Augusztus 1-jén lépett hatályba az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a legtöbb intézkedését viszont csak 2022 augusztusától kell alkalmazni. A részleteket az agrárminiszter ismertette.
Nagy István elmondta: az új szabályokra való felkészülést egyéves átmeneti időszak segíti, amely 2022. július 31-ig tart. Ennek az első felében (a szüret és az újborok elkészülésének idején) még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni.
Hatályba lépés – Több lépcsőben
Az átmeneti időszak második felében, 2022. január végétől, már az új adminisztrációs szabályok lépnek életbe, és ezzel együtt az ágazati adminisztráció (például szőlőtelepítés, szüret, származási bizonyítványok, forgalombahozatal) informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani.
Ebben az időszakban az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek minden ágazati szereplő számára.
Az új szabályok 2022. augusztus 1-jétől lépnek teljes körűen hatályba.
Ekkortól kezdve a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni. A kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége 2022 augusztusától.
Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban: pincekönyv) vezetése. E nyilvántartás online vezetése csak az (3 év átlagában) évi 20 000 hektoliter borászati termék feletti értékesítők számára lesz kötelező.
Nagy István arról is beszélt, hogy az új borjogi szabályozás kétéves előkészítő és egyeztető munkát követően váltja fel a korábbit. Az adminisztrációs könnyítések a gyakorlatban alapvetően az átmeneti időszak második felétől, vagyis az elektronikus ügyintézés elindulását követően fogják éreztetni hatásukat, azonban egyes elemek már most alkalmazhatóvá válnak.
Ilyen például a murci esete. A régi szabályok rugalmatlansága miatt a gyakorlatban a legjobb termelői szándék mellett sem volt forgalmazható. Az idei szürettől kezdődően egyszerűen értékesíthetővé válik.
Ehhez immár nem szükséges sem analitikai, sem érzékszervi vizsgálat, a forgalmazás megkezdhető a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány birtokában, forgalombahozatali azonosítóval.
További információk ide kattintva olvashatók.