Géniusz boraival egy arany és két ezüstérmet kapott a nagy hagyományú villányi borversenyen, a siklósi KVS Pince, amely jelentős beruházás után, tapasztalt borásszal és új dizájnnal folytatja tevékenységét.
A márciusban ötvenkettedik alkalommal megrendezett villányi versenyre 308 bort neveztek a Villánytól egészen Hegyszentmártonig tartó Villányi térség bortermelői, akik között a legnagyobbak, leghíresebbek és a kisebb pincészetek is bemutatkoztak. A zsűri 58 fehér, 2 siller, 33 rozé és 215 vörös mintából választotta ki a legjobbakat, a versenyen összesen 81 aranyérem, illetve 6 nagy aranyérem született. A díjak és helyezettek teljes rangsora itt elérhető.
A legjobbak között ezúttal egy új név is feltűnt: a KVS Pincészet,, amelyik három borral nevezett és mindháromra érmet is kapott. A chardonnay aranyérmet, a rose és az olaszrizling pedig ezüstérmet érdemelt ki. A KVS ugyan új név, de nem teljesen új szereplőként lépett a piacra: a Pécstől 24 kilométerre, a Tenkes-hegy lábánál fekvő siklósi Csukma dűlőn gazdálkodó egykori Kalmár Pince váltott márkanevet és gyártási, valamint márkafilozófiát.
Az új stratégiával kapcsolatban az új szőlész-főborász, Vetési István – aki korábban a Souska Borászat szőlő és ágazatvezetőjeként tevékenykedett – elmondta: a KVS Pince 150 milliós beruházás eredményeként, tavaly átadott üzemében két 50 hektós, hat 10 hektós, hat 30 hektós és négy 20 hektós hűthető, fűthető tartályban, teljesen irányított erjesztéssel készíti borait. Ez garantálja a nedű, sterilitása mellett azt, hogy a reduktív technológia adta lehetőségeket kihasználva a fogyasztók számára kulcsfontosságú gyümölcsössége az íz és zamatvilága egyaránt kiteljesedjen. Erre ad pozitív visszajelzést a nagytekintélyű villányi bormustrán, az első szüretből benevezett borok által átvett három érem, miközben egy negyedik, vörösbor is készül, de a cabernet-et még hordózni kell, hogy tökéletessé váljék.
Vetési István hozzátette: a KVS által készített Géniusz borcsalád piacra lépését ugyan nagyban hátráltatja a Koronavírus miatt kialakult helyzet, de miközben Pécs és a villányi térség éttermeiben, vendéglátóhelyein már elérhetőkké váltak termékeik, a legjelentősebb borkínálattal rendelkező, országos lefedettséget biztosító kereskedelmi cégekkel folytatott előrehaladott tárgyalások azt vetítik előre, hogy őszre már mindenütt megjelenhetnek díjnyertes boraikkal.