Trendi? Fekete fagylalt, fekete pizza, fekete élelmiszer. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszer-biztonsági kockázatot lát a fekete színűre festett élelmiszerekben.
Az egyesek számára trendi színű élelmiszer hosszú távon a szervezetben hiányok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást okozhat. Ennek az az oka, hogy a színezék aktív szén, ritkábban egyéb színezés.
Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az fekete élelmiszer. Színük többnyire aktív szén vagy ritkábban más élelmiszer-színezékek hozzáadásával érhető el. Aktív széntartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak.
Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagait) is.
Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerek hatásának csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.
Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, továbbá használata nem leplezheti el az élelmiszer kedvezőtlen tulajdonságait, például olyat, mint a romlás.
A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében óv a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztásától.