A rekkenő melegben gyakoribb a gyomorpanasz. Ennek sokszor maga az élelmiszer az okozója. Hogyan kerülhetjük el a baktériumok “szaporább” támadását? A Nébih a higiénés konyhai szabályok rigorózusabb betartására hívja fel a figyelmet.
A Nébih a forrásoknál kezdi: azt javasolja, hogy a vásárolt alapanyagokat mindig megbízható helyről szerezzük be.
Mindig ellenőrizzük a csomagolást, mivel azon a termék nevén, gyártóján vagy forgalmazóján túl, a minőség-megőrzésének /fogyaszthatósági idejét/ is feltüntetik. Az összetétel, tömeg és különösen a tároláshoz javasolt körülmények szemügyre vétele is fontos.
Hűtendő terméket csak akkor vásároljunk, ha azt tényleg hűtőtérben tároljuk majd.
Fontos, hogy a mélyhűtött élelmiszerek csomagolását is tanulmányozzák, ha ugyanis az belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott, inkább ne vegyék meg.
Érdemes ellenőrizni a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tárolják, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok előnyösebb. A hűtőbe a termékeket úgy kell betenni, hogy azok egymást ne szennyezhessék.
Az ételmérgezés okai
A Nébih szerint a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásról edényről, eszközről és a kezünkről visszük át a közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszerre – láthatatlan baktériumok formájában.
Ezért javasolják, hogy a nyers darált húst egy napon belül készítsék el, mivel minél tovább tárolják, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsék elő főzéshez vagy sütéshez, annak szeleteléséhez tartsanak külön vágódeszkát és kést, amelyeket azonnal mossanak el meleg, mosogatószeres vízben.
Gyümölcsmosás – melegítés
Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradék is előfordulhat.
Felhívják a figyelmet arra is, hogy az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, mindig jól süssék-főzzék át, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb hűtsék le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.