz. A többi mozzarellához képest tömörebb állagú, de szépen láthatóak a gyúrás során kialakult sajtszálak.

 

10. LIDL Lovito mini mozzarella, egységára: 2792 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont 

Tejes illatú, puha-rugalmas szerkezetű sajt. Az íze édeskés, tejszínes.

 

9. LIDL Lovito mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Lágyabb, tejes illatú mozzarella. Puha, már-már krémes állagú. Az íze édeskés-tejszínes.

 

7. PENNY San Fabio mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont 

Édeskés, tejes illatot éreztünk. Lágyabb-szálas állag, puha, finom tejes, enyhébb ízű mozzarella.

 

7. Zottarella mini mozzarella, egységára: 3193 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, megfelelő sózású, rugalmas gömbök

 

6. SPAR Budget mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont

Édeskés, tejes illat. Megfelelő lágyság és tejszínes íz. Semmi mellékíz, az állaga puha, de nem találtuk a gyúrás miatt keletkező jellegzetes szálakat.

 

3. Zottarella mozzarella, egységára: 2072 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, kellemes aromájú, megfelelő sózású.

 

3. Auchan mini mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat és íz. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Salátához viszont kiváló választás, nem csak finom, hanem guszta is.

3. Szarvasi mini mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont 

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat. Ízében tiszta tej-tejszín érezhető a legjobban, friss-sajtos ízjegyekkel. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Viszont egy salátához meg nem tudunk finomabb mozzarella golyókat elképzelni ennél

2. Auchan mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont

A színe megfelel a fogyasztói elvárásoknak, hófehér. Illatában és az ízében is a tejes-tejszínes jegyeket éreztük leginkább, finom friss-sajtos ízjegyekkel. Kellemes puha, rugalmas állag.

1. Szarvasi mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont 

A sajttészta hófehér színű. Állaga puha, rugalmas, és érződik – látszódik a gyúrás közben keletkezett szálas szerkezet. Tartalmas, tejes-tejszínes illat. Ízében a tiszta tej-tejszín zamata dominál, finom friss-sajtos ízjegyekkel.

Összegzés

A videóban a tesztelés néhány mozzanatának bemutatásán túl két, pár perc alatt elkészíthető mozzarellás finomság receptje is helyet kapott…

Hirdetés
0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezért érdemes most a fenntarthatósággal foglalkozni – még akkor is, ha az EU lassít

Fotó:Freepik A fenntarthatóság néhány év alatt vált “jó, ha van”...

Nagy Márton: jövőre 2-3 százalékos növekedéssel számol a kormány

A növekedés a GDP 60-70 százalékát kitevő fogyasztásnak köszönhető, amely évente mintegy 5 százalékkal bővül, és önmagában 1,8-2 százalékponttal javítja a GDP-t.

Holdinggá alakul a Mol

A holdingstruktúra bevezetése a Mol hosszú távú átalakulási programját is szolgálja, amelynek célja a fenntarthatóság, a digitalizáció és a működési kiválóság erősítése.

November 30-ig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor Program felhívására

Még négy napig, november 30-ig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekére szóló felhívására.
Hirdetés

Hírek

Nagy Márton: jövőre 2-3 százalékos növekedéssel számol a kormány

A növekedés a GDP 60-70 százalékát kitevő fogyasztásnak köszönhető, amely évente mintegy 5 százalékkal bővül, és önmagában 1,8-2 százalékponttal javítja a GDP-t.

Holdinggá alakul a Mol

A holdingstruktúra bevezetése a Mol hosszú távú átalakulási programját is szolgálja, amelynek célja a fenntarthatóság, a digitalizáció és a működési kiválóság erősítése.

November 30-ig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor Program felhívására

Még négy napig, november 30-ig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekére szóló felhívására.

Pécs ünnepi díszben: november 28-án kezdődik a XIV. Adventi Kézműves- és Mesevásár

Pécs városa idén is meghitt, ünnepi hangulattal vár minden látogatót a XIV. Adventi Kézműves- és Mesevásáron, amely november 28-a és december 24-e között várja a látogatókat a Széchenyi téren.

Egyre több fogyasztónak segít a tudatos választásban a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy

A KMÉ-védjegy nem csupán a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak felel meg, hanem annál szigorúbb követelményeket ír elő , ilyen például a magasabb beltartalmi érték, a kevesebb adalékanyag vagy a fenntartható gyártástechnológia.

új adótámogatás segíti a környezeti károkat mérséklő vállalkozásokat

A kormány a környezet helyreállításától társadalmi előnyöket is vár, hiszen így rozsdaövezetek kerülhetnek vissza a gazdasági körforgásba, a környékük felértékelődhet, és javul azoknak a vállalkozásoknak a megítélése, amelyek ezekből a fejlesztésekből részt vállalnak.

EM: a kormány támogatja a hulladék újrafeldolgozását célzó beruházásokat

A december elsejéig véleményezhető felhívás célja, hogy országszerte támogassa az innovatív, versenyképességet növelő technológiák bevezetését.

Öthetes kikapcsolási moratóriumot hirdetett az MVM

November 29. és január 6. között egyetlen lakossági ügyfelnél sem kapcsolják ki az áram- vagy földgázszolgáltatást, még akkor sem, ha valakinek 60 napon túli számlatartozása van.
Hirdetés

Gazdaság

NGM: Magyarország pénzügyei rendezettek, a költségvetés stabil

Októberben (egy hónap alatt) a központi alrendszer 339,0 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 427,0 milliárd forintos hiánnyal.

10 újdonság, amit a magyar revolutosok megkaphatnak a közeljövőben

Érkeznek a hírek a sajtóban arról, hogy a Revolut megnyitotta a magyarországi fióktelepét. De azt már kevesen tudják, hogy az jogilag már évek óta...

Nem a párna a pénz legjobb helye az inflációban

Akciós bankbetétekkel rövid távon is kivédhető a pénzromlás

Óvatosan fektetnek be a magyarok, a pénzügyi műveltség és a digitális bizalom erősítésre szorul

Az XTB egy nemzetközi befektetési applikáció, amelynek világszerte több mint 2 millió felhasználója van. A befektetési szolgáltató XTB csoport több mint 1300 munkavállalót foglalkoztat.